Аналітика
Перегляди: 775
23 травня 2024

Як відновлюється село Перемога на Київщині

Дмитро Шолох, ветеран російсько-української війни,
у співпраці з Романом Коржовим 

У лютому 2022 року російські війська пішли на Київ з різних напрямків, зокрема й сумського. Село Перемога Баришівського району, що на Київщині,  на жаль, теж опинилося на їхньому шляху. Місцеві громади пережили тяжкі часи. Окупанти знищували будинки мешканців, соціальну інфраструктуру,  складські приміщення місцевих фермерів,  забирали та громили сільськогосподарську техніку та реманент. Місцеві поля були засіяні смертоносними мінами та снарядами.  

Під ворожі снаряди потрапила й місцева церкву Різдва Пресвятої Богородиці. У будівлі, яка внесена до національного переліку об'єктів культурної спадщини, зруйновано стіни, потрощені двері та підлога, вибито шибки.

«Церква дуже постраждала. Снаряди пошкодили будівлю, вибили вікна, розбили підлогу. Під підлогою щось здетонувало, і вся вона піднялася. Це був хаос. Я зрозумів, що треба забрати церковний інвентар. Дійшов до престолу, забрав усе необхідне, і ми з родиною змогли вибратися з села», – розповідає настоятель храму, отець Олександр Ярмольчук.

Отець Олександр Ярмольчук.

Сьогодні в церкві за пожертви парафіян уже частково встановили  нові вікна, ведуться роботи з відновлення стін.

 «Сподіваюсь, що ми зможемо відновити нашу церкву і жити в мирі. Дуже важливо, щоб такі трагедії більше не повторювалися. Ми вдячні всім, хто нам допомагає, і продовжимо відновлювати наше село», – розповідає отець Олександр.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці.

Ікони Церкви.

Понівечена уламками стіна храму.

Впродовж місяця окупації села російські військові тероризували місцеве населення. Вони вдиралися в будинки, грабували магазини та забирали майно у жителів, залякуючи їх. Одним із трагічних випадків став розстріл місцевого жителя, який фіксував на свій смартфон пересування ворожої техніки у селі. Його розстріляли  на місці. Ці події залишили глибокий слід у житті громади, шокували своєю жорстокістю  та  беззаконням.

Сьогодні в селі Перемога панує мир та спокій. Люди обробляють землю, поступово відновлюється соціальна інфраструктура. Запрацював магазин будматеріалів, який був розбитий вщент, а  в місцевому Будинку  побуту вже встановили вікна.

Місцевий магазин будматеріалів після приходу окупантів.

Будмаркет відновив роботу поки в отакій прибудові.

Будинок побуту також  відновлюється.

 З жахом згадують період окупації й місцеві аграрії.   За словами головного агронома селянського господарства «ФЕРМЕР» Сергія Беззубого, було пошкоджено техніку, приміщення, паркани. Окупанти вивезли  зерно, дизпаливо й навіть міндобрива.

Сергій Беззубий.

«Після звільнення села від російських військ  у всіх автомобілях і тракторах були зняті акумулятори.  В приміщенні бухгалтерії окупанти все поперекидали, документи були понівечені. Вікна, сейфи та двері кабінетів були розбиті. Постраждали і поля. Багато гектарів землі виявились замінованими», – розповідає Сергій.

Розтрощений офіс агропідпиємства. 

Понівечений трактор.

Василь Беззубий, голова ГСФ «Фермер», підірвався на протитанковій міні. Він їхав з саперами польовою дорогою розміновувати ділянку. Вибухом  автомобіль відкинуло на 20 метрів, а уламки розлетілися по всьому полю. На щастя, без людських жертв.

Автомобіль, що підірвався на протитанковій міні.

Воронка, яка залишилась від вибуху протитанкової міни.

Паливний бак зі збитого літака.

Відповідальність за відновлення земель та будівель після деокупації взяли на себе самі фермери. Допомагав їм місцевий ветеран Афганістану, який мав досвід сапера. Під його керівництвом виїздили в поля й очищали землю від мін і  снарядів і навіть від залишків ракет та літака. І все ж,  розмінувати всю землю не вдалося. Близько 10 гектарів очікують на приїзд піротехніків.

«Там дуже багато снарядів, адже й гради залітали, й джавеліни вибухали... Дуже запеклі бої точилися», – згадує Сергій.

Відновлений офіс після окупації.

Відремонтований трактор.

Техніка агрокомпанії «Фермер».

Сільськогосподарське майно.

Сьогодні місцеві аграрії не лише відновлюють свої землі, пошкоджену техніку та інвентар.  Вони волонтерять, допомагають нашій армії. Ось такий агродрон нещодавно передали одному з підрозділів ЗСУ.

Дрон для ЗСУ.

Квітучі поля села Перемога та лелеки  як символи відродження України. 

Квітуче поле.

Лелеки як символ відновлення.

Відроджені поля.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

 

 

Останні новини з категорії Аналітика

Бізнес Чернігівщини через два роки після звільнення: проблеми і перспективи

Про стан бізнесу у Чернігівській області за два роки після від звільнення регіону від російських окупантів - у статті Миколи Кірєєва та Лари...
27 червня 2024

Нова політична епоха в ПАР: чи стане вона проукраїнською?

Про новий політичний розклад у ПАР, позиції основних партій та чи зміниться позиція ПАР щодо України - аналізує Дзвінка Качур
25 червня 2024

Молдова напередодні президентських виборів: ключові актори та точки суспільного напруження

Аналітичний огляд передвиборчої ситуації у Республіці Молдова - у статті Маріанни Присяжнюк
13 червня 2024

«Зелені» мегавати. Як компенсувати збитки від пошкодження української енергосистеми

Про розвиток зеленої енергетики, зокрема на Сумщині, в умовах війни - у статті Сергія Ханіна
4 червня 2024