Події
Перегляди: 2586
27 травня 2014

Восени Верховна Рада тотально змінить обличчя - прогнози експертів

Відбувся інтернет-відеоміст між Львовом і Дніпропетровськом на тему "Україна після першого туру президентських виборів: аналіз результатів та прогнози", організований Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва"  в рамках проекту МФ «Відродження» «Як переконати жителів Сходу та Півдня  в користі європейської інтеграції: експертна думка та зарубіжний досвід», за медіапідтримки Укрінформу.

Якщо восени відбудуться дострокові парламентські вибори, то склад Верховної Ради суттєво зміниться. Про це  під час інтернет-відеомоста між Львовом і Дніпропетровськом на тему "Україна після першого туру президентських виборів: аналіз результатів та прогнози" заявила політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна.

Вона зазначила, що судячи з екзит-полів, можна прогнозувати, що на можливих дострокових виборах провести свою політичну силу у парламент шанси мають Ляшко і Гриценко. Водночас, скоріше за все, до нової Ради не пройдуть комуністи.

Член координаційної ради Громадянської мережі "Опора" Ірина Швець додала, що інтригою залишається, яка політична сила на цих виборах буде представляти новообраного Президента Порошенка і чи продовжить він свою співпрацю з УДАРом. "Також поки що невідомо, чи вдасться реанімувати "Батьківщину", рівень довіри до якої знизився. І ще одне відкрите питання - хто тепер буде представляти інтереси Сходу",–- сказала вона.

Політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач висловив думку, що той великий відсоток, який набрав Порошенко на президентських виборах, не може конвертуватися в підтримку якоїсь одної пропрезидентської політичної сили.

"Тому Порошенко, мабуть, буде робити ставку зразу на кілька партій, які на той момент будуть пропрезидентськими", – спрогнозував експерт.

Водночас він припустив, що після останніх подій політика на загальноукраїнському рівні буде переходити з площини представлення інтересів якихось окремих регіонів до репрезентації інтересів різних соціальних груп. І той факт, що Порошенко у першому турі виборів отримав найбільший рівень підтримки у всіх без виключення регіонах, показує, що риторика про представлення інтересів того чи іншого регіону вже може ставати неактуальною.

Керівник моніторингово-аналітичної групи "Цифра" Назар Бойко погоджується з тим, що Верховна Рада у результаті позачергових виборів тотально змінить обличчя.

Але, на його думку, результати цих виборів залежатимуть від того, за яким законом вони будуть проводитися – зокрема, чи буде в ньому норма про можливість балотування політичних блоків. А по-друге, вплив на результати матиме й те, чи вдасться до того часу стабілізувати ситуацію на Сході і провести там вибори. "4 млн голосів цих виборців, безумовно, вплинуть на розподіл електоральних симпатій і на конфігурацію майбутнього парламенту", – додав він.

Відходити від риторики регіональних партій запропонував директор Дніпропетровського обласного відділення ВГО "Комітет виборців України" Станіслав Жолудєв. Більшість партій в Україні, за його словами, не мають місцевого представництва. "Ми маємо недорозвинутість партійних структур, бо їх заміняв владний адмінресурс. Тепер особливо чітко видно слабкість партійних штабів, волонтерів. Але поки є законодавство, яке дозволяє партіям існувати лише на папері, у нас буде такий бардак і в парламенті, і на місцевих виборах", – підсумував Жолудєв.

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024