Події
Перегляди: 2736
6 червня 2013

Юлія Ільчук: Власники ЗМІ та влада – основні загрози свободи слова в Україні

У той час, як довіра громадян до засобів масової інформації загалом в Україні зростає (опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 травня 2013 року), сама журналістська спільнота менш райдужно оцінює ситуацію в ЗМІ. Про це під час круглого столу «Свобода слова в Україні: оцінки, проблеми, перспективи» розповіла аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Юлія Ільчук.

 Презентуючи результати експертного опитування, в якому взяло участь 52 журналісти, вона зазначила, що їхня оцінка   свободи слова за 10-бальною шкалою становить лише 3.8 бала.

«Це низька оцінка, яка стабільно тримається з 2010 року, – пояснила експерт. – Найвищою вона була у 2005 році, коли журналісти оцінювали свободу слова у 7 балів».

Основною причиною негараздів у ЗМІ, які заважають забезпеченню свободи слова та преси в Україні, журналісти зазначили позицію власників ЗМІ, які використовують їх для забезпечення власних інтересів,  та економічну неспроможність й збитковість ЗМІ. 

 «Збиткові ЗМІ означають особливу роль власника, особлива роль власника визначає поведінку журналістів, – зазначила експерт. – Сьогодні  тиск власників ЗМІ відчуває половина опитаних журналістів. Відтак  журналісти вбачають основну  можливість відстоювати свою професію в тому, щоб об’єднуватись в громадські організації журналістів, обстоювати  свої права. Щоправда, й професійна солідарність, й самосвідомість журналістів, на думку самих медівників, сьогодні ще досить низька».

Щоб забезпечити  свободу слова в Україні більшість журналістів вважають за необхідне: 1) створити громадське телебачення, 2) сформувати дієві журналістські профспілки, 3) усунути нинішню владу. Про те,  що на заваді свободи слова в Україні стоять президент і контроль влади, вказало більше третини опитаних журналістів.

Юлія Ілчук також повідомила, що найвище журналісти оцінили запит у суспільстві на вільні незалежні ЗМІ (3,4) та законодавче забезпечення свободи слова і незалежності медіа (3,3).

"Найоб’єктивнішими ЗМІ журналісти визнали: "Українську правду", "Дзеркало тижня" та "Кореспондент". Найбільш об’єктивними телеканалами було названо 5-й телеканал та TВi", - зазначила експерт.

Цікаві виявились думки журналістів і щодо наявності цензури в країні. Переважна більшість експертів вказала, що формально цензури в Україні немає, але  реально вона існує.

 Відповіді журналістів розділилися майже навпіл з питання відчуття цензури в своїй роботі. Частина вказала, що вони зовсім не відчувають тиску та цензури в своїй роботі, частина відповіла, що іноді відчуває незначний тиск і ситуативні  прояви цензури.

«Ті, хто відчуває тиск та цензуру, основними винуватцями цих утисків назвали як  представників влади та редакторів, так і  самоцензуру, а основними темами, які найчастіше піддаються цензурі, журналісти назвали політику, критику влади та економічні теми,  пов’язані із інтересами рекламодавців», – підсумувала Юлія Ільчук.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024