Події
Перегляди: 2623
14 березня 2014

Зараз потрібна не революційна, а демократична доцільність


Інформаційна війна проти громадянського суспільства в Україні була розгорнута за допомогою не так внутрішніх сил, як російських мас-медіа, радників та російських кліше. Таку думку  під час круглого столу «Україна під прицілом російських ЗМІ. Проблеми інформаційної безпеки України» висловив виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький, навівши низку інтернет-ресурсів, які постійно друкували провокативні матеріали про те, як Фонд Сороса фінансує «іноземних агентів», що працюють «на дестабілізацію України».  Євген Бистрицький зауважив, що така маніпулятивна війна і риторика проти Фонду триває ще з 2004 року, коли комуністи ініціювали у Верховній Раді комісію у боротьбі проти так званих  агентів впливу.

Але особливо важко, каже Євген Бистрицький,  стало працювати в останні місяці, місяці Майдану, коли проти громадянського суспільства і зокрема Міжнародного фонду «Відродження», який є найбільшим донором для організованого громадського  сектору України, розгорнулась боротьба на знищення.

І хоч жодної  копійки, як наголосив Євген Бистрицький, Фонд Сороса на Майдан не дав, не підтримував його ані грантово, ані якимсь іншим чином, проте чимало громадських організацій, які давно в Україні  відстоюють демократичні цінності, ведуть боротьбу  з корупцією, виступають за прозорість влади і підтримали Майдан, потрапили до «чорного списку» влади.

«Проти них почалося слідство, – розповідає Євген Бистрицький. – Воно не закрито й досі. На жаль, консервативна інерція совєтськості, номенклатурно-пропагандистського апарату й надалі працює. І на жаль, я не можу напевно сказати, що вона швидко припиниться. Як це зробити – не велика, але проблема…»

Сьогодні мусить бути розроблена нова гуманітарна стратегія України, зауважив виконавчий директор Фонду «Відродження». Вона має бути позбавлена популізму й революційної доцільності.

«З популізмом у гуманітарній політиці потрібно виважено боротися, – констатував Євген Бистрицький. –  І не робити  поспішних кроків, як-то відміна  закону про мови, з огляду на революційну доцільність. Зараз потрібна демократична доцільність. Оце те, що врятує Україну і завдяки чому вона стане розвиненою європейською країною».

 

 

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024