Події
Перегляди: 2148
10 листопада 2023

Адвокаційний візит «Демініціатив» до Іспанії: обговорили прогалини в санкційній політиці проти Росії, економічну та безпекову підтримку України

2–3 жовтня експертна група Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у складі виконавчого директора Петра Бурковського, наукового директора Олексія Гараня, голови напрямку «Регіональна безпека та дослідження конфліктів» Марії Золкіної разом із литовськими партнерами Центру східноєвропейських досліджень здійснили  адвокаційний візит до Іспанії, де зустрілися з представниками іспанського уряду  та провідних аналітичних центрів.

Як  зазначив Петро Бурковський,  цей візит став продовженням проєкту Фонду «Демократичні ініціативи», підтриманого Празьким центром громадянського суспільства, який має на меті ознайомлення країн, що головують в ЄС, з нагальними проблемами України, на яких головуюча країна може зосередити увагу інших держав-членів ЄС.

«Наразі це три основні питання.  Перше – санкційна політика щодо  Росії,  тобто усунення прогалин у санкційних пакетах проти Росії.  Друге – економічна підтримка України. І третій напрям – військова допомога ЄС, яка спрямована на оборонну промисловість  різних країн Європейського Союзу  для виробництва найнеобхіднішого військового озброєння для України. Йдеться насамперед про боєприпаси,  які дають змогу нам здійснювати наступальні та оборонні операції на лінії фронту, без яких ми не уявляємо перемогу і звільнення наших територій», – розповів Петро Бурковський.

Ці три напрями стали основними темами розмов і під час поїздки до Мадрида.

Так за підтримки Посольства Іспанії в Україні відбулася зустріч у Міністерстві закордонних справ Іспанії, зокрема  з представниками департаменту європейських справ, департаментів, які відповідають за безпекове та економічне співробітництво, санкційну політику та відносини з країнами Східної  Європи.  Обговорювалося, як Іспанія як країна, що головує в ЄС, може сфокусувати увагу інших країн-членів ЄС на таких питаннях, як санкції проти Росії та економічна підтримка України. Українські аналітики  представили свої ідеї, які  напрацювали з литовськими колегами, й відповіли на питання партнерів.

Під час зустрічі в Міністерстві оборони Іспанії особливу увагу було приділено оборонній підтримці України, зокрема тому, що Україна  потребує ритмічного й передбачуваного плану постачання боєприпасів.

«Іспанія має потужності для виробництва боєприпасів 155-го калібру для важкої артилерії, зокрема гаубиць натівського стандарту, – розповідає Петро Бурковський. – Ми вважаємо, що  розгортання цього виробництва там є перспективним.  Це і нові робочі місця, і  значні надходження до  бюджету Іспанії,  і певні інвестиції в майбутні технології та  розвиток  виробництва, які використовуватимуться  і НАТО. Ми побачили зацікавленість у цьому і з боку Іспанії».

Українські експерти провели низку зустрічей і з представниками провідних іспанських аналітичних центрів.

У державному  Інститут стратегічних досліджень при Міністерстві оборони Іспанії  відбулася зустріч із військовими, де аналітики обговорили ситуацію на фронті.

Інформативною та корисною була зустріч у Королівському інституті Елькано – провідному аналітичному  центрі Іспанії, який є радником королівської родини.

«Чому це дуже важливо? Тому що монархії у Європі  пов'язані не лише родинними зв'язками, а й певним колом спілкування.  У низці європейських країн монархи є лідерами думки,  до  якої прислухаються,  зокрема й політики. І тому, коли іспанський монарх чи монарх у Нідерландах каже, що наше завдання – підтримати Україну, то політики усіх спектрів змушені прислухатися. Їм дуже важко йти на перекір волі монарха, бо це не воля монарха, а вираження громадської думки їхньої країни», – пояснив Петро Бурковський.

Він також нагадав, що іспанці мають дуже потужну історичну пам'ять.  Вони добре знають, що таке, коли  сильні іноземні держави  втручаються у твої внутрішні справи.  У 30-х роках минулого століття  в Іспанії була громадянська війна, в яку втручалися і нацистська Німеччина, і фашистська Італія  з одного боку, а з іншого – Радянський Союз.

«Там воювали цілі дивізії   іноземців з цих країн,  і це були величезні руйнування, – розповідає Петро Бурковський. –  Після 1939 року і аж до 1975-го в Іспанії була доволі жорстка диктатура Франко, під час якої країна була політично ізольована. Але після 1975 року там починається поступовий перехід до демократії і у 80-х роках вона закріплюється. (...) Тому питання демократії, і її  захисту,  питання суверенітету  і захисту від зовнішнього впливу, особливо від держав, які сповідують людиноненависницьку ідеологію,  для іспанців дуже важливе».

Петро Бурковський зазначив, що в  розмовах, які відбувалися на урядовому рівні, зокрема у середній ланці службовців, не було ілюзій, що собою становить Росія. Лише слова співчуття Україні та симпатії до неї аналітики чули й від іспанських журналістів.

«Вони розуміють, з якою загрозою і тоталітарним режимом ми зустрілися, з якою фашистською ідеологією  цей режим намагається знищити сусідню країну.  В Мадриді, коли  проїжджали містом, ми бачили українські прапори в центрі столиці. Ми бачили, що наша українська присутність в Іспанії помітна. Більшість іспанського суспільства теж на нашому боці», акцентував аналітик.

Цей візит до Іспанії має хороші  результати, підсумував Петро Бурковський. Зав'язалися нові контакти, буде багато спільних публікацій,  можливо, і  спільних проєктів, які сприятимуть розвитку України на міжнародній арені, а також   чинитимуть вплив на політку ЄС щодо безпекової, економічної та гуманітарної підтримки нашої держави.

Про враженнями від робочого візиту експертів Фонду "Демократичні Ініціативи" до Іспанії і те, як  "Демініціативи" впливають на політку ЄС, послухайте ще в нашому подкасті DIF Dive.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024