Аргентина і F-16: три аргументи для Буенос-Айреса

Аналітика
Перегляди: 3029
3 серпня 2023
Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Стаття підготовлена для аргентинського видання La Nacion
Українською мовою опубліковано в Укрінформі

 
Уроки новітньої війни між Україною та Росією як підказки для аргентинської влади і суспільства

У липні, під час саміту НАТО, Україні пообіцяли надати кілька десятків американських вживаних винищувачів F-16 для захисту неба від російських авіаударів. Ці літаки можуть надійти з Нідерландів, Данії чи Норвегії, бо їх будуть змінювати на дорогі сучасні літаки п’ятого покоління F-35. Водночас зараз в аргентинському уряді та суспільстві розглядається можливість придбання тих самих вживаних F-16 у Данії. Про це пишуть у статті під назвою «Яке рішення дозволить Аргентині зміцнити безпеку, заощадити кошти та припинити геноцид в Україні» для одного з провідних аргентинських видань професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань і виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

Укрінформ пропонує переклад цієї публікації, де українські автори акцентують увагу аргентинців на трьох аргументах, які Україна здобула великою ціною у війні з Росією.

Зміцнити безпеку

Наш перший аргумент полягає у важливості зваженого стратегічного бачення загроз для країни.

Мало хто знає, що в 1994 році Україна відмовилася не лише від 1900 ядерних боєголовок, третього у світі арсеналу ядерної зброї. Повітряні сили України мали літаки, здатні нести крилаті ракети: 19 стратегічних бомбардувальників Ту-160, десятки тактичних бомбардувальників Ту-95 та Ту-22М. На додаток Україна мала сотні крилатих ракет дальністю до 2000 км.

До 2006 року за прямим наполяганням США та Росії ці літаки та ракети були знищені. Багато літаків забрали в України в обмін на прощення державного боргу. Україні обіцяли поважати суверенітет і територіальну цілісність. Проте Київ так і не отримав жодних сучасних літаків, щоб захистити себе і стримувати потенційного ворога.

Дуже прикро, але з 24 лютого 2022, Росія використовує Ту-95 і Ту-22М, щоб завдати ракетних ударів по українським містам. Якби Україна не піддавалася на вмовляння і тиск іноземних урядів, а самостійно ухвалювала рішення, ризик агресії був би набагато нижчим. Росія боялася б отримати симетричну збройну відповідь.

Заощадити кошти

Зараз в України, на жаль, немає можливості й часу вибирати. Навіть вживані данські чи голландські F-16 для нас дуже важливі. Проте якби Україна могла повернутися назад у часі, ми б робили ставку на передові технології та на незалежних постачальників. Це наш другий аргумент. Як показала війна, саме перевага в технологіях дає перевагу на полі бою та заощаджує гроші у довгостроковій перспективі.

У вересні 2022 сусідня Польща, остерігаючись агресії Росії, оголосила про закупівлю 48 легких винищувачів FA-50 з Південної Кореї. Перша партія нових літаків прибуде вже цього року. Вони замінять застарілі радянські літаки, які виготовляла і обслуговувала раніше Росія.

Україна ж досі використовує старі радянські винищувачі МіГ-29, чий запас міцності вичерпується і не відновлюється. Те саме чекає і на F-16, які є ровесниками-суперниками радянських літаків. США і НАТО відмовляються від них користь сучасних літаків п’ятого покоління F-35.

Тим часом, обслуговування F-16 для всіх інших користувачів буде коштовним і важким через брак запасних частин, бо промисловість переорієнтується на більш нові зразки. Україну це не лякає, бо вона отримає ці літаки безкоштовно, і вони є витратним матеріалом на полі бою. А от потенційним покупцям цих повітряних систем варто задуматися про баланс витрат і ефективності у разі закупівлі.

Припинити геноцид в Україні

Аргентина як важлива країна Латинської Америки і член «великої двадцятки» є цінним партнером у світі, де низка великих держав прагне зруйнувати безпеку і міжнародне право. Це вже почало змінювати політику Британії, яка може розблокувати постачання F-16 в Аргентину.

Проте ці вживані літаки потрібні Україні зараз на полі бою, щоб звільнити свої окуповані території та врятувати наших людей воєнних злочинів, наших дітей від депортації в Росію. Це ще один, український і емоційний аргумент, з яким ми звертаємося до аргентинського суспільства.

Зараз Аргентина має можливість і час обирати друзів та засоби для свого захисту, спираючись виключно на свої національні інтереси і прагнення миру в регіоні. На нашу думку, якщо Аргентина розгляне інші варіанти, вона не лише отримає новітню зброю, і заощадить кошти на обслуговуванні, а й зможе протидіяти геноциду в Україні.

Останні новини з категорії Аналітика

Громади Одещини під час війни: децентралізація триває

Про стан децентралізації та його загальні обриси в Одеській області - у статті Михайла Шабанова
2 травня 2024

Евакуація з прикордонних сіл Чернігівщини: хто їде, куди і чому більшість залишається

Про тенденції евакуації з прикордонних територій Чернігівської області - у статті Миколи Кірєєва у співавторстві з Юрієм Горбанем
29 квітня 2024

Григорій Стариков: «Наш спадок робить нас такими, якими ми є, але від нас залежить, якими ми станемо»

Директор АРР Сумській області Григорій Стариков розповів про те, як окрім визначених законодавством повноважень, його відомство здійснює роб...
29 квітня 2024

Харківський художній музей: важкий шлях відновлення

Про те, як колектив Харківського художнього музею веде відчайдушну боротьбу за його відновлення – у фоторепортажі Сергія Бобка
26 квітня 2024