Якщо у росії перемогло бажання знищити світову безпекову систему, то у Китаю є хороші причини її швидко стабілізувати, – Олексій Живора

Коментарі
Перегляди: 1301
18 березня 2022

Опубліковано на сайті "Голос України"

Не варто ототожнювати російський та китайський режими. Окрім тоталітарної природи та зневаги до прав людини, це зовсім різні звірі.

Якщо у росії перемогло бажання знищити світову безпекову систему, то у Китаю є хороші причини її швидко стабілізувати. І це зовсім не продиктовано гуманітарними міркуваннями щодо України. Все більш банально.

Починаючи з нормалізації відносин із США у 1980 році, чинний розклад сил дозволив комуністичному Китаю розвиватися економічно – спочатку у якості противаги Радянському Союзу, а потім вже як надійного та дисциплінованого торгового партнера. Вираз "зброя взаємного економічного знищення" ідеально відображає суть відносин Китаю із США зараз, на відміну від ядерного стримування що визначало взаємодію СРСР/росії з останніми. Краща основа для діалогу, чи не так?

Саме інтегрованість в економічну кон'юнктуру світу не дозволяє Китаю ухвалювати недалекоглядні рішення. Це стосується і залежності від енергоносіїв більшість з котрих Китай отримує з країн Близького Сходу, обираючи морський шлях. В цьому плані, попри величезні запаси, Росія просто фізично не здатна найближчим часом задовольнити потреби Китаю – у достатній кількості відсутня інфраструктура, а її побудова навіть з необмеженими інвестиціями займе тривалий час. Ризикувати власним економічним добробутом у відносинах із країнами Заходу не в інтересах Китаю, бо пропорції просто не ті.

Яка ж поведінка Китаю більш вірогідна? На мою думку, на поверхні ще деякий час буде присутня декларативна підтримка. Щось подібне можна споглядати у відносинах Китаю з Північною Кореєю, де Пекін відіграє важливу роль в деескалації та обмеженні непередбачуваного режиму, при цьому зберігаючи його довіру та залишаючись єдиною, але значно обмеженою економічною шпариною. Подібний підхід, спрямований на "зменшення ризиків", можливий і щодо росії, де попри публічну підтримку будуть вишукуватися дієві важелі, що в тому числі включатимуть дотримання міжнародних економічних обмежень.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024