Опитування
Перегляди: 9822
2 лютого 2022

Загроза нового вторгнення: громадська думка про конфлікт, можливі компроміси та протидію Росії

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Опитування здійснено власним коштом. Перші два питання (стосовно того, хто розпочав конфлікту на Донбасі, а також визначення оцінки самого конфлікту) виконані в рамках спільного дослідження і на замовлення ГО «Детектор медіа».

  • Війну на Донбасі  розпочала Росія – у цьому лишається переконаною більшість українців (65%). Такої думки дотримується більшість виборців «Європейської солідарності» (92%), «Слуги народу» (78%), «Батьківщини» (69%) та партії «Сила і честь» (74%). Виборці лише двох партій вважають, що війну першими почали український уряд та олігархи – ОПЗЖ (46%) та «Наші» (60%).
  • Відповідальність за розв’язання війни на Росію  покладають у всіх макрорегіонах України,  хоча і є різниця у поширеності такої думки. Так, найбільше така оцінка поширена на Заході (89%) та в Центрі (74%).  Відносна більшість погоджується з цим і на Півдні (44%) та  Сході (39%). Щоправда, в цих макрорегіонах  вища частка тих, хто вважає ініціаторами війни український уряд і олігархів (Південь – 23%, Схід – 33%), а також частка невизначених (33% та 28%, відповідно).

  • 68% вважають  конфлікт на Донбасі  російською агресію з використанням місцевих бойовиків. Причому у порівнянні з травнем 2021 р., коли ставилося  подібне запитання, прихильників такої точки зору побільшало на 14,5% (було 53,5%).
  • Більшість прихильників «Європейської солідарності», «Слуги народу», «Батьківщини» та «Сили і честі» вважають конфлікт на Донбасі російською агресією. Натомість електорат ОПЗЖ та партії «Наші», навпаки, вважає конфлікт внутрішнім, громадянським.  Щоправда, загалом по Україні внутрішнім цей конфлікт можуть назвати тільки 15% громадян.
  • Конфлікт на Донбасі сприймається як російська агресія у всіх макрорегіонах України: на Заході – 91%, в Центрі – 77%, на Півдні – 53%, на Сході – 42%. Всюди ця позиція на першому місці.  Ідея, що цей конфлікт є внутрішнім, найчастіше зустрічається на Сході України (33%), але і там «відстає» від позиції, що це російська агресія.
  • Досягти тривалого миру на Донбасі   можна  шляхом посилення дипломатичного тиску і санкцій щодо Росії (20%) і зміцнення економічного та військового потенціалу України (19%).Такі уявлення про «шлях до миру» є достатньо стабільними від початку конфлікту.
  • На тлі ескалації та загрози нового вторгнення жоден із варіантів поступок Росії не став сприйматися як гарантія  тривалого миру на Донбасі. Так, в середньому по країні «прямі переговори» з окупаційними адміністраціями  і визнання їх законною владою  підтримуються лише 14% опитаних, відмова від членства в НАТО – 8%, згода з автономією Донбасу і втратою Криму – 4%, згода з анексією Криму «в обмін» на мир на Донбасі – лише 2%.

  • Надання Україні озброєнь та проведення спільних військових  навчань зі США та країнами-членами ЄС і НАТО скоріше стримуватимуть агресію Росії – так вважають 48% опитаних. Протилежної думки – що це радше провокуватиме Росію –  дотримуються 33%.

  • На Заході та в Центрі  більшість (69% та 51%, відповідно) бачать надання Україні зброї засобом стримування Росії. А от на Півдні та Сході  відносна більшість (47,5% і 49%, відповідно) схильні вважати, що такі навчання і озброєння  України будуть більше провокувати Росію до агресії, а третина мешканців  цих макрорегіонів (по 33%)  думають, що це буде Росію стримувати.
  • Для  миру на Донбасі потрібно йти на компроміси, але далеко не на всі – така думка продовжує превалювати у громадській думці від початку конфлікту. Сьогодні так думають 50% опитаних. Причому  порівняно з травнем минулого року прихильників вибіркових компромісів дещо побільшало (було 46%).  Така думка переважає серед виборців ключових політичних партій: «Слуга народу» (53%), «Батьківщина» (53%), «Сила і честь» (57%), «Європейська солідарність» (45,5%), ОПЗЖ (51%) та «Наші» (51%).
  • Тих, хто готовий до миру за будь-яку ціну,  – абсолютна меншість (15%).  А от у тому, що миру можна досягти лише з позиції сили, коли одна зі сторін переможе, переконані 20%.
  • В регіональному розрізі  орієнтація на вибіркові, а не на будь-які, компроміси  переважає у всіх макрорегіонах України. Найбільша підтримка   будь-яких компромісів  фіксується на Сході (27%, а вибіркові компроміси – 46%). А от найчисельніша частка тих, хто   вважає, що мир можливий лише в разі  воєнної перемоги однієї зі сторін, –  на Заході (30,5%).

  • Політичне майбутнє нині окупованих територій Донбасу більшість опитаних (54%) бачить  як повернення під контроль України на тих самих умовах, що й до початку конфлікту. Автономія (13%) або інший вид більшої незалежності від Києва (10%) підтримуються значно менше.  Незалежність псевдореспублік  або їх входження до складу Російської Федерації, як і раніше, практично не має прихильників (по 3%).

​​​​​​​​​​​​​​

  • Ідея про повернення тимчасово окупованих територій Донбасу на  тих умовах, що й раніше  переважає у всіх макрорегіонах України, але рівень цієї підтримки є різним. Так, на Заході – 67%, в Центрі – 61%, на Півдні – 54,5%, на Сході – 33% (але і тут цей варіант найбільш поширений).
  • В разі нового вторгнення Росії близько 43% українців  готові в тій чи іншій формі долучитися до відсічі агресії. Так, 10,5%  готові будуть приєднатися до Збройних Сил України на фронті; 9% приєдналися б до добровольчих  сил, а ще 23% готові надавати посильну невійськову допомогу (грошима, роботою,  як донор крові тощо).  Водночас просто намагатимуться вижити і не робитимуть нічого  особливого – 18,5%,  виїхати з країни можуть  спробувати 4%, а от ще 22,5% в принципі не вірять, що нове вторгнення коли-небудь станеться.

    Пресреліз з таблицями розподілів відповідей.

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024