Події
Перегляди: 1864
21 жовтня 2012

Як телеканали підривають довіру до авторитетних соціологів

Моніторинг

Схоже, що позов Королевської до соціологів потрібен був  саме для розкрутки його телебаченням.Більшість телеканалів  висвітлювали події довкола резонансного судового позову  партії «Україна – Вперед!» до фонду «Демократичні ініціативи» та КМІСу з надзвичайно грубими порушеннями журналістських стандартів.

Як відомо, 9 жовтня Наталія Королевська заявила, що позиватиметься до згаданих служб, які оприлюднили результати спільного соціологічного опитування щодо електоральних настроїв населення напередодні виборів. Відповідно до цих досліджень, її партія набирає лише 2,1% голосів виборців, а отже не має шансів потрапити до парламенту. Лідерка «України – Вперед!» з такими рейтингами не погодилася, а тому вже 11 жовтня подала судовий позов з вимогою спростувати інформацію щодо такої підтримки її політичної сили і заборонити «Демократичним ініціативам» та КМІСу публікувати будь-які дані щодо рейтингів її партії.

Телеканали новину про позов підхопили – відповідні сюжети 9 та 11 жовтня з’явилися у підсумкових випусках новин на Першому національному, СТБ,  ICTV, ТРК «Україна» та «Інтері» (Новий канал та 5 канал тему не висвітлювали). При цьому, усі названі канали, окрім «Інтера», грубо порушили принцип дотримання балансу думок – вони не надали слова у відповідь звинувачуваній стороні – представникам фонду «Демократичні ініціативи» та КМІСу.

Водночас, 13 жовтня жоден із каналів не повідомляв, що Ірина Бекешкіна, директор «Демініціатив», запропонувала Наталії Королевській приїхати в офіс їхнього фонду, перерахувати анкети соцопитування, ознайомитися з методологією його проведення і, таким чином, переконатися у  достовірності та точності дослідження. Проте, Королевська відмовилася.

Не згадують журналісти і про те, що жодна авторитетна соціологічна служба, яка проводить передвиборчі соціологічні опитування вже не перший рік і має авторитет на ринку (приміром, «Рейтинг», «Соціс», Центр Разумкова або ті ж «Демократичні ініціативи» та КМІС), жодного разу не давала партії «Україна – Вперед!» більш ніж 5% голосів. Натомість у ЗМІ неодноразово поширювалися результати соціологічних опитувань, проведені сумнівними і маловідомими компаніями, в яких партії Королевської якраз і прогнозували 6-7%.

Отже, 9 жовтня короткі сюжети про намір подати позов з’являються на Першому національному, СТБ та ТРК «Україна». Вони містять лише закадрову або студійну підводку та однотипний синхрон Наталії Королевської:  «То, что сейчас происходит, – это чистые политические технологии. Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, цифры эти рисуют в Администрации Президента и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие и тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политсил, которые сегодня честно конкурируют».

У підводці Першого національного «Демократичні ініціативи» та КМІС відразу, без суду і слідства, називають соціологічними службами, які поширюють недостовірну інформацію: «Позиватись до соціологічних служб, які поширюють недостовірну інформацію про рейтинги партії, планує політична сила “Україна-Вперед!”». Тобто журналіст ніби сам виносить вирок або ж, щонайменше, демонструє свою солідарність з позивачем – навіть натяку на те, що рейтинги можуть бути достовірними або Королевська може помилятися, у сюжеті немає. Недостовірність опитування подається вже як доконаний факт, натомість ані слова згадки – про історію та досвід «Демініціатив» та КМІСу у проведенні подібних опитувань. Глядачам ці установи змальовують як якісь маловідомі та підозрілі компанії.

Приблизно такий же підхід до подачі інформації у ТРК «України». Там у підводці соціологів називають недобросовісними: «С недобросовестными социологами будет судиться партия “Украина – Вперед!”». А журналіст каналу СТБ пояснює глядачам причину позову так:  «”Україна – вперед!” готує судові позови за публікацію невірогідних соціологічних опитувань». Проте, аргументів на користь цієї невірогідності не наводить.

Сюжети від 11 жовтня принципово не відрізняються від тих, що з’явилися 9-го. У них так само відсутня точка зору «Демократичних ініціатив» та КМІСу. Єдиний виняток – матеріал «Інтера», де наводять коментар Володимира Паніотто, генерального директора КМІСу, та незалежного експерта-політолога Сергія Тарана.

Лишається незрозумілим, чому телеканали підійшли до висвітлення цієї теми настільки безвідповідально та поверхово. Якщо ж вбачати причину в умислі і замовності, а саме такий висновок напрошується, то картина виглядатиме цілком логічною: або ж судовий слід був черговим передвиборчим піар-ходом Королівської, або ж і саму Королівську використовують для підриву авторитету відомих соціологічних інституцій, які будуть проводити екзит-пол у день виборів.  Якщо данні екзит-полу будуть відчутно відрізнятися від офіційних результатів, можна буде й згадати про цю історію з позовом..

І, до слова, це вже не перше відверте підігрівання телеканалів Королевській – 17 вересня на Першому національному та «Інтері» вийшли сюжети щодо результатів соцопитування Інституту дослідження регіонального розвитку України, який раніше жодних подібних досліджувань не оприлюднював і який дав Королевській 6,5%. Тоді обґрунтовані сумніви щодо об’єктивності і реальності цього опитування висловила Ірина Бекешкіна.

Наводимо повні розшифровки текстів сюжетів телеканалів.

9 жовтня (вівторок):

Перший національний, 21:00, 09.10.2012

РЕПОРТАЖ: Позиватись до соціологічних служб, які поширюють недостовірну інформацію про рейтинги партії планує політична сила “Україна-Вперед!”. Її лідер Наталя Королевська заявляє: згідно з опитуванням, проведеним на замовлення партії, рейтинг “України-Вперед!” – 6-7%, а це гарантує безперешкодний прохід у парламент цієї політсили. А різні маніпуляції з рейтингами, на думку Королевської, слід вважати брудними технологіями.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії “Україна – Вперед!”: ”То, что сейчас происходит, – это чистые политические технологии. Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, цифры эти рисуют в Администрации Президента и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие и тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политсил, которые сегодня честно конкурируют”».

СТБ, 22:00, 09.10.2012

РЕПОРТАЖ: “Україна – вперед!” готує судові позови за публікацію невірогідних соціологічних опитувань. Про це в Донецьку заявила лідерка партії Наталя Королевська.

СИНХРОН: Наталя Королевська, лідерка партії “Україна – Вперед!”: ”Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие, и тем самым подрывают авторитет как науки социология, так и политических сил, которые сегодня честно конкурируют”».

ТРК «Україна», 19:00, 09.10.2012

СТУДИЯ: С недобросовестными социологами будет судиться партия “Украина – Вперед!”. Они, как уверяет ее лидер Наталья Королевская, публикуют недостоверные данные о рейтинге политсилы, манипулируя, таким образом, мнением избирателей. По собственным подсчетам партийцев, он проходной и составляет 6-7%.

СИНХРОН: Наталья Королевская, лидер партии “Украина – Вперед!”: ”Будем обращаться и в суд на те социологические службы, которые, в принципе, мы знаем, не проводят никакие исследования, а просто, как я уже сказала, рисуют рейтинги”».

11 жовтня (четвер):

Перший національний, 21:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: “Україна – Вперед!” вимагає від соціологів спростувати інформацію про рейтинги своєї партії у судовому порядку. А також наполягатиме заборонити Фонду “Демократичні ініціативи” та КМІСу оприлюднювати будь-які дані про рейтинги партії. Позов розглядає Господарський суд столиці. Позивачі вважають недостовірними рейтинги цих соціологічних центрів. І сумніваються, що оприлюднені соціологічні дослідження взагалі проводилися.

СИНХРОН: Олександра Павленко, юрист, представник інтересів партії “Україна – Вперед!”: ”Окрім того, нами було подано клопотання про витребування анкет, які, ми сподіваємось, існують у цих організаціях, ми хотіли б подивитись на ці анкети і спонукати суд до аналітики цих анкет. Подивитись, які методики соціологічного дослідження були використані, і чи дійсно ці анкети є достовірними”».

СТБ, 22:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: А представники партії “Україна – вперед!”взагалі подали до суду на ряд соціологічних служб. Вважають, що ті занизили їхні рейтинги.

СИНХРОН: Олександра Павленко, правниця партії “Україна – Вперед!”: ”Оскільки у нас є багато підстав вважати, що дані, які були оприлюднені цими організаціями, є не тільки недостовірними, але й не відповідають дійсності сам факт проведення дійсно реального дослідження. Тому ми би хотіли подивитися, відповідно, на ці анкети опитування».

ICTV, 18:45, 11.10.2012

СТУДІЯ: Партія “Україна – Вперед!” судитиметься з недобросовісними соціологами. Про це її лідер Наталія Королевська заявила на прес-конференції в Донецьку. Вона вимагає спростування інформації щодо рейтингу партії. Адже категорично не згодна з результатами опитувань, за якими “Україна – Вперед!” не потрапляє до нового парламенту. Наталія Королевська наголошує: сумнів викликає і результат, і професійність дослідження. Позов “України – Вперед!” – нематеріальний. Його подали лише заради спростування недостовірних даних.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії “Україна – Вперед!”: ”Реальную социологию никто не проводит. Рисуют цифры. В массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие. И тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политических сил, которые сегодня честно конкурируют”».

ТРК «Україна», 19:00, 11.10.2012

СТУДИЯ: Партия “Украина – Вперед!” уже начала судиться с двумя социологическими службами. От них требуют опровергнуть информацию о своем рейтинге. В политсиле уверяют: эти данные недостоверны, и хотят просмотреть опросные листы.

СИНХРОН: Александра Павленко, юрист, представитель партии “Украина – Вперед!”: ”Ми хотіли би подивитися на ці анкети, спонукати суд до аналітики цих анкет, подивитися, які методики соціологічного дослідження були використані”».

«Інтер», 20:00, 11.10.2012

СТУДИЯ: Лидер партии “Украина – Вперед!” Наталия Королевская намерена судиться с социологами. Речь идет о публикации рейтингов политических сил, обнародованных буквально на днях. По данным совместных исследований Киевского международного института социологии и фонда “Демократические инициативы”, партия “Украина – Вперед!” не преодолевает проходной барьер в парламент, а это, напомню, пять процентов. Политсиле Королевской эти социологи не дали и трех процентов, с чем сама политик категорически не согласна.

РЕПОРТАЖ: Автор: Кирилл Евсеев. В канцелярии Хозяйственного суда Киева ажиотаж. Такогоколичества камер тут еще не видели. Беспрецедентный случайв украинской истории – партия, в данном случае “Украина – Вперед!”, подает в суд на социологов – в данном случае на Фонд “Демократические инициативы” и Киевский международный институт социологии. Лидер партии Наталья Королевская объясняет: считает, их рейтинги сфабрикованы.

СИНХРОН: Наталья Королевская, лидер партии “Украина – Вперед!”: ”Мы имеем информацию о том, что данные социологические службы исследования не проводили. И просто сфальсифицировали результаты исследований. Пусть эти социологические службы пойдут в суд и докажут нам, как они проводили эту социологию, где они видели респондентов, у кого они делали этот опрос”.

РЕПОРТАЖ: Королевская уверена – так черные политтехнологи пытаются перед выборами повлиять на симпатии избирателей. И просит Фемиду запретить компаниям публиковать данные о партии до решения суда. По ее словам, “Украина – Вперед” имеет поддержку 6-7 процентов. Об этом говорят рейтинги других социсследований. А по данным КМИС, у партии лишь 2,1%. Социологи говорят – обращение в суд молодой партии для них было неожиданным. И готовы предоставить всю информацию об исследовании.

СИНХРОН: Владимир Паниотто, генеральный директор Киевского международного института социологии: ”Проверить это довольно просто. Потому что есть все анкеты, есть дневники интервьюеров. По анкетам можно посмотреть, заполнены ли они одним почерком, разными. Можно связаться с интервьюерами”.

РЕПОРТАЖ: Неожиданным поведение Королевской назвали и политологи. Говорят, в партии опасаются, что даже преданные избиратели, услышав о низких рейтингах партии, могут отказаться голосовать за нее.

СИНХРОН: Сергей Таран, политилог, директор Международного института демократии: ”Они похожи на людей, которые, упав на асфальт, начинают подавать на Ньютона, который придумал закон Всемирного тяготения. Это абсолютно бесперспективное дело”.

РЕПОРТАЖ: Ошибались ли социологи, на которых подали в суд, станет известно чуть более чем через две недели, на выборах».

Print Friendly

, , ,

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024