Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 2691
2 жовтня 2023

Географію прильотів треба розширювати, а знищення російських військових цілей на території Росії – легальні з погляду міжнародного права – Тарас Жовтенко

На окупованому півострові продовжується сезон «бавовни». Там знову чули вибухи, рух Кримським мостом перекривали. БпЛА долетіли навіть до Сочі. Безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Тарас Жовтенко розповів 24 Каналу, що метою таких ударів є максимально знищити боєздатність російського угруповання на території Криму. Для цього треба системно завдавати ударів по ворожих військових об'єктах.

Робота з деокупації почалася

«Важливим ефектом є не тільки зниження військового потенціалу противника, але й «знекровлення» півострова з погляду логістики та постачання ресурсів. Вони необхідні окупаційним військам, як на території Криму, так і на Півдні України. У такий спосіб ми підсилюємо позиції наших Збройних Сил, допомагаємо їм звільняти території, зокрема й на Запорізькому напрямку.

Ми не тільки стратегічно починаємо роботу з підготовки до деокупації, але й серйозно впливаємо на боєздатність російського угруповання, яке перебуває на материковій частині України. Для південного угруповання російських військ Крим є логістичним центром тяжіння», – розповів Тарас Жовтенко.

Тому, чим більше проблем буде у росіян в Криму з постачанням ресурсів, тим гіршим буде їхнє становище на Півдні і тим важче їм оборонятися, наголошує аналітик.

Чому закривають Кримський міст

«Якщо рух мостом зупиняють навіть не через безпосередні влучання по ньому, це все одно призводить до зупинки в перевезенні військових вантажів. Окупаційна влада розуміє: якщо в момент влучання на Кримському мосту будуть, наприклад, паливно-мастильні матеріали чи боєприпаси, на цьому історія незаконно зведеної споруди закінчиться.

Росіяни як тільки відчувають таку загрозу, одразу зупиняють на ньому рух. Для нас це хороша історія, тому що так ми створюємо перебої з постачанням ресурсів, які необхідні російським військам», – зазначив Тарас Жовтенко.

За його словами, географію прильотів треба розширювати, а знищення російських військових цілей на території Росії, зокрема в прикордонних регіонах – цілком легальні з погляду міжнародного права.

«Ми не можемо позбавити росіян логістики, порушуючи її тільки в межах України. Це треба робити системно й в прикордонних з Україною регіонах, які ворог активно використовує, щоб підтримувати боєздатність своїх військ», – акцентував експерт.

Крім того, за поодинокими ударами по Кримському мосту стоять важливі завдання зі збору інформації. У такий спосіб можна дізнатися, чи є на цьому напрямку російська ППО, радарні установки, чи виявляють вони наші безпілотники, якщо так, то на якому етапі й багато іншого. Завдяки цій інформації ми можемо зрозуміти, в який спосіб треба працювати по тих чи інших військових цілях.

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024