Події
Перегляди: 2805
28 березня 2014

Заходи протидії російській інформаційній агресії обговорили у Харкові

Стратегію протидії російській інформаційній агресії обговорили журналісти, вчені-політологи, соціологи й  представники громадських організацій обговорили. Черговий круглий стіл під назвою "Україна під прицілом російської влади і російських ЗМІ. Проблема інформаційної безпеки і європейської інтеграції в Україні", організований фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Національним інформаційним агентство «Укрінформ» і «Фондом місцевої демократії», відбувся у Харкові.

Як зазначила директор Фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна, серед заходів протидії російській пропаганді можуть бути:  регулярні брифінги влади на "гарячу" тему, створення аналітичних матеріалів для використання в ЗМІ, контрпропагандистських радіо- і телепередач, включаючи гумористичні - як реакція на маніпуляції російських ЗМІ, відкритість "закритих" структур – СБУ, прокуратури, міліції, створення російськомовних проукраїнських телі- і радіоканалів, адаптованих для Півдня і Сходу країни. Про це свідчать дані експертного опитування серед українських ЗМІ (45 - із Києва і 25 - регіональних), що його провів Фонд «Демократичні ініціативи» у березні.

За її словами, найменш ефективними визнані "заборонні" заходи на зразок відключення російських телеканалів (заборонений плід – солодкий!) і депортація російських журналістів.
Учасники круглого столу окреслили власні шляхи протидії російській інформаційній агресії: від "партизанської" війни, тобто, розвитку регіональних ЗМІ, до використання діючих прес-служб як платформ для медійного спілкування, стажування регіональних журналістів у Києві і за кордоном, створення програм для молоді - у Харкові майже 300 тисяч студентів і лише одиниці беруть участь у мітингах Євромайдану, збільшення фінансування ЗМІ.
Як стало відомо, проект проведення круглого столу на цю тему розрахований на два місяці і реалізується за підтримки Укрінформу. У Києві проведено два такі обговорення. Наступні відбудуться в Донецьку і Одесі. Матеріали будуть узагальнені і представлені на розгляд в офіційні структури, включаючи РНБО і МЗС.

Силовики поступаються владі у відвертості зі ЗМІ

Силовики поступаються владі у відвертості зі ЗМІ в питаннях російсько-українського конфлікту.

"Відповідаючи на запитання про відвертість посадових осіб і їх доступність для ЗМІ в питаннях російсько-українського конфлікту, учасники опитування назвали цілком або переважно доступними Верховну Раду (6 і 33 голоси), Кабмін (5 і 30), місцеву владу (11 і 27). Водночас, цим структурам поступаються силові відомства(Міноборони - 4 і 25), СБУ (4 і 18), МВС (1 і 28), РНБО (6 і 29), прокуратури (4 і 18)", - зазначила Бекешкіна.

За її словами, в графі "Зовсім недоступні" лідерує СБУ, що набрала 12 голосів, інші структури набрали тут від 3-х до 8-ми голосів кожна.

Ці та інші дані оприлюднено на обговоренні, що відбулося в Харкові за круглим столом на тему "Україна під прицілом російської влади і російських ЗМІ. Проблеми інформаційної безпеки і європейської інтеграції України". Учасниками обговорення стали журналісти, учені - політологи і соціологи, студенти.

Як повідомляло агентство, проект проведення таких круглих столів реалізується за інціативою Фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" і Фонду місцевої демократії (Харків) за підтримки Укрінформу. Дві таких зустрічі відбулися в Києві, чергові - в Донецьку та Одесі.

Джерело: Укрінформ

Фото: Сергія Захарченкова

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024