Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 631
8 січня 2024

Якщо вона «не в один кінець», як в РФ. Тарас Жовтенко перерахував, чого не вистачає у законопроєкті про мобілізацію

Оригінал коментаря  —  на NV

Безпековий аналітик  Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко в інтерв'ю Radio NV розповів, чого не вистачає в законпроєкті про мобілізацію, якщо вона не повинна проходити, як це роблять в Росії, «в один кінець».

В ефірі Radio NV Жовтенко звернув увагу на слова головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного про те, що основним пріоритетом для нього та для командування ЗСУ є збереження життя військовослужбовців.

«Якраз цієї частини, мені здається, не вистачає і у старій версії законопроєкту, і (можливо, поки що ми не чуємо) в обговоренні нової версії. Маю на увазі те, що має відбуватися з мобілізованими не лише під час виконання бойових завдань, а й які гарантії їм будуть даватися, які можливості ротації, коли може відбуватися демобілізація. Якщо ми говоримо про те, що мобілізуємо громадян України не в один кінець, як це робить Російська Федерація… Там зрозуміла ситуація: вони просто збирають це „гарматне м’ясо“, відправляють на фронт і їм абсолютно байдуже, що буде після цього», — сказав аналітик.

За його словами, якщо життя і здоров’я військових справді є пріоритетом, у законопроєкті необхідно дуже чітко прописати, що має відбуватись упродовж цієї мобілізації і як має відбуватися демобілізація.

«Перша хвиля мобілізації, яка у нас пройшла, минула без цих моментів. І одразу стало очевидно, що ці проблеми викликатимуть певний суспільний резонанс. Бо коли громадяни дивляться на цю ситуацію з боку, вони розуміють, що держава піклується лише про те, аби зараз, у конкретний певний момент часу, набрати ту кількість військовослужбовців, яка потрібна Збройним силам для виконання тих чи інших завдань, відштовхуючись від того, яка ситуація на фронті», — нагадав Тарас Жовтенко.

Експерт зазначив, що зараз суспільство не розуміє, коли та за яких умов відбудеться демобілізація, які права мають військові на передовій, щоб відновити свої сили, та чи буде даватися можливість пораненим не лише фізично одужати, але й певний час побути вдома, щоб відновитися психологічно.

«Оскільки чітких рамок і загалом механізму таких речей у попередніх хвилях мобілізації прописано не було, очевидно, що це має бути зараз закладено для того, аби суспільство чітко розуміло, в який спосіб це все буде відбуватися. … Відповідно, які механізми будуть закладені в ці мобілізаційні процедури, які би гарантували те, що ці люди матимуть можливість відновлюватись у певний період часу. Будуть відбуватися ротації? Якщо так, то як вони відбуватимуться. … І це теж буде додатковим стимулом для громадян України, які будуть розуміти, що і як із ними буде відбуватися; коли зрештою вони зможуть повернутися додому, будучи мобілізованими на цьому етапі», — сказав також Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024