Деокупація та сталий мир: чи може влада та громадські організації сприяти процесу звільнення окупованих територій - опитування народних депутатів та держслужбовців

Опитування
Перегляди: 3248
25 квітня 2019

Опитування народних депутатів та державних службовців проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 11 по 24 квітня 2019 року. Всього опитано 23 народних депутати України та 24 представники органів центральної та місцевої влади. Дослідження проведено в рамках проекту  «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

  • Більшість опитаних вважають, що ситуація на підконтрольних українському уряду територіях Донецької та Луганської областей покращилась порівняно з 2014-15 рр. При цьому чверть опитаних вказують на значне покращення, а більше половини – на позитивну зміну ситуації у певних сферах.
  • Найчастіше поради Президенту стосуються тих аспектів, які він може доручити для виконання іншим державним структурам. Зокрема, це доручення МЗС розробити проект рішення Ради Безпеки ООН задля створення миротворчої місії на Донбасі; звернення до США, Британії, Франції та Китаю як країн, що підписали та приєдналися до Будапештського меморандуму задля розгляду питання про підтримку зусиль України з відновлення суверенітету на Донбасі; надання доручення про запровадження візового режиму з РФ. Окрім того, необхідним вважають доручити СБУ підготувати звернення до судових органів України про визнання «ДНР/ЛНР» терористичними організаціями. Багато опитаних пропонували й свої альтернативи дій, що відображено у звіті детальніше.
  • Верховній Раді України опитані рекомендують здійснити наступні кроки задля деокупації територій: 1) ухвалити закон про колаборацію, що визначатиме умови покарання та амністії осіб, які співпрацювали з окупаційною владою в ОРДЛО; 2) ратифікувати Статут Міжнародного кримінального суду, що уможливлює кримінальне переслідування керівництва РФ та сепаратистів за військові злочини, вчинені на Донбасі; 3) ухвалити закон про націоналізацію майна осіб, які своїми діями сприяли окупації української території, підтримували сепаратизм, тероризм та переслідування громадян України на окупованих територіях.
  • Опитані вважають, що Кабінету міністрів варто зосередитись передовсім на відбудові економіки та інфраструктури на підконтрольних територіях. Найчастіше опитані говорили про податкові канікули для інвесторів, які відкривають нові підприємства у Донецькій та Луганській областях; капітальний ремонт автошляхів; збільшення пропускної спроможності, комфорту та безпеки на КПП; фінансування модернізації мереж тепло- та водопостачання; постійний моніторинг екологічної ситуації та вжиття заходів щодо припинення дій із забруднення повітря, водойм та ґрунтів.
  • Основними проблемами, які є найбільш актуальними для мешканців Донецької та Луганської областей, опитані називають передовсім продовження збройної агресії Росії та засилля російської пропаганди. Окрім того, на думку опитаних, характер критичних мають соціально-економічні проблеми: безробіття, зупинка підприємств, труднощі з облаштування вимушених переселенців з окупованих територій. Серйозною проблемою депутати та чиновники називають корумпованість місцевої влади.
  • На думку опитаних, є три ключові аспекти, що можуть забезпечити сталий мир та деокупацію захоплених територій Донецької та Луганської областей. Це: 1) посилення санкцій проти РФ і сепаратистів; 2) зміцнення збройних сил й інтенсивна підготовка до операції зі звільнення окупованих територій; 3) активна робота з розширення кола держав, які підтримують український варіант із розміщення миротворчого контингенту ООН на всій окупованій території. Інші варіанти дій, зокрема стосовно амністії, чи «особливого статусу» цих територій не знайшли підтримки опитаних.
  • Переговори із сепаратистами неможливі до звільнення окупованих територій – така позиція більшості опитаних народних депутатів та чиновників. Однак часто зазначається можливість ведення непрямих переговорів через посередницьку місію або ж переговорів стосовно технічних питань: екології чи життєво необхідної інфраструктури, але не політичних питань через відсутність суб’єктності у сепаратистів.
  • Опитані погоджуються з необхідністю діяльності громадських організацій у Донецькій та Луганській областях. Найбільш корисними активностями ГО, на думку опитаних, є контроль над діяльністю місцевої влади, допомога у вирішенні питань місцевого розвитку, надання юридичної та іншої допомоги в обстоюванні своїх прав для людей, а також надання жителям правдивої інформації, боротьба з російською пропагандою та допомога військовим та волонтерам у обороні Донбасу.

 

ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023