Події
Перегляди: 730
31 жовтня 2022

Злам в українській свідомості, який відбувся під час війни, вже незворотний – Петро Бурковський

За вісім місяців загарбницької війни росії проти України в суспільній свідомості українців відбувся значний злам в оцінці минулого і, відповідно, у ставленні до потенційного майбутнього. Про це виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський сказав під час пресконференції   «Політико-ідеологічні орієнтації громадян України в умовах російської агресії», де було презентовано  результати загальнонаціонального опитування, проведеного Центром Разумкова в рамках проєкту, що здійснюється за підтримки представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

«Ці зміни  дуже чітко видно, коли ми порівнюємо з попередніми роками, – зазначив аналітик. – Якщо ще в 2020  році ми бачили, що не було більшості, яка сприймала б розпад Радянського Союзу,  не було більшості, яка схвально ставилися б до рішення про засудження Радянського Союзу як тоталітарного режиму, який  проводив політику державного терору, то зараз  за всіма цими показниками у нашому серпневому опитуванні ми бачимо  більшість. Опитування Центру Разумкова теж показує, що більшість не хоче повернення в Радянський Союз».

Головна  причина змін в громадській думці українців – це російська агресія,  нав’язлива риторика про те, що в Радянському Союзі було «добре», і ми повернемо цей Радянський союз.  Люди  бачать ціну цього повернення, тому  воліють залишатися європейцями, наголошує аналітик.

 «Дуже важливо показувати ці дані опитування європейцям,  – каже Петро Бурковський. – Європейці дуже дивуються,  коли бачать, що незважаючи на війну,  немає великих змін в бік авторитаризму у громадській думці. Тобто є бажання мати сильного лідера, але контрольованого законами».

Опитування Центру Разумкова також показало, що навіть у  ситуації широкомасштабної війни, яка призвела до зростання в Україні частки респондентів, які вважають «скоріше хорошою» або «дуже хорошою» систему, коли правлять військові або військовий режим (до 30%),  переважна більшість (69%) українців і зараз вважають таку систему поганою.

«Наших союзників це дійсно дуже хвилює, яка буде роль військових. Опитування показує –  військові мають займатися своєю справою, політикою мають займатися професійні політики,  відповідальні,  некорумповані, в яких є досвід і відповідна освіта,  але політики,  а  не військові.  І це все працює на нашу користь і проти російської пропаганди, яка продовжує проводити думку, що Україна не вистоїть у цій боротьбі, впаде, і  тому не підтримуйте Україну. Це опитування важливе і показує, що стійкість суспільства є міцною, що ми не втомлюємося воювати і не збираємося поступатися своїми ключовими інтересами, і більше того –  після війни ми будемо будувати європейську і демократичну державу», – прокоментував дані опитування Петро Бурковський.

Він також звернув увагу на те, що кардинальні зміни відбулися й у громадській думці регіонів України, надто в тих, які зазнають  постійних обстрілів. «Демініціативи» провели цього літа і на початку осені дослідження в Миколаєві та Запоріжжі.  

«У Миколаєві, який щоденно обстрілюється росіянами, і  Запоріжжі, яке на час проведення опитування час-від-часу обстрілювалося, а зараз чистіше, ми побачили, що люди  надзвичайно вмотивовані і вважають, що саме завдяки місцевим патріотами, місцевій  теробороні, зваженому і  професійному керівництву Збройних сил вдалося ці міста відстояти й зупинити просування росіян, – розповідає аналітик. – Що дуже важливо, ми поставили питання в Миколаєві, чи люди вірять в те, що Херсон буде звільнено. Так от, більшість  вважала, і це ще до початку великих досягнень на правобережжі Херсонщини, що так, Херсон буде звільнено. У людей високі очікування, висока впевненість і висока мотивація людей». 

Петро Бурковський відзначив, що такі зміни у громадській думці жителів Півдня і Сходу України показові, адже  і в Запоріжжя, і в Миколаєві   були поширені настрої людей, які вважали  Майдан державним переворотом, які вельми підтримувала російську  православну церкву в Україні, що називає себе УПЦ Московського патріархату. Опитування «Демініціатив» у цих містах показали, що Майдан тепер сприймається більшістю як народне повстання проти диктатури, а  в  УПЦ МП люди вбачають інструмент російської агресії.

«В Запоріжжя взагалі  49% сказали, що УПЦ МП  грає на користь агресії. А Запоріжжя – це ж   була вотчина російської православної церкви,  у Миколаєві таких загалом  більше, ніж  в цілому по Україні», – додав аналітик.

Петро Бурковський підсумував, що злам в українській свідомості, який відбувся під час війни, вже незворотний:

«Українці стали більш свідомими своєї національної ідентичності, вони готові захищати її силою і зі зброєю. Але цей націоналізм – він не є виключним, він є інклюзивним. Тобто  ми бачимо, що головною ідеологію, яку стали сповідувати українці,  є націоналізм інклюзивний, який  спирається   на збереження своєї ідентичності, історії, культури, мови,  але він не відкидає інших ні національностей, ні віросповідань, і він є відкритим до  демократичних методів урядування».

Аналітик акцентував, що люди, які  вважають, що здоровий націоналізм нам потрібен, водночас вважають, що демократія є найкращим способом урядування.

«Війна ніби кристалізувала світогляд українців – серед них стало менше невизначених, люди почали визначатися: або ти стоїш на боці демократії і європейського вибору, або – на боці  “русского міра”. “Русского міра” вже всі наїлися, зрозуміли, що це таке. Повернення назад не буде!», – констатував Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Події

На полях засідання Африканського Союзу в Аккрі: експерти з Південної Африки та України представили три аналітичні доповіді щодо взаємодії України та АС на шляху до африканської та світової безпеки

Експерти Гани, Південної Африки та України обговорили, як африканські країни можуть просувати зміни, які сприятимуть безпеці на африканськом...
23 липня 2024

Українці виявляють високу довіру європейським інституціям, проте більшість громадян все ще не відчуває себе європейцями – експертне обговорення даних соцопитування

З презентації опитування "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям"
17 липня 2024

Чого досягає Кремль війною на виснаження і які втрати РФ можуть зупинити Путіна – обговорили експерти

З презентації аналітичної доповіді «Загрози нацбезпеці й оборонні тренди в Україні: аналітичний огляд тенденцій ІІ кварталу 2024 року»
5 липня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024