Події
Перегляди: 1299
9 лютого 2014

Відсутність діалогу провокує політичну кризу

В Україні треба активніше запроваджувати нові форми та методи комунікацій між представниками органів державної влади, засобами масової інформації та активістами громадських об єднань. Такий висновок можна зробити з підсумкових анкет учасників семінарів «Відкритий діалог: ЗМІ, неурядові організації та державні інституції», які проводив «Фонд «Демократичні ініціативи мені Ілька Кучеріва» у Тернополі та Вінниці 4 та 5 лютого.

  

Незважаючи на гостру політичну ситуацію в Україні, тематика семінарів викликала жвавий інтерес у зацікавлених представників Тернопільської та Вінницької областей. До Тернополя навіть приїхали уповноважені Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації. На думку багатьох учасників, саме відсутність або недостатність діалогу (комунікацій) влади на центральному та місцевому рівнях з представниками громадського сектору та ЗМІ й спричинили значною мірою гостре протистояння на вулицях Києва та багатьох обласних центрів.

 

 Семінари проходили за вже традиційною програмою. Учасники  мали можливість ознайомитись  з лекціями  «Нові комунікативні можливості для взаємодії громадян, влади, медіа та НУО та їхнє значення для розвитку громадянського суспільства» (експерт – Марія Лашкіна, Національна академія державного управління при Президентові України).  Про правове регулювання діяльності ЗМК та державних органів щодо роботи з інформацією, розуміння та використання соціологічних даних розповідав Юрій Горбань (Фонд «Демократичні ініціативи мені Ілька Кучеріва»). «Як застосовувати сучасні інструменти для забезпечення ефективної комунікації громадян, ОДВ та МС, НУО та медіа? Використання соціальних мереж для комунікації у системі інформаційного суспільства» – такою була тема виступу Олега Хоменка (Internews Network).

   Семінари відбувалися в демократичній атмосфері, адже кожен із учасників, міг поставити свої запитання або ж стати учасником дискусії. Корисність заходів полягала також у безпосередньому спілкуванні представників влади, ЗМІ та НУО, адже вони  напряму могли обговорити та подискутувати щодо актуальних проблем діяльності. Наприклад, журналістів та громадських діячів цікавила можливість отримання оперативних та змістовних відповідей від органів влади. Й навпаки – представники влади виявили інтерес до якнайширшого висвітлення їхньої діяльності через ЗМІ та соціальні мережі.

  

Напрацювання експертів, а саме – їхні виступи, тези та презентації, а також анкети учасників стануть основою підготовки Методичних рекомендацій, які Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»  підготує по завершенні проекту. Наступний семінари плануються провести в Черкасах (27 лютого) та в Києві  (3 березня). 

 

Юрій Горбань

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024