Опитування
Перегляди: 10725
5 червня 2018
Read this article in English

Виборчі рейтинги: травень-2018

Загальнонаціональне опитування населення України було  проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова  з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Фінансування опитування здійснене в рамках проекту  «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст дослідження є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.
Для порівняння наводяться результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з партнерами у травні  2013-го, березні  2014-го, грудні 2016-го та грудні 2017-го  років .

 

  • Переважна більшість  громадян  (68%) планує взяти участь у виборах Президента України, тоді як однозначно не бажають брати такої участі лише 17% (решта респондентів ще не визначилися в цьому питанні). Серед  регіонів дещо вирізняються Південь, де рівень готовності до участі у виборах  помітно менший – 54%, та Захід, де   готовності до участі у президентських виборах  найвища – 76%.
  • Серед кандидатів  на президентську посаду відсутні явні лідери, рейтинг  усіх основних політиків доволі невисокий. Відносно найбільшу підтримку серед тих респондентів, які планують взяти участь у виборах, має Юлія  Тимошенко – 13,3% виборців  (причому рівень її підтримки мало відрізняється у різних регіонах). Далі йдуть Анатолій Гриценко – 9,4%   (вищим його рейтинг є в Західному та Центральному регіонах), Юрій  Бойко – 8,4% (чий рейтинг забезпечують майже винятково Схід, Південь та Донбас) та Петро  Порошенко – 7,6%  (його рейтинг дещо вищий на Заході і дещо нижчий на Сході), Олег  Ляшко – 7,4% (його позиції трохи міцніші в Центрі та на Півдні).
  • Рівень потенційної готовності до участі у виборах до Верховної Ради України є приблизно таким самим, як і щодо виборів Президента (65%), тоді як 19% опитаних не налаштовані брати участі у виборах.  Ці показники мало різняться у різних регіонах  країни, за винятком Півдня, де  готові взяти участь у виборах значно менше –  51%.
  • Серед політичних партій найбільше голосів тих, хто піде на вибори, отримали б партія «Батьківщина»  (12,6%) та партія «Громадянська позиція»  (10,7%). Далі йдуть  – партія «Опозиційний блок»  (8,5), Політична партія «За Життя»  (8,1%), Радикальна Партія Олега Ляшка (7,9%), Блок Петра Порошенка «Солідарність» (7,8%). Імовірно, долають  виборчий  бар’єр також  Об’єднання «Самопоміч» (5,1%) та нещодавно зареєстрована партія «Слуга народу» (5,0%).
  • Рейтинги партій мають  деякі регіональні відмінності: підтримка  партій «Батьківщина» та «БПП «Солідарність» дещо нижча на Півдні та Сході,  а популярність партії «Громадська позиція» забезпечується переважно Заходом та Центром. Натомість на Заході та в Центрі дуже слабкими є позиції «Опозиційного блоку» та партії «За життя».
  • Більшість громадян (62%) вважають, що Україні потрібні нові політичні лідери,  не бачать такої потреби 27%. Найбільше висловлюють потребу у нових лідерах у Західному регіоні (78%), найменше –  на Півдні (46%). В решті регіонів нових лідерів прагнуть  близько 60%.
  • Конкретних осіб як нових політичних лідерів бачать лише 25% респондентів,  причому найменшим цей показник є на Півдні (19%), а найвищим – на Донбасі (37%).
  • У відкритому запитанні, коли респондентів просили назвати прізвище нового бажаного лідера, чітко виділилися три лідери: Святослав Вакарчук (7%), Володимир Зеленський (6,6%) та Євген Мураєв (6%).
  • Головними якостями, якими, на думку громадян, мають відрізнятися нові лідери, є в першу чергу некорумпованість (54%), чесність (46%) та готовність реально захищати інтереси людей (45%). Натомість наявність патріотизму та чіткого плану дій є важливою для 22% опитаних, освіченість та професіоналізм – для 16%, наявність лідерських якостей – для 15%. Найрідше респонденти згадували про заможність потенційного лідера (1%), готовність  досягати своєї мети будь-якими методами (4%).
  • Громадяни бачать різні можливі джерела, звідки можуть рекрутуватися нові політичні лідери: з нових політичних сил (33,5%), вже наявних політичних партій, де вони були не на перших ролях (30%), із організацій громадянського суспільства (28%), кола  гуманітарної або технічної інтелігенції (26%), учасників АТО на Донбасі (17%), волонтерів (15%).  Найменше громадяни  хотіли б,   щоб нові лідери були представниками великого бізнесу (5%).
  • Більшість громадян – 60% – схвально ставляться до перспективи для громадянських активістів йти в політику, негативно до цього ставляться 25%. Основна причина такої підтримки – сподівання, що прихід громадських активістів в політику зумовить якісне  оновлення  політики (46%), ще 29% сподіваються, що таким чином громадські активісти зможуть здійснювати реальний вплив на ситуацію в країні. Негативне ставлення до перспективи громадських активістів йти в політики пов’язане з тим, що активісти більше користі суспільству можуть принести в громадській діяльності (13%) і що «вони не зможуть стати впливовими політиками без наявності потужних фінансових ресурсів і корупційних зв’язків» (13%).
  • Про телевізійну програму «Нові лідери», яка зараз готується на телеканалі ICTV, знають 8% українців і ще 25% щось про це чули.  Водночас потенційний запит на таку програму доволі високий – 15% збираються її дивитися «безумовно»  ще 54% – за умови, «якщо це буде цікаво».

    ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024