Як живеться ВПО на Одещині

Аналітика
Перегляди: 567
1 жовтня 2024


Михайло Шабанов,
політолог,
доцент кафедри політології
ОНУ імені І. І. Мечникова

Війна та масштаби внутрішньої міграції

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну значна кількість людей, що були змушені рятуватися від активних бойових дій у прифронтових зонах, тікати з окупованих ворогом територій, обрали місцем нового притулку Одещину. Попри те, що регіон і, власне, Одеса регулярно зазнають атак з боку рф, тут створено центри розміщень, хаби, що здійснюють гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам (ВПО),  функціонують центри інтегрованих соціальних послуг. ВПО – це особливий статус, що надається людям, які виїхали з місця свого постійного проживання через загрози та виклики повномасштабної війни. В Україні загальна кількість вимушених переселенців, за офіційними даними, становить 4,6 мільйона. Така цифра справді вражає, однак, залежно від ситуації на фронті та кількості обстрілів українських регіонів та міст, вона зменшується або, навпаки, збільшується. Істотні коливання відбулися нинішнього року, а саме – з 4, 9 до 4,6 мільйона переселенців. Тобто фіксується зменшення кількості ВПО.

Одне з головних завдань влади, громадських організацій та дотичних комерційних структур – надати необхідну допомогу кожному, хто її потребує. Тож, які проблеми та виклики постають на третьому році повномасштабної війни? Безумовно, найважливішими питаннями є пошук житла, соціальна та психологічна допомога, працевлаштування. Останній пункт можна вважати одним із найбільш актуальних, особливо в умовах важкої економічної ситуації та нестабільного ринку праці на Одещині. Гострою залишається  і проблема колективного розміщення переселенців в області. Хоча Одещина має потужну рекреаційну інфраструктуру, однак туристичні готелі й бази відпочинку, що працюють тільки влітку і відповідно не опалюються взимку, для розселення людей не підходять.

В Одесі затвердили три обʼєкти для тимчасового проживання переселенців. Інтент. Фото: Слово і діло

Статистичні дані у порівнянні

Як зазначається у «Звіті про внутрішнє переміщення населення в Україні»,  «найбільше ВПО приймають Дніпропетровська (14%) та Харківська (12%) області. Більшість із них походять із Донецької області (22%). Найбільші потоки переміщень у межах області зафіксовано у Запорізькій (91%) та Харківській (85%) областях».  Одеська область за кількістю ВПО посідає 7 місце. За офіційними даними, тут проживає понад 150 000 ВПО. У місті Одесі станом на 1 вересня цього року, згідно з цифрами Департаменту  праці та соціальної політики Одеської міської ради, зареєстровано  130 334 особи.

І хоча Одещина не входить до трійки регіонів-лідерів, це не зменшує пріоритетності створення умов та надання допомоги згідно з чинним законодавством, зокрема з Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам на основі постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 (зі змінами). Допомога надається в   пріоритетному порядку із  держбюджету. Однак слід визнати, що цих коштів недостатньо.

Потреби вимушених переселенців та системна робота влади

Життя людей, що були змушені полишити домівки та переїхати до Одещини, не можна назвати легким. Наразі для них це величезне випробування на стійкість. Настрій переселенців демонструє готовність зробити все для інтеграції в суспільне життя та успішної й продуктивної діяльності на новому місці. Тому важливо створити такі загальні умови, щоб ці люди максимально могли інтегруватися в громади регіону та вчасно отримувати все необхідне. Актуальним моментом є висвітлення їхніх проблем у ЗМІ: і загальнонаціональних, і регіональних. Доступ до медіа можна вважати пріоритетним напрямом для покращення ситуації. Це дає змогу потенційно масштабувати увагу до проблем кожної сім’ї переселенців, а головне –  до їх подальшого розв’язання. До речі, можна зауважити, що зворотний зв’язок з владою, міським самоврядуванням, громадськими й волонтерськими організаціями, бізнесом істотно пожвавився та набув чітких обрисів саме з початку повномасштабного вторгнення. Сьогодні фундаментальні основи цього зв’язку вже налагоджено, однак вони потребують постійного коректування з динамікою географії пересувань людей. ВПО залучені до діяльності волонтерських організацій, активно допомагають фронту, працюють у громадах, ведуть культурну діяльність.

Переселенці можуть звертатися на гарячу лінію Одеської обласної державної (військової) адміністрації. Тут вони можуть  отримати актуальні відповіді на різноманітні питання. Держава надає єдиний спектр послуг для громадян, що мають статус ВПО. На рівні районних адміністрацій діє низка програм, орієнтованих на потреби вимушених переселенців. Зокрема, такі програмні настанови реалізуються у Старокозацькій громаді Білгород-Дністровського району Одеської області. Вони стосуються формування фонду житла, консультативних послуг Ради ВПО,  особливостей втілення комплексної регіональної політики щодо ВПО тощо.

У масштабах Одещини надаються такі послуги як, допомога у відновленні документів, отриманні довідок про реєстрацію в Єдиній базі внутрішньо переміщених осіб тощо, безкоштовна допомога від гуманітарних організацій та центрів видачі гуманітарної допомоги, працевлаштування, налагодження зв'язків з членами родини, громадою, зарахування до закладів освіти, організації лікування/оздоровлення. В масштабах Одеської області діє Рада ВПО як інструмент експертної та консультативної підтримки. Власне, ця інституція може сприяти тому, щоб переселенці були більше долучені до обговорення питань, що впливають на їхнє життя.

Необхідним кроком є створення інформаційного довідника місць тимчасового проживання в Одеській області. У ньому будуть вказані  райони області, де  є житло для переселенців. На сайті Одеської обласної державної адміністрації можна ознайомитись із доступним житлом для ВПО у різних районах області. Крім того, консультаційні послуги надаються на постійній основі для всіх.

У місті Одеса справами ВПО опікується Департамент  праці та соціальної політики Одеської міської ради. Ця інституція у публічному Звіті надала дані щодо статистики та загальної динаміки звернень ВПО з початку повномасштабної війни.

Зі  Звіту про діяльність Департаменту  праці та соціальної політики Одеської міської ради

Зі  Звіту про діяльність Департаменту  праці та соціальної політики Одеської міської ради за 2023 рік

Зокрема у Звіті Департаменту зазначено: «Відповідно до рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради від 10.06.2022 № 91 «Про формування фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» сформовано відповідний Фонд, до якого включено 6 житлових приміщень комунальної власності територіальної громади  м. Одеси». Одеська міська влада при цьому активно працює над проблемою збільшення фонду для реалізації стратегічної політики щодо ВПО.

Крім того, «пріоритетними напрямами роботи Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради у 2024 році є підтримка внутрішньо переміщених осіб та запровадження в умовах  воєнного стану додаткових заходів, спрямованих на соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей шляхом фінансової підтримки та надання реабілітаційних послуг».

Центри соціально-психологічної допомоги ВПО

Необхідним елементом у наданні послуг внутрішньо переміщеним особам є відповідні профільні центри в Одеській області. Такі центри стають і тимчасовим помешканням, фактично прихистком для нужденних. Водночас, ці заклади мають багатофункціональний характер. Їх перелік затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.  Важливо, що центри здійснюють правову допомогу для переселенців з інших регіонів. Але правовий супровід та консультації – це далеко не єдиний напрям діяльності. Люди потребують психологічної підтримки. Сьогодні для вимушених переселенців в місті Одеса постійно працює центр соціально-психологічної допомоги. Загальний період перебування у центрі – шість місяців. У 2023 року було підписано Меморандум про співпрацю між Одеською міською радою та Одеською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України.

В Одесі відкрито Центр соціально-психологічної підтримки для переселенців. 16.12.2023. Одеська міськрада.

Центр соціально-психологічної допомоги в Одесі. Одеська міськрада

Необхідно наголосити, що в Одесі діють гуманітарні хаби для евакуйованих жителів з Донеччини. Зокрема йдеться про такі хаби, як  «ЯМаріуполь» та «З Бахмутом у серці. Одеса». При цьому бахмутяни та маріупольці можуть отримати допомогу і в інших містах області. Також діють муніципальні гуманітарні центри. Обов’язковою умовою для отримання допомоги у муніципальних центрах є наявність довідки ВПО, виданої безпосередньо в Одесі.

Житлова проблема та варіанти її розв’язання

Безумовно, однією з центральних проблем, що стосується ВПО, є пошук помешкань. Опрацьовуються різні варіанти розселення переселенців. Досить продуктивним у пошуку доступного житла є застосунок «Прихисток».  Центри задовольняють цю потребу тимчасово і на визначений термін. Надалі закономірно виникають різноманітні проблемні моменти із подальшим пошуком житла. Виходом із ситуації може бути зведення модульних будинків. Це новий напрям допомоги з боку влади, якому Одеська міська рада приділяє значну увагу. Відповідні дані щодо будівництва є у відкритому доступі для публічного ознайомлення. Так, вже наприкінці 2023 року проєкт з побудови таких помешкань реалізували на вулиці Владислава Домбровського (колишній вулиці Желябова) поруч з парком Савицького в Одесі. Будинки було зведено поруч з відповідною інфраструктурою, зокрема – зручною транспортною розв’язкою. За даними видання Суспільне.Одеса, вкрай важливу роль у зведенні модульних будинків для переселенців відіграють міжнародні партнери та  благодійні фонди, зокрема фірма Hapi Homes та американський фонд GH Century. Проєктом передбачено спорудження в межах одного містечка 20–30 будинків (загальна площа кожного будинку – 39 кв.м.). Такі новобудови обладнані всім необхідним. Влада планує збільшити обсяги такого будівництва для ВПО.

 Чи можливо в умовах повномасштабної війни повністю забезпечити розселення людей зі статусом ВПО без допомоги міжнародних інституцій, в тому числі благодійних фондів? Очевидно, що сьогодні - ні, тому їхня роль є вкрай важливою. І пошук благодійних фондів та комерційних структур, що готові долучитись до процесу будівництва житла, є актуальним. З огляду на це, обласна та міська влада має відігравати певну роль у моніторингу поточної ситуації, пошуку таких інституцій та налагодженні співпраці з ними на постійній основі.

Модульні будинки в Одесі. Фото: Одеська міська рада

Висновки

Потреба в наданні допомоги для внутрішньо переміщених осіб, безумовно, є нагальною. Наразі Одеса та Одеська область загалом надає прихисток людям з різних регіонів України, що зазнали російської агресії та окупації. Деякі населенні пункти, з яких прибувають люди, фактично вщент зруйновані ворогом. Це стосується Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Запорізької областей. Більшість ВПО прибули до міста Одеси у перший рік після початку повномасштабної війни проти України. Однак притік переселенців не спинився і сьогодні. Органи місцевого самоврядування, зокрема Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради, фіксують звернення громадян за довідками ВПО.

Переселенці фактично розпочинають життя з нуля, отож мають безліч поточних викликів. Йдеться про встановлення тісних зв’язків із громадами Одеси та Одещини, активну взаємодію з громадськими та комерційними структурами, започаткування власного бізнесу тощо. Досі найбільш актуальними залишаються такі проблеми, як пошук житла та працевлаштування на новому місці. Незважаючи на цілу низку наявних проблем, зокрема з пошуком житла та працевлаштуванням, центральні та місцеві органи влади наразі спроможні надати необхідну допомогу. Значний внесок у будівництво житла для ВПО роблять міжнародні фонди, і їхня частка, ймовірно, збільшуватиметься залежно від продовження бойових дій. Інтенсифікувати цей процес можна вже сьогодні, залучивши до допомоги ВПО в Одесі та Одеській області через інформаційний розголос на всіх без винятку комунікаційних майданчиках. В Одесі та всіх районних містах можна отримати продуктові та гігієнічні набори, консультації психолога та спеціаліста Пенсійного фонду. Влада докладає максимум зусиль для того, щоб Одещина була максимально відкритою для людей, яких спіткало лихо війни, щоб незалежно від того, де перебувають переселенці, їм своєчасно і в повному обсязі надавався весь спектр послуг.

Останні новини з категорії Аналітика

Президентські вибори в Молдові. Олігархи прагнуть повернути все – Маріанна Присяжнюк

Як Росії вдається просувати свої інтереси на фініші президентських перегонів в Молдові та які існують ризики для України – аналізує Маріанна...
8 жовтня 2024

Як Німеччина допомагає Чернігівщині

Завдяки німецьким урядовим та приватним програмам на Чернігівщині реалізується низка проєктів. Які сфери нині у пріоритеті – проаналізували...
1 жовтня 2024

Як живеться ВПО на Одещині

Одещина надає прихисток людям з різних регіонів України, що зазнали російської агресії та окупації. Які проблеми та виклики ВПО їй дводиться...
1 жовтня 2024

Діти підземелля. Як на Сумщині проходить освітній процес

Головну увагу в підготовці до навчального року на Сумщині приділено безпеці учнів та всіх, хто задіяний у навчальному процесі. Сергій Ханін...
23 вересня 2024