Підсумки 2019 року: оцінки експертів

Опитування
Перегляди: 4106
26 грудня 2019

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 17-24 грудня 2019 року провів експертне опитування «2019 рік в оцінках експертів». Метою опитування було з’ясувати думки та оцінки експертів щодо основних підсумків 2019 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього опитано 58 експертів.

Оцінка загальної політичної ситуації

  • Трьома найбільш вагомими для країни подіями у 2019 році експерти назвали: проведення виборів і обрання Президентом Володимира Зеленського, проведення парламентських виборів і  формування однопартійної монобільшості у Верховній Раді та  зустріч  очільників України, Німеччини, Франції та Росії у «нормандському форматі».
  • Те, що й президентські,  й парламентські вибори були визнані демократичними, експерти вважають одним із найбільших внутрішньополітичних досягнень України. Іншим важливим досягненням було названо  продовження розпочатих реформ фактично у всіх галузях. Третім вагомим досягненням  стали ознаки активізації антикорупційної політики – створення Вищого антикорупційного суду, кадрові зміни в НАЗК, а також окремі кримінальні справи, пов’язані з топкорупцією.
  • Водночас продовження реформ експерти сприймають далеко не однозначно. Суперечливі, а часом і відверто невдалі кроки у реалізації реформ (медичної, освітньої, децентралізації, судової та правоохоронних органів, а також відкриття ринку землі) експерти називають найбільшою внутрішньополітичною невдачею України. Така двоїстість поглядів може пояснюватись некомпетентністю нової влади, її неготовністю до ефективної роботи, що експерти називають ще однією проблемою у внутрішній політиці. Інші проблеми також серйозні: тенденції до авторитаризму, які проявляються у новій владній команді, кадрова політика Президента Зеленського, а також скандал навколо інформаційного супроводу та затримання підозрюваних у справі вбивства журналіста Павла Шеремета. Частина експертів називає це спробою дискредитації добровольчого та волонтерського руху.
  • Як три основні зовнішньополітичні перемоги експерти виділили:  по-перше, звільнення українських моряків та політв'язнів, по-друге,  проведення зустрічі у «нормандському форматі» та дотримання принципових для України позицій під час переговорів, по-третє, успіхи України у міжнародних судах проти РФ (виграш Стокгольмського арбітражу, рішення Міжнародного суду ООН щодо юрисдикції на розгляд справи «Україна проти Росії»).
  • Щодо невдач у зовнішньополітичних справах,  це перш за все  втягування України в скандал з імпічментом Президента США Дональда Трампа, що, на думку експертів,  найбільш негативно позначився на зовнішній політиці України.  Як істотний негатив було також згадано про відновлення делегації РФ у ПАРЄ, а також зменшення міжнародної суб’єктності України, поступова втрата підтримки України західними союзниками.

Персони року

  • Очевидно, що найуспішнішим політиком 2019 року експерти назвали Володимира Зеленського. Інші позиції в топі посіли представники команди Президента, а саме спікер Верховної Ради Дмитро Разумков та керівник Офісу Президента Андрій Богдан. До лідерів  рейтингу потрапив також один зі  «старих» політиків – очільник МВС Арсен Аваков.
  • Серед трьох головних «політиків-невдах» 2019 року лідирують Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та  Олег Ляшко.  

Оцінки за основними індикаторами розвитку

  • Згідно з усередненими оцінками експертів, економічна ситуація в Україні дещо покращується, починаючи з 2015 року, коли був зафіксований найнижчий її рівень. Цей рік не став винятком і зростання продовжилося. Водночас цей рівень залишається нижчим за середній. З іншого боку, можна говорити про певне зниження  оцінок щодо  стану свободи підприємництва, що є тривожним сигналом.

  • Одними з найбільш критичних аспектів стану держави є оцінка рівня дотримання законності та поширення корупції. Оптимально, щоб рівень дотримання законності був вищим за рівень поширення корупції, однак за весь час збирання оцінок від експертів до такого стану навіть не приблизилися. Згідно з оцінками експертів, цього року рівень корупції дещо знизився, але й рівень дотримання законності також пішов донизу. По суті, розрив між цими рейтингами-антиподами залишився сталим.

  • Варто також виокремити зниження  експертних оцінок одразу в кількох сферах. Це стосується рівня демократії в країні, свободи слова і прогнозованості розвитку. Найбільш імовірно, що ці оцінки «просіли» з огляду на концентрацію влади в «монобільшості» та недостатньої поінформованості стосовно тієї політики, яку Президент і його партія мають намір реалізувати.

Прогнози експертів: на що Україні варто чекати 2020 року?

  • У найближчому майбутньому нас може очікувати загострення суспільно-політичної напруги, аж до масових протестів (зокрема навколо ситуації з ринком землі). Однак реформи в країні мають впроваджуватися й надалі (це стосується не тільки землі, а й децентралізації, диджиталізації тощо). Водночас, відсутність ідейного кістяка та згуртованості може спричинити частковий або тотальний розпад «монобільшості» у Верховній Раді.
  • У зовнішній політиці варто очікувати спроб досягти порозуміння з Росією, які можуть завершитися поступками України (від незначних до серйозних). Потрібно також готуватися до подальшого ускладнення на міжнародній арені, відсутності чіткості у питанні санкцій проти Росії та загальної «втоми» від України. Водночас, багато що залежатиме від процесу президентських виборів у США, і українській владі потрібно мінімізувати негативні ефекти, які пов’язані зі скандалом навколо України в американській політиці.
  • На думку експертів, у найближчій перспективі Україні потрібно зосередитися на посиленні економічного зростання та притоку інвестицій (передовсім на підконтрольних територіях Донбасу), а також боротьбі з корупцією, забезпеченні ефективності органів антикорупційної інфраструктури. Не менш важливою є судова реформа, відсторонення недоброчесних суддів та встановлення верховенства права. Встановлення миру на Донбасі, звісно, залишається у пріоритетах, але це питання можна вирішити лише дуже частково, принаймні впродовж наступного року.

ПРЕС-РЕЛІЗ З ТАБЛИЦЯМИ І СПИСКОМ ОПИТАНИХ ЕКСПЕРТІВ

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023