Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1097
4 серпня 2023

Більшість країн НАТО виявляє значну солідарність з Україною. Залишився останній логічний крок – надати нам запрошення до Альянсу – Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua розповів, що Україна вже зробила задля вступу до НАТО, які кроки ще попереду, чому НАТО гальмує й чого боїться і чи може Альянс зібратися раніше, ніж за рік.

– Що стане головними умовами для вступу України до НАТО  і які кроки Україна, можливо, вже зробила, а які ще попереду?

– Україна  зробила більшість кроків. У нас все ще зберігаються внутрішні питання, які необхідно розв’язати, але це не є головною перешкодою. Більшою проблемою є те,  що вступ України до НАТО означатиме  для  країн-членів Альянсу, в тому числі Угорщини, Туреччини, Канади та США, що всі вони повинні будуть відповісти на російську агресію,  зокрема й на агресію проти України. Наразі такої  готовності немає, і немає  насамперед тому, що російський ядерний шантаж залишається дієвим. Саме це стримує згоду Сполучених Штатів дати зелене світло приєднанню України до НАТО.

Як і що робити з цим ядерним шантажем? Насправді НАТО  жило в таких умовах з 1949 по 1991 рік,  аж до розпаду Радянського Союзу. Тому нема потреби вигадувати велосипед.  Протидією ядерному шантажу є сили ядерного стримування, а також те, що є у Заходу і  немає в Росії –  високоефективна протиракетна оборона.

Тому тут все  залежатиме  від того, наскільки Сполучені Штати будуть впевнені, що їхніх засобів протиракетної оборони буде достатньо, щоб  стримати Росію від першого ядерного удару. Крім того,   якщо росіяни наважаться на напад, конвенційних засобів у наших західних союзників також достатньо, щоб знищити російську армію і не дати Росії змогу продовжувати агресію.  Коли ці речі стануть реальністю або коли американські політики будуть готові взяти на себе відповідальність за ці рішення, тоді в нас перешкод не буде. Наразі, з того, що ми бачимо, американці намагаються уникнути  цієї відповідальності.

Але  варто зазначити,  ще ще рік тому ніхто не думав, що Україна отримає такі інструменти, як Рада Україна НАТО,  що вона  використовуватиме майже всі конвенційні засоби, які є в західних союзників. У нас немає поки що сучасних літаків,  нема «Атакамсів», немає крилатих ракет «Томагавк». Але це все поки що,  тому що після «Атакамсів»  мова піде про «Томагавки» – справді серйозну  зброю, яка дозволить нам завдавати удари всередині Росії.  Тому Росія повинна зрозуміти, що в  2024 році може статися так,  що Україна не лише отримає запрошення до НАТО, але,  я переконаний, що запрошення до НАТО  буде пов'язано з передачею  Україні  крилатих ракет «Томагавк», що буде головною гарантією того, що  Росії доведеться зазнати дуже значних  руйнувань своїх військових об'єктів. І мені здається, що нам цілком під силу цей фактор  за підтримки американського народу, інших європейських народів, абсолютної більшості країн. Тому вступ до НАТО – це цілком  реальний сценарій.

– Деякі експерти висловлюють думку, що наступний  саміт НАТО відбудеться не за рік,  а, ймовірно, раніше.  Наскільки це можливо, на вашу думку, і що такий швидкий темп Альянсу може означати?

– Члени Альянсу  можуть збиратися в екстреному порядку хоч щодня. Коли існує  пряма загроза  безпеці, ці зустрічі відбуваються невідкладно.  Але  якщо такі екстрені зустрічі відбувається,  то це означає, що загрози справді дуже реальні. Українці, напевно, остання нація в Європі, яка хотіла б ескалації, ударів по наших союзниках,  братах  у Польщі чи Балтії. Ми не хотіли б, щоб страждань зазнали  такі люди,  як ми. Ми лише просимо і очікуємо  солідарності з нами. І ця солідарність значною мірою проявляється. Ми просто кажемо:  зробіть останній логічний крок – надайте нам  запрошення до НАТО.

Я повертаюсь до попередніх своїх слів, що коли США матимуть рішучість протиставити низку заходів російському ядерного шантажу,  готовність надати нам крилаті ракети «Томагавк», щоб ми могли захиститися від моменту запрошення до НАТО до моменту вступу в Альянс,  то тоді  ми отримаємо все –  і саміт, і запрошення в НАТО. Все це буде формалізовано. Коли це станеться? Поки що в нас є точна дата, що ця зустріч запланована у Вашингтоні у 2024 році. Якщо це станеться  раніше, ніхто в Україні не буде проти,  але  ніхто не знає цього достеменно.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024