Коментарі
Перегляди: 2306
27 грудня 2019

Експерти назвали події року, успішних політиків й оцінили індикатори розвитку країни

Основними для країни подіями 2019 року українські експерти вважають вибори, президентські і парламентські, що закінчилися перемогою Володимира Зеленського та його партії “Слуга народу”, а також зустріч очільників України, Франції, Німеччини та Росії у “нормандському форматі”.

Про це під час пресконференції "2019-й: підсумки і прогнози"  в Укрінформі повідомив Андрій Сухарина, політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, презентуючи дані експертного опитування, проведеного Фондом.

“Ці події йдуть з доволі великим відривом від інших подій — 50 експертів з 58-ми опитаних. Важливо, що вибори, які відбулися, були визнані демократичними, і експерти вважають це одним з найбільших внутрішньополітичних досягнень”, - наголосив Андрій Сухарина.

За його словами, другим досягненням експерти вважають реформи, розпочаті ще при минулій владі. “Реформи здебільшого продовжуються”, - зауважив аналітик.

“І третє — те, що є певні ознаки того, що антикорупційна боротьба буде інтенсифікуватися і посилюватися. Але в експертній свідомості немає такого, що є чітка або перемога або зрада. Говорячи про найбільші невдачі, експерти на першому місці ставлять певні невдалі кроки в реалізації реформ, тому що приймалися суперечливі рішення або дійсно відверто невдалі. І з одного боку продовження реформ — це плюс і перемога, а з іншого — не так добре вони вже й реалізуються. І це невдача”, - зауважив Андрій Сухарина.

Він додав, що інші невдачі експерти пов’язують з низьким рівнем фаховості і компетентності представників нової влади.

“І ще одна річ, яка сильно збурила як усе суспільство, так і громадянське суспільство та експертне середовище, - це той фон, який створився навколо затримання підозрюваних у справі Шеремета. І тут говорять про можливий тиск на добровольчий рух і, можливо, навіть на громадянське суспільство”, - наголосив аналітик.

Щодо зовнішньополітичних перемог він зазначив, що експерти назвали звільнення українських моряків та політв’язнів; зустріч у “нормандському форматі”, яка відбулася без суттєвих поступок Росії; перемогу України у міжнародних судах.

“Щодо зовнішньополітичних невдач, то перша з них — це те, що Україна, цього не хотячи, вплуталася у великий скандал у США, пов’язаний з імпічментом Трампа. Інші невдачі - це відновлення делегії РФ у ПАРЄ та зменшення міжнародної суб’єктності України і зростання втоми від України, українського питання на міжнароденій арені”, - поінформував Андрій Сухарина.

Експерти зафіксували зниження рівня законності і демократії

Експерти також відзначили й покращення економічної ситуації в Україні, каже Андрій Сухарина. Вони відмітили й незначне зниження рівня корупції, щоправда, й рівень законності також пішов донизу.

“Експерти оцінили індикатори розвитку країни за 10-бальною шкалою. І якщо економічна ситуація в Україні в принципі покращується (4,6 проти 4,4 в 2018 році), то стан свободи слова трохи погіршився (6,1 проти 6,8 у 2018-му). Рівень корупції є високим, він незначно знизився порівняно з 2018-им (7,3, був 7,8). Але також знизився і рівень дотримання законності (3,3, був 3,6), що не є добрим”, - зазначив аналітик.

Він додав, що демонструється зниження оцінок у таких факторах, як рівень демократії (5,6, був 6,3), рівень свободи слова (6,1, був 6,8) і рівень прогнозованості розвитку держави (3,9, був 5,0).

"Це тому, що вся влада сконцентрована в руках однієї партії, що в українських умовах не сприймається демократично. І відповідно ніхто не знає, що ця партія до кінця буде робити”, - зауважив Андрій Сухарина.

 

Найуспішнішим політиком року експерти вважають Володимира Зеленського

Визначаючи  найуспішнішнішого “політика року” українські експерти були майже однозначними у виборі, обравши Володимира Зеленського. У цьому ж списку далі ідуть Дмитро Разумков та Андрій Богдан, а “політиками-невдахами” були названі Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Олег Ляшко.

“Володимир Зеленський з великим відривом попереду — 37 з 58. На другому і третьому місцях у “персонах року” - члени його команди Дмитро Разумков та Андрій Богдан. На 4-му місці — представник “досвідчених політиків” Арсен Аваков, який зумів залишитися при новій владі, прокоментував Андрій Сухарина. За перше місце йшла відчайдушна боротьба між Петром Порошенком і Юлією Тимошенко. Порошенко з незначним відривом попереду (24 голоси), за ним Тимошенко (21), на третьому місці Олег Ляшко (13). На четвертому “почесному” місці - Святослав Вакарчук (9), який так і не спромігся зайняти суттєву роль в українській політиці”.

Фонд “Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва 17 — 24 провів експертне опитування “2019 рік в оцінках експертів”. Метою опитування було з’ясувати думки та оцінки експертів щодо основних підсумків 2019 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього було опитано 58 експертів.   

Джерело: Укрінформ

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024