Події
Перегляди: 1508
8 вересня 2014

Демократам радять, як виграти мажоритарку на Сході

На позачергових виборах до парламенту є загроза того, що на сході депутатські мандати можуть отримати проросійські радикальні сили. Тож демократичні партії мають висувати популярних спільних кандидатів, аби перемогти там на мажоритарних округах.

На цьому наголосила в коментарі Укрінформу відомий соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна.

"Цілком можливо, що на мажоритарних округах депутатські мандати візьмуть люди, за яких проголосують 12-15% мешканців східного регіону. В цій ситуації прохідний відсоток можуть отримати дуже радикальні проросійські сили, які зможуть мобілізувати своїх виборців. Їх буде не багато, але навіть 10-12% голосів може бути достатньо, щоб стати більшістю. Тому демократичним силам треба не змагатися між собою, а висувати спільних, причому популярних кандидатів на мажоритарних округах", - підкреслила Ірина Бекешкіна.

За її словами, взагалі існує загроза того, що вибори на східних територіях через військові дії не відбудуться. А це значить, що ці території не матимуть політичного представництва і знову, як зараз, стоятиме питання: з ким там владі вести діалог?

"Велика проблема - як проходитимуть вибори в тих регіонах, де раніше монополістом була Партія регіонів. Бо вона просто рухнула - з колишніх 34% зараз у неї 3%, і вона взагалі може не здолати виборчий бар'єр. На цьому полі з'явилась "Сильна Україна", але вона теж не добирає до 5%. Комуністи теж втратили довіру. І стоїть питання: за кого ж голосуватимуть жителі тих регіонів? Та частина з них, що голосувала за "Батьківщину", голосуватиме за "Батьківщину". Певна частина - за "Солідарність". Кількість невизначених серед тих, хто піде на вибори в тих регіонах, - від третини до половини. А ще значна частина не збирається йти на вибори. І це дуже велика проблема - хто представлятиме ці регіони", - зазначила соціолог.

Бекешкіна наголосила на особливостях нинішньої виборчої кампанії: вона дуже коротка; на відміну від інших в центрі її уваги будуть не вибори, а війна; а по-третє, зараз у політичних сил не так багато грошей, що важливо для того, щоб донести до виборців свої позиції, свою програму, своїх кандидатів.

"І за цих умов очевидно, що знову буде орієнтація на особистості. Недарма партія "Солідарність" була перейменована на "Блок Петра Порошенка". Адже інші сили - Радикальна партія Ляшка, УДАР Кличка. Що стосується "Батьківщини", то вона давно ідентифікується з Юлією Тимошенко", - додала директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва".

Укрінформ

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024