Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1306
30 червня 2023

Захід чітко і радикально змінює своє бачення Росії та європейської безпеки — Тарас Жовтенко

Майже півтора року війни Росії проти України демонструють те, що Захід абсолютно чітко і радикально змінює своє бачення Росії, європейської безпеки і того, які саме загрози являє собою нинішній російський режим. Росію перестають боятися. Таку думку висловив експерт з міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Експерт вважає: чим більше часу Росія грузне в цій стратегічно програшній війні в Україні, то більше Захід переконується в тому, що насправді російський режим — це Колос на глиняних ногах, а армія РФ, її силові структури — це практично недієздатні інститути.

«Захід дедалі більше переконується в тому, що, в принципі, Росія — це просто генератор загроз європейській безпеці, а не якась регіональна чи геополітична сила, яка є конструктивним чинником у європейській чи глобальній політиці. Тобто з цього погляду на Кремль практично вже ніхто не озирається», — сказав аналітик.

Але не варто забувати, що НАТО, як міжнародна організація, що спеціалізується на безпеці, — це все-таки альянс демократичних держав, каже він. 

«Головним пріоритетом НАТО є безпека територій, які формально належать до цієї системи євроатлантичної безпеки. І з цього погляду можна зрозуміти обережну позицію щодо Росії лідерів і політиків багатьох західних країн, які входять до Альянсу, їхню позицію щодо розширення Альянсу, щодо якихось додаткових практичних кроків, які НАТО може зробити назустріч Україні. Оскільки в будь-якому разі в кожного лідера країни-члена блоку є внутрішній порядок денний. Головний обов’язок кожної країни-члена НАТО — це насамперед зміцнення спільної безпеки і недопущення будь-яких кроків, які можуть поставити організацію під загрозу», — зазначив Тарас Жовтенко.

НАТО — це насамперед величезний союз, який за своєю філософією не націлений на якусь проактивну діяльність у сфері міжнародної безпеки, акцентує експерт.

«Та сама п’ята стаття, про яку ми всі знаємо, говорить про те, що насправді всі ресурси і всі механізми безпеки активуються тільки тоді, коли факт нападу на Альянс уже здійснено, тобто жодних превентивних дій тут бути не може», — акцентує він.

На його думку, всі ці моменти і пояснюють вельми обережну позицію Альянсу щодо Росії.

«Ніхто з лідерів країн-членів блоку не хоче, щоб його звинуватили в тому, що робляться якісь безвідповідальні заяви, які можуть трактуватися Путіним як привід для ескалації. Хоча в практичному вимірі ми це насправді бачимо по тій допомозі, яку Альянс надає Україні, і тій позиції, яку керівництво НАТО займає щодо Української держави. Це не страх Кремля, не страх ескалації. Адже всі розуміють, що тільки президент Путін, лідер нинішнього російського режиму, сам для себе вирішує, коли він буде робити кроки в напрямку цієї ескалації. Це ніяк не прив’язано із позицією Альянсу насправді”, — наголосив Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024