Аналітика
Перегляди: 658
20 травня 2024

Відновлення Cімейного екопарку «Ясногородка» на Київщині

Дмитро Шолох, ветеран російсько-української війни
у співавторстві з Романом Коржовим

27 лютого 2022 році стало днем, коли село Ясногородка, розташоване всього за 30 кілометрів від Києва, опинилося у вогневій облозі. Щодня щільність обстрілів зростала. Сімейний екопарк «Ясногородка» перетворився на арену жорстокості та руйнування. Однією з болісних втрат стала  загибель 150 страусів із 300, які були невід’ємною частиною парку та привертали увагу відвідувачів.

Екопарк після обстрілів.

Воронка в парку.

Екопарк обстрілювали  з РСЗО, мінометів, авіації  та артилерії. Однак посеред цієї трагедії вдалося зберегти частку надії та життя.

Залишки від снарядів.

Понівечене авто.

Завдяки зусиллям зоозахисників  вцілілих тварин вивозили зі зруйнованої ферми в безпечне місце. Незважаючи на складні обставини,  вони знаходили сили та ресурси, щоб дати страусам шанс на нове життя.

«Війна, яка прийшла до нашого села, змінила все. Місяць окупації призвів до страшних наслідків. Ферма опинилася в сірій зоні, між барикадами окупаційних військ та наших оборонних позицій. Обстріли та гради знищили частину наших будівель і забрали життя багатьох наших тварин. Але навіть у ці важкі часи ми відчули силу спільноти. Волонтери, місцеві мешканці та акціонери ферми прийшли на допомогу. Вони привезли не лише матеріальну допомогу, але й моральну підтримку, яка була так необхідна в ці складні  моменти»,  – розповідає головний ветеринар екопарку Микола Борисюк.

Микола Борисюк.

Сьогодні в  Ясногородському екопарку  знову людно. Повернулися на рідну ферму страуси, відновлюються господарські споруди та ландшафт. Подбали й про безпеку відвідувачів. На території будують укриття.

Страуси-біженці повернулися додому.

Допитливий ослик.

Страуси люблять позувати.

Карликова коза.

Кошти на будівництво збирали, як то кажуть, усім миром.  Донатили місцеві мешканці й меценати,  знайшлись доброзичливці, які привозили корми тваринам. 

«Зараз наша ферма переживає новий початок. Ми не просто відновлюємося, ми розширюємося і стаємо справжнім символом відродження. І хоча важкі часи залишають сліди в нашій пам'яті, ми віримо у майбутнє і продовжуємо працювати над тим, щоб зробити наш екопарк місцем, куди приємно приходити і де кожен може насолоджуватися красою природи і тваринного світу», – розповів заступник директора екопарку  Олександр Мащенко.

Олександр Мащенко.

Ремонт парку.

Відновлення паркових площ.

Сімейний екопарк «Ясногородка» з висоти пташиного лету.

Будівництво басейну.

Бомбосховище.

Страусина писанка – символ сімейного екопарку.

 Залучення дітей– ключовий аспект стратегії розвитку екопарку. Сюди приїздять діти  не тільки помилуватися тваринами. Їм дозволяють їх погодувати й погладити.

Діти, які приїхали на екскурсію до парку.

Писанкове містечко. 

В Ясногородці  створюють  дитяче наметове містечко, яке стане не лише місцем для розваг, але й центром навчання. Діти матимуть можливість не лише займатися спортом, а й вивчати основи сільського господарства та догляду за тваринами.

Наметове містечко.

Дитячі враження від парку.

Врятований верблюд.

Чарівний погляд страусеняти.

Озеро в парку «Ясногородка».

В екопарк повертається життя: знову заспівали птахи,  свої домівки заселили  вимушено переміщені тварини, територія відбудовується, а на галявинах весело розважаються діти.   

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Останні новини з категорії Аналітика

Бізнес Чернігівщини через два роки після звільнення: проблеми і перспективи

Про стан бізнесу у Чернігівській області за два роки після від звільнення регіону від російських окупантів - у статті Миколи Кірєєва та Лари...
27 червня 2024

Нова політична епоха в ПАР: чи стане вона проукраїнською?

Про новий політичний розклад у ПАР, позиції основних партій та чи зміниться позиція ПАР щодо України - аналізує Дзвінка Качур
25 червня 2024

Молдова напередодні президентських виборів: ключові актори та точки суспільного напруження

Аналітичний огляд передвиборчої ситуації у Республіці Молдова - у статті Маріанни Присяжнюк
13 червня 2024

«Зелені» мегавати. Як компенсувати збитки від пошкодження української енергосистеми

Про розвиток зеленої енергетики, зокрема на Сумщині, в умовах війни - у статті Сергія Ханіна
4 червня 2024