Події
Перегляди: 2204
16 листопада 2023

90,7% жителів Чернігівщини за використання української мови у сфері обслуговування

90,7% жителів Чернігівщини погоджуються з необхідністю використання української мови у сфері обслуговування. Також, більшість жителів Чернігівщини підтримують заборону російських культурних продуктів в Україні, 22% опитаних вважають, що така заборона обмежує їх права.

Це результати дослідження про суспільно-політичні погляди жителів Чернігівської області фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова, які презентували 15 листопада у хабі «МедіаБаза. Чернігів».

«До повномасштабної війни у людей не було розуміння, чому потрібно забороняти російські культурні продукти й обмежувати їх доступ до українського ринку. У попередніх наших опитуваннях, до повномасштабної війни, українці погоджувалися, що це необхідний крок тільки на Заході. Навіть в Центрі нашої держави, куди відноситься Чернігівщина та Сумщина, не було такого розуміння навіщо потрібно це робити. На щастя, люди зараз здебільшого погоджуються, що це необхідний крок для захисту держави. Це ще один вимір нашої безпеки», — зазначив аналітик фонду “Демократичні ініціативи” Сергій Шаповалов під час презентації дослідження.

Окрім того, 67% опитаних на Чернігівщині вважають, що діяльність УПЦ МП сприяє російській агресії.

Відповідно до дослідження, жителі Чернігівщини критично налаштовані до місцевої влади. 42% опитаних вважають, що за останній рік місцевій владі не вдалося досягти змін на краще у жодній сфері, проте половина опитаних вважають, що місцева влада справляється зі своїми обов’язками.

Сергій Шаповалов зазначає, що до повномасштабного вторгнення людей більше хвилювати питання корупції та економіки, однак зараз людей більше хвилюють інші проблеми.

«Люди говорять про обстріли українських міст, відключення електрики, яке може бути наслідком цих обстрілів. Тобто напередодні зими люди, вочевидь, очікують, що росіяни будуть повторювати те, що вони робили попередній рік», — сказав аналітик Сергій Шаповалов.

Також майже 60% респондентів не вважають, що системи ППО, які надали держави-партнери, прикривають тільки столицю України. У той же час, понад третину опитаних притримуються думки, що центральну владу більше турбує доля інших областей, аніж Чернігівщини.

Джерело: Суспільний кореспондент

_____________________

Опитування проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 21 вересня поточного року. 257 респондентів з Чернігова та області відповіли на запитання, що стосувалися ставлення до діючої влади та соціально-економічних проблем регіону. Дослідження проведене за підтримки програми MATRA,  що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

Відеосюжет про презентацію. Джерело: Суспільне

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024