Коментарі
Перегляди: 1961
27 серпня 2020

Візит в Україну заступника Держсекретаря США Стівена Бігена є посилом Києву, що ми не самі

 

Своїми думками, чого очікувати від візиту в Україну заступника Держсекретаря США Стівена Бігена, з Радіо Свобода поділилися  українські експерти. З повним текстом статті можна ознайомитися тут.

Публікуємо  коментар Олексія ГАРАНЯ,  наукового  директора Фонду «Демократичні ініціатви», професора політології Києво-Могилянської академії:

«Поїздка заступника Держсекретаря Бігена в Україну говорить про те, що проблема Білорусі розглядається в комплексі. Адже йдеться не тільки про Білорусь, але й про реакцію Росії на білоруські події. Зараз можливе посилення Росії в Білорусі – чи за рахунок підтримки диктатора, що виглядає більш імовірним, чи внаслідок спроби пограти в гру з приведенням до влади проросійського опозиціонера. Так чи інакше, використовуючи Білорусь, Росія може нависати над Україною. І це, звичайно, небезпека.

Але я думаю, що поїздка Бігена до Києва – це ще й заповнення певного вакууму, який склався після відставки [спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта] Волкера. Бо ми пам’ятаємо, що Волкер регулярно бував в Україні, чітко обстоював позицію України стосовно Донбасу. Останнім часом ми не бачили тут американських високопосадовців. І в цьому сенсі те, що до Києва прибув заступник Держсекретаря, що він відвідає Стіну пам’яті героям, які загинули на Донбасі, – це показово, це символічний жест.

Я думаю, американці хочуть почути від українського керівництва, що відбувається у двосторонніх переговорах з Путіним і в Нормандському форматі. Бо, знову ж таки, раніше наші дії в Нормандському форматі обговорювалися, координувалися з американською стороною. А зараз окремо існує Нормандський формат, а окремо активізувався цей двосторонній формат переговорів з Путіним. І в мене таке враження, що Зеленський не розуміє тих небезпек, які тут є.

Тому що без наших західних партнерів Путін нас переграє, так завжди було.

Отож я думаю, що насправді і американці хочуть зрозуміти, що відбувається по Донбасу. Ми й самі зараз не розуміємо, що відбувається. Чуємо якісь такі заяви, з яких можна зробити висновок, що Україна готується до все більших поступок.

Я думаю також, що цей візит є посил Києву, що ми не самі. Що нас підтримують. Аби лиш цей посил почули в оточенні Зеленського!»

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024