Події
Перегляди: 1818
15 березня 2013

Зі 100 днів роботи новообраного парламенту депутати працювали лише сім

Про це повідомила ініціатор громадського руху «Чесно» Світлана Заліщук. Це   лише один із висновків  руху «Чесно»  у його   дослідженні,  що розпочалося  з моменту роботи нового парламенту. Цей  етап  кампанії з громадського контролю за народними обранцями  називається «Фільтруй владу».  Мета ж його –  привернути  максимальну увагу  громадськості до персональної відповідальності кожного з депутатів.

Світлана Заліщук зазначила, що, скажімо, рішення депутатів  про особисте голосування  -  це те, чого  вже вдалося досягнути громадянам, адже   політичні партії,  які взяли на себе зобов’язання і підписали меморандум  з рухом «Чесно» про виконання цього пункту, справді виконали його.

Серед подальших  вимог  громадських активістів  –  оприлюднення декларацій депутатів,  ходіння на роботу в  комітети,  їхня прозорість і  підзвітність  тощо. "Чесно"  провадитиме цей системний моніторинг Верховної Ради упродовж всієї каденції парламенту, наголосила Світлана Заліщук.

Український парламент не готовий працювати в умовах прозорості та публічності, а тому отримати інформацію, чим вони займаються, все ще вкрай складно, провадить ініціатор руху «Чесно».

«Народні депутати категорично відмовляються надавати інформацію про свою роботу в комітетах. Тому виборці позбавлені можливості дізнатися, хто ходить на роботу в комітети  і як працює на законодавчому полі, – зазначила експерт.  –   Парламентарії  відмовляються також розповісти про своїх помічників. За сто днів активістам вдалося отримати дані лише від 100 народних обранців. Значення цього питання полягає не тільки в тому, що народні обранці  утримуються  за бюджетні гроші, але й у  тому, що ми повинні знати , хто готує законопроекти, хто є тими людьми , які допомагають нашим депутатам творити закони».

Рух "Чесно" дослідив також і те, що на сьогодні із 225 мажоритарників тільки 165 народних обранців  відкрили приймальні в своїх округах, що свідчить про слабке бажання мати зворотний зв'язок з народом. А у  7 депутатів  парламенту ще й досі не працює чи просто не активізована  їхня електрона пошта -  найпростіший офіційний інструмент спілкування з виборцем.

Як відомо, згідно з дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи» і КМІС, 80% респондентів не змогли розповісти, як зв'язатися з депутатом від їх округу. Крім цього, українці продемонстрували низьку обізнаність про долю депутатів, яких вони обирали.  60% людей не обізнані, в яку фракції увійшов їхній обранець. 82% не має інформації про те, якими питаннями займається депутат-мажоритарник і в яку комісію парламенту входить.

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024