Події
Перегляди: 653
31 жовтня 2022

Злам в українській свідомості, який відбувся під час війни, вже незворотний – Петро Бурковський

За вісім місяців загарбницької війни росії проти України в суспільній свідомості українців відбувся значний злам в оцінці минулого і, відповідно, у ставленні до потенційного майбутнього. Про це виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський сказав під час пресконференції   «Політико-ідеологічні орієнтації громадян України в умовах російської агресії», де було презентовано  результати загальнонаціонального опитування, проведеного Центром Разумкова в рамках проєкту, що здійснюється за підтримки представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

«Ці зміни  дуже чітко видно, коли ми порівнюємо з попередніми роками, – зазначив аналітик. – Якщо ще в 2020  році ми бачили, що не було більшості, яка сприймала б розпад Радянського Союзу,  не було більшості, яка схвально ставилися б до рішення про засудження Радянського Союзу як тоталітарного режиму, який  проводив політику державного терору, то зараз  за всіма цими показниками у нашому серпневому опитуванні ми бачимо  більшість. Опитування Центру Разумкова теж показує, що більшість не хоче повернення в Радянський Союз».

Головна  причина змін в громадській думці українців – це російська агресія,  нав’язлива риторика про те, що в Радянському Союзі було «добре», і ми повернемо цей Радянський союз.  Люди  бачать ціну цього повернення, тому  воліють залишатися європейцями, наголошує аналітик.

 «Дуже важливо показувати ці дані опитування європейцям,  – каже Петро Бурковський. – Європейці дуже дивуються,  коли бачать, що незважаючи на війну,  немає великих змін в бік авторитаризму у громадській думці. Тобто є бажання мати сильного лідера, але контрольованого законами».

Опитування Центру Разумкова також показало, що навіть у  ситуації широкомасштабної війни, яка призвела до зростання в Україні частки респондентів, які вважають «скоріше хорошою» або «дуже хорошою» систему, коли правлять військові або військовий режим (до 30%),  переважна більшість (69%) українців і зараз вважають таку систему поганою.

«Наших союзників це дійсно дуже хвилює, яка буде роль військових. Опитування показує –  військові мають займатися своєю справою, політикою мають займатися професійні політики,  відповідальні,  некорумповані, в яких є досвід і відповідна освіта,  але політики,  а  не військові.  І це все працює на нашу користь і проти російської пропаганди, яка продовжує проводити думку, що Україна не вистоїть у цій боротьбі, впаде, і  тому не підтримуйте Україну. Це опитування важливе і показує, що стійкість суспільства є міцною, що ми не втомлюємося воювати і не збираємося поступатися своїми ключовими інтересами, і більше того –  після війни ми будемо будувати європейську і демократичну державу», – прокоментував дані опитування Петро Бурковський.

Він також звернув увагу на те, що кардинальні зміни відбулися й у громадській думці регіонів України, надто в тих, які зазнають  постійних обстрілів. «Демініціативи» провели цього літа і на початку осені дослідження в Миколаєві та Запоріжжі.  

«У Миколаєві, який щоденно обстрілюється росіянами, і  Запоріжжі, яке на час проведення опитування час-від-часу обстрілювалося, а зараз чистіше, ми побачили, що люди  надзвичайно вмотивовані і вважають, що саме завдяки місцевим патріотами, місцевій  теробороні, зваженому і  професійному керівництву Збройних сил вдалося ці міста відстояти й зупинити просування росіян, – розповідає аналітик. – Що дуже важливо, ми поставили питання в Миколаєві, чи люди вірять в те, що Херсон буде звільнено. Так от, більшість  вважала, і це ще до початку великих досягнень на правобережжі Херсонщини, що так, Херсон буде звільнено. У людей високі очікування, висока впевненість і висока мотивація людей». 

Петро Бурковський відзначив, що такі зміни у громадській думці жителів Півдня і Сходу України показові, адже  і в Запоріжжя, і в Миколаєві   були поширені настрої людей, які вважали  Майдан державним переворотом, які вельми підтримувала російську  православну церкву в Україні, що називає себе УПЦ Московського патріархату. Опитування «Демініціатив» у цих містах показали, що Майдан тепер сприймається більшістю як народне повстання проти диктатури, а  в  УПЦ МП люди вбачають інструмент російської агресії.

«В Запоріжжя взагалі  49% сказали, що УПЦ МП  грає на користь агресії. А Запоріжжя – це ж   була вотчина російської православної церкви,  у Миколаєві таких загалом  більше, ніж  в цілому по Україні», – додав аналітик.

Петро Бурковський підсумував, що злам в українській свідомості, який відбувся під час війни, вже незворотний:

«Українці стали більш свідомими своєї національної ідентичності, вони готові захищати її силою і зі зброєю. Але цей націоналізм – він не є виключним, він є інклюзивним. Тобто  ми бачимо, що головною ідеологію, яку стали сповідувати українці,  є націоналізм інклюзивний, який  спирається   на збереження своєї ідентичності, історії, культури, мови,  але він не відкидає інших ні національностей, ні віросповідань, і він є відкритим до  демократичних методів урядування».

Аналітик акцентував, що люди, які  вважають, що здоровий націоналізм нам потрібен, водночас вважають, що демократія є найкращим способом урядування.

«Війна ніби кристалізувала світогляд українців – серед них стало менше невизначених, люди почали визначатися: або ти стоїш на боці демократії і європейського вибору, або – на боці  “русского міра”. “Русского міра” вже всі наїлися, зрозуміли, що це таке. Повернення назад не буде!», – констатував Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024