Події
Перегляди: 2630
25 травня 2018

Як забезпечити співпрацю громади та поліції – досвід Харківщини

Про те, як повернути довіру до поліції та гарантувати безпеку на вулицях, дискутували представники поліції, громадськості та місцевого самоврядування під час круглого столу «Чому гальмується реформа поліції? Досвід співпраці місцевих громад та Національної поліції на Харківщині» в харківському прес-центрі «Накіпєло».

Розпочали з соціології, адже цифри найбільш наочно можуть продемонструвати тенденції довіри до поліції, а, отже, успішності реформи. За словами політичного аналітика Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Андрія Сухарини, баланс довіри до Національної поліції на сьогодні становить мінус 45%. Патрульна поліція, яка ще у 2016 році мала баланс довіри на рівні + 20%, теж втратила позиції і опустилась до мінус 19%.

«З одного боку, така тенденція  вже традиційна для України, коли громадяни мають завищені очікування щодо розпочатих реформ, а, отже, дуже швидко розчаровуються, коли не бачать швидких результатів. З іншого боку, це свідчить про певні проблеми недореформованої Національної поліції», – пояснює Андрій Сухарина.

Олена Копіна, керівник проекту «Діалог поліції та громади», розповіла про те, як за майже рік (з грудня 2016 року по січень 2018) в громаді Нової Водолаги вдалось якісно змінити співпрацю поліції та громади, збільшити рівень довіри мешканців до правоохоронців, а також зробити цей діалог постійним і продуктивним навіть по завершенні офіційного проекту.

«Ми сформували діалогову групу з громадських активістів, місцевих депутатів і поліцейських, які кожних півтора місяці збирались задля обговорення того, як вони бачать безпечну громаду, роль кожного у підтриманні цієї безпеки та відповідальність кожного. Працювали над формою публічної звітності поліції. Головні експерти в громаді – її мешканці, і вони найкраще знають проблеми своєї громади і готові шукати шляхи вирішення», – каже Олена Копіна.

За підсумками проекту була сформована соціальна технологія, яка цілком може бути масштабована в будь-якій іншій громаді.

Своє бачення безпечної громади і шляхів досягнення цього, яке є намір реалізувати у все тій же Новій Водолазі, представив Вадим Мохов, бізнесмен, директор ПрАТ «Укргазвидобуток».

«Зміни треба починати з громад. Поліція в громаді – це один з елементів безпеки в громаді. Безпека є кримінальна, щодо надзвичайних ситуацій та екології – і ці три фактори треба розглядати комплексно. Законодавче поле є, потрібні лише невеликі доопрацювання. Для цього треба лише наказ МВС, який детально пропише повноваження помічника дільничного», – пояснює Вадим Мохов.

Бізнесмен переконаний, що для успішної боротьби зі криміногенною ситуацією в громадах передусім треба займатись профілактикою, зокрема давши повноваження помічникам дільничного, які знатимуть реальну ситуацію в регіоні та матимуть реальні повноваження.

«В кожному селі цей помічник повинен тримати на контролі, зокрема, діяльність асоціальних елементів. Повинен мати статус і, можливо, зарплату, яку йому оплатить громада. З часом він зможе займатись не лише профілактикою і «вимірюванням температури по палаті», але й забезпечуватиме інші елементи безпеки громади. Наприклад, якщо впіймає мешканця, який вивіз сміття просто в ліс, то матиме право скласти на нього адмінпротокол і вимагати ліквідувати це стихійне звалище», – акцентував Вадим Мохов.

Володимир Степаненко, голова Громадського формування з охорони громадського порядку розповів про практичний досвід взаємодії громадськості та поліції. Він, як колишній начальник райвідділу міліції, виступив ініціатором об’єднання у Дергачівському районі людей, небайдужих до питань забезпечення правопорядку. І зараз «Корпус громадської безпеки» налічує 191 особу, активно співпрацює з поліцією, органами влади та місцевого самоврядування, бере участь у патрулюванні вулиць тощо.

«Поліція повинна усвідомлювати, що вони не знаходяться над суспільством, а в суспільстві. І оцінкою їхньої діяльності мають бути не статистичні показники, які дуже часто не є об’єктивними і правдивими, а довіра населення. От, власне, співпраця громадськості і поліції може стати фундаментом для формування такої довіри», – підсумував Володимир Степаненко.

­_________________________

 Проект  «Комунікатор реформ – підтримка процесу висвітлення та імплементації реформ на регіональному рівні у синергії засобів масової інформації, організацій громадського суспільства та експертного середовища». Виконавці – Благодійний Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва», ПГО ТРК «Громадське радіо». Партнер – Реанімаційний пакет реформ (РПР), Фонд  місцевої демократії. Проект здійснюється в рамках програми «Просування реформ в регіони», що реалізується громадськими організаціями «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» та «Європейська правда» за фінансової підтримки Євросоюзу.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024