Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1300
13 листопада 2023

Як країни НАТО можуть допомогти Україні захистити небо – Тарас Жовтенко

Безпековий аналітик  Фонду «Демократичні ініціативи»  Тарас Жовтенко в етері 24 Каналу прокоментував можливість України вступити до НАТО без тимчасово окупованих територій,  припустив, чи зможе Альянс захистити нашу державу від агресії Росії і розповів про роботу 5 статті НАТО.

Цієї зими Росія знову може завдати ударів по енергетиці та цивільній інфраструктурі України, тому постає питання про посилення нашої ППО та ПРО. І Президент України вже звернувся до західних партнерів щодо надання Україні систем ППО якщо не на постійній основі, то хоча б в оренду.

Експерт з міжнародної безпеки Тарас Жовтенко висловив думку, що у форматі двосторонніх домовленостей з нашими союзниками це абсолютно можливо. Ба більше, Німеччина вже передала в  оренду Україні одну батарею Patriot і на черзі отримання другої.

Водночас ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен запропонував нову «формулу» прийняття України до НАТО, згідно з якою 5-та стаття Альянсу мала б не поширюватись на окуповані Росією українські території.

«Якби 5-та стаття діяла на території України за "формулою Расмуссена", то працював би механізм спільного патрулювання повітряного простору для забезпечення безпеки країн Східного та Північно-Східного флангу НАТО», – зазначив експерт з міжнародної безпеки.

До цієї місії на ротаційній основі входять літаки Військово-повітряних сил США, Великої Британії та Німеччини. Авіація Альянсу 24/7 патрулює зокрема східні повітряні кордони НАТО в країнах-членах Альянсу у Центрально-Східній Європі та країнах Балтії.

«Зрештою саме цього нам не вистачає, щоб повноцінно закрити українське небо. І тоді, можливо, Україна мала би меншу потребу у наземних зенітно-ракетних та зенітно-артилерійських комплексів від наших партнерів», – припустив Тарас Жовтенко.

Якщо уявити, що Україна на початок весни 2024 року отримає першу частину сучасних американських винищувачів F-16, які досить серйозно зможуть захистити повітряний простір України, до того ж у цих умовах розпочне реалізуватися «формула Расмуссена» і на додачу до літаків F-16 повітряний простір України будуть патрулювати літаки військово-повітряних сил країн НАТО, тоді усього цього буде достатньо щонайменше для забезпечення безпеки українських тилових регіонів від російських насамперед крилатих ракет, а також дронів-камікадзе, наголосив  безпековий аналітик.

Тарас Жовтенко зауважив, що забезпечити захист України від російських балістичних ракет дещо складніше. Для цього мають бути залучені наземні зенітно-ракетні.

Дія 5 статті НАТО

Вже неодноразово ракети та дрони країни-окупантки зачіпали країни-члени НАТО, зокрема Румунію та Польщу. У таких випадках мовиться про застосування 5 статті НАТО, але фактично критеріїв для цього не було. Одне з ключових положень 5 пункту Альянсу про оборону передбачає допомогу союзників, якщо хтось із країн-членів зазнав збройного нападу. Ця допомога може мати не лише військовий характер. Важливо, що поняття «збройний напад» чітко не прописано. Але в документах ООН міститься широкий перелік ознак агресії.

За словами Тараса Жовтенка, термін «військова збройна зовнішня агресія»  з точки зору міжнародного права має три обов'язкові складові: цей акт агресії має здійснюватися регулярними збройними силами третьої країни; дії цих регулярних підрозділів мають бути затверджені вищим військовим керівництвом цієї країни; затверджений вищим військовим керівництвом план агресії проти країни-члена НАТО має бути також затверджений і політичним керівництвом.

«Навіть якщо одного положення немає, країні-члену Альянсу важко довести іншим країнам необхідність активації 5 статті. Досить специфічний бюрократичний механізм. Тому якщо подивитися інциденти з російськими ракетами та дронами на території, зокрема, Румунії, тому немає навіть одного положення, щоб на практиці довести», – пояснив експерт з міжнародної безпеки.

Але в ситуації з Україною і те, як Росія завдає ударів по території нашої країни, всі три перелічені компоненти є. Тому тут питань із активацією 5 статті бути не може.

Повну версію інтерв'ю дивіться у доданому відеофайлі:

 

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024