Події
Перегляди: 2584
28 грудня 2015

ЗНО: підсумки та перспективи

Українці підтримують систему ЗНО і найбільшим ворогом якості освіти вважають корупцію - Бекешкіна

Населення України загалом позитивно ставиться до системи ЗНО і найбільшою проблемою щодо покращення якості освіти вважаю корупцію у ВНЗ.

Про це сказала Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва"- під час презентації результатів загальнонаціонального соціологічного опитування, що відбулася в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.   

"Стабільно населення позитивно оцінює вплив ЗНО на різні сторони освітнього процесу та соціального життя загалом. Населення висловлює згоду з тим, що ЗНО дало можливість обдарованим дітям вступати до будь-якого ВНЗ, навіть найпрестижнішого - з цим згодні 60%, не згодні 25%. ЗНО стимулює учнів не сподіватися на чиюсь допомогу, а вчитись - згодні 66%, не згодні 23%. ЗНО зменшило рівень корупції при вступі до ВНЗ - згодні з цим 46%, не згодні 32%. ЗНО стало кроком до справедливості в державі - це надзвичайно важливий показник - 46% з цим згодні, 29% ні. ЗНО дало змогу обирати кращих студентів - згодні 50%, не згодні 25%", - уточнила Бекешкіна.

Щодо корупції, то, на думку населення, найвища корупція існує при вступі до ВНЗ на творчі спеціальності - так вважає 60%. Далі йдуть вступ до магістратури чи на рівень спеціаліста - 50%; випускні екзамени в школі - 40%. І найменш корумпованим вважають вступ до ВНЗ за результатами ЗНО, щоправда 34% вважають, що там корупція є - і це трохи більше, ніж минулого року, коли було 27%.

"Щодо наявних проблем із реалізацією ЗНО, то найчастіше є сумніви в чесності дотримання закладеної процедури - 40%. Стосовно вдосконалення системи, то більшість вважає, що треба краще готувати учнів у школі до здачі тестів. І це дійсно проблема, тому що і в минулому році, і зараз абсолютна більшість батьків вдаються до послуг репетиторів. В 2015 році лише 26% вступників не вдавалися до їх послуг. У 2014 році таких було 24% , в 2013 - 28%. Це стабільна ситуація, коли три чверті населення змушені наймати репетиторів для здачі ЗНО, яке відповідає шкільній програмі", - зазначила директор Фонду ім.Кучеріва.

Відповідно до опитування, ті, хто був безпосередньо причетний 2015 року до вступу у ВНЗ, переважно залишились задоволені - 52% проти 23% незадоволених. Щодо нововведень, які були в 2015 році, то загалом ними українці були задоволені, різко не задовольняло (більше половини опитаних) обмеження дії сертифікату тестування лише поточним роком.

"Серед основних проблем української вищої освіти були названі корумпованість викладацького складу ВНЗ, причому ця проблема зміцнила своє лідерство. У 2013 році цю проблему як основну вказали 40% опитаних, у 2014 - 44%, зараз - 50%. І першочерговими кроки для покращення якості освіти, на думку населення, має бути боротьба з усіма проявами корупції і нечесноті у ВНЗ, підвищення рівня оплати праці викладачів і відповідність викладання до потреб майбутньої професії, а також налагодження співпраці з кращими світовими університетами, стимулювання наукової діяльності ВНЗ", - підкреслила Бекешкіна.  

Вона висловила переконання, що радикальним кроком на подолання системи корупції у ВНЗ має бути поширення ЗНО на випускників ВНЗ. "Тоді відсіються ті, хто не може чи не хоче вчитися, і взагалі не потрібно буде платити хабарі - бо можна просто не отримати диплом на виході. Але, на жаль, лише 12% населення підтримує такий захід, як введення системи ЗНО для випускників ВНЗ", - зазначила Бекешкіна.

Відкриття впровадження щодо керівників УЦОЯО не дискредитувало систему ЗНО

Факт відкриття прокуратурою справи щодо керівників Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) не дискредитував систему зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це, відповідаючи на запитання журналістів, сказала Ірина Бекешкіна. 

"Заведена в цьому році справа щодо керівників УЦОЯО  не дискредитувала систему ЗНО. Можливо, тому, що половині населення взагалі про це нічого не відомо, а 18%  з тих, хто знає, не визначили свого ставлення. Хоча 19% вважають, що це свідчить про неспроможність системи, її корумпованість - але приблизно стільки ж завжди не вірило в систему ЗНО. 10% вважають, що це лише декілька прикрих випадків, що дискредитують систему, і 6% - що це помста влади і намагання повернутися до колишньої корупційної системи вступу до вишів за результатами екзаменів", - зазначила Ірина Бекешкіна.

За її словами, найкраще свідчення підтримки ЗНО - це те, як люди саму систему сприймають. І тут особливих змін щодо ставлення до самої системи ЗНО не сталося. "Населення так само стабільно підтримує систему вступу саме через ЗНО - 52%, не підтримують 25%. Щоправда, в минулому році підтримка становила 59%, але вона абсолютно переважає", - підкреслила Бекешкіна.  

Вона додала, що три чверті громадян України розцінюють проблеми вдосконалення освіти як важливі, більше того, понад третина відносять ці проблеми до першочергових. І очевидно, що реформування системи освіти, невід'ємним компонентом якого є ЗНО, надзвичайно важливе для майбутнього вдосконалення якості освіти.

"Вступ до вищих навчальних закладів за системою ЗНО є чи не єдиною успішною реформою боротьби з корупцією в Україні. Час від часу були "наїзди" на цю систему, але рятувало її те, що систему ЗНО підтримували виборці всіх політичних сил", - сказала директор Фонду ім.Кучеріва.


Загальнонаціональне соціологічне опитування "Громадська думка - грудень 2015" з проблем освіти в Україні Фонд "Демократичні ініціативи" за підтримки Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянсу USETI) у співпраці з фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс" провів з 4 по 14 грудня 2015 року. Опитано понад 2 тис. респондентів в усіх областях України, крім Криму та окупованих територій Донбасу.


Реєстрація для участі в ЗНО-2016 розпочнеться 1 лютого - Карандій

Реєстрація усіх бажаючих взяти участь в основній сесії ЗНО 2016 року розпочнеться 1 лютого.

Про це сказав директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій під час прес-конференції в Укрінформі.

"Підготовка до ЗНО відбувається в межах затверджених календарних планів. Воно має відбутися відповідно до раніше оприлюднених термінів. Зокрема реєстрацію осіб, які бажають взяти участь у ЗНО передбачається розпочати 1 лютого і закінчити 4 березня", - зазначив Карандій.

Він закликав потенційних учасників уже сьогодні приділити увагу таким питанням, як визначення переліку предметів, з яких вони бажать проходити ЗНО, а також потурбуватися про оформлення документів, що посвідчують їхню особу, зокрема паспортів.

Карандій також зазначив, що основна сесія ЗНО проходитиме з 5 травня до 17 червня, а додаткова - з 14 червня до 4 липня.

"Тестування має розпочатися 5 травня з трьох предметів, зокрема з української мови, математики, історії України, результати яких будуть зараховані як результати вступних іспитів, а також державної підсумкової атестації за підсумками  загальноосвітньої школи. Тестування будуть проведені відповідно 5, 11 та 13 травня. ЗНО з інших предметів буде проведено з 3 по 17 червня. Також передбачається додаткова сесія з середини червня до початку липня - для тих осіб, які не зможуть пройти ЗНО під час основної сесії", - сказав директор УЦОЯО.

Він додав, що для осіб, які бажають спробувати себе у ЗНО, подивитися на особливості його проведення, пропонується участь у пробному ЗНО. Його проводять регіональні центри оцінювання якості освіти. Реєстрація на нього розпочнеться з 5 січня і триватиме до 30 січня. Це тестування платне, і вартість його - 111 грн.

Пробне ЗНО з української мови і літератури відбудеться 2 квітня; з англійської, німецької, іспанської, французької, російської мов, а також з біології, історії України, математики, фізики, хімії - 9 квітня.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024