Відсотковий механізм для фінансування організацій громадянського суспільства в Україні – 2020

Опитування
Перегляди: 1375
27 листопада 2020

Дослідження «Відсотковий механізм для фінансування організацій громадянського суспільства в Україні – 2020». проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно  з Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» на замовлення ІСАР Єднання з 31 липня по 5 серпня 2020 року методом face-to-face інтерв’ю. Всього опитано 2017 респондентів з усіх регіонів України, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%

Відсотковий механізм – це права для громадян переадресувати певний відсоток вже сплаченого податку з доходу до неприбуткової організації. Такий механізм є добровільним і дозволяє обрати будь-яку організацію на свій вибір як потужний благодійний фонд, так і неформальне громадянське об’єднання. 

Такий механізм вже працює у ряді країн: зокрема, Угорщині, Словаччині, Литві, Румунії, Польщі, Італії, Молдові. Окрім допомоги суспільно важливим ініціативам, відсотковий механізм залучає людей до підтримки громадянського суспільства та спонукає бути відповідальними.

Метою дослідження було показати готовність людей фінансувати організації зі свого податку,  а також оцінити рівень обізнаності та довіри людей до громадського сектору. 

  • В Україні 30% громадян готові підтримувати організації громадянського суспільства за допомогою відсоткового механізму.
  • Поряд з цим існує низька обізнаність громадян про організації громадянського суспільства, які своєю діяльністю вирішують проблеми країни – лише 15% про це знають. Ще 44% не знають про громадські та благодійні організації, але хочуть знати більше про їхню діяльність.
  • Люди краще хочуть надавати адресну допомогу (41% опитаних) аніж  інституції. Через фонди або організації-посередники готові робити пожертви лише близько 8% опитаних.  І ця підтримка часто спорадична і не є системною.

  • Найважливішими критеріями, яким мають відповідати ОГС аби претендувати на державну допомогу, респонденти, що готові надавати фінансову допомогу ОГС, назвали фінансову прозорість (41%). Також важливим є змістовне наповнення роботи ОГС: на думку 32% респондентів, організації повинні мати чітку стратегію, яка доводитиме, що робота організації спрямована на досягнення суспільного блага; для 33% важливо, аби ОГС-отримувачі мали чіткий план діяльності на рік, протягом якого організація отримуватиме фінансування з бюджету; 35% вважають необхідним досвід реалізованих суспільних проектів, надання послуг чи допомоги певним соціальним групам.

  • Натомість теза про те, що українці вороже сприймають ОГС із зарубіжним фінансуванням виявилась міфом: лише 4% громадян вважають, що організація, яка претендує на бюджетні кошти, не може отримувати грантів з-за кордону.

    Докладніше  з дослідженням можна ознайомитися у завантаженні.

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024