Опитування
Перегляди: 2051
27 вересня 2007

Виборча кампанія в оцінках лідерів українських соціологічних служб

Фонд “Демократичні ініціативи” провів 24–25 вересня 2007 року експрес-опитування керівників соціологічних служб, які, на думку „ДІ”, заслуговують найбільшої довіри. Опитування стосувалося соціологічного висвітлення виборчої кампанії-2007. Соціологам було поставлено запитання щодо явки на виборах, сучасної диспозиції політичних сил, а також особливостей електорату лідерів виборчих перегонів

Всього було опитано четверо керівників соціологічних служб.

  • Більшість лідерів соціологічних служб відзначили, що явка на дострокових парламентських виборах–2007 сягатиме 62–75%.
  • Експерти одностайні й у тому, що в парламент точно потрапляють три політичні сили — Партія регіонів, БЮТ і Блок „Наша Україна–Народна самооборона”, а також мають великі шанси Комуністична Партія України і Блок Литвина. Деякі шанси на проходження до Верховної Ради зберігає Соціалістична партія України. Інші політичні сили, на думку керівників соціологічних фірм, жодних шансів на проходження не мають.
  • У динаміці електоральної ситуації спостерігається перетік виборців “Нашої України–Народної самооборони” до БЮТ, а також поступове зростання рейтингу Блоку Литвина. Стабільні значення електоральної підтримки Партії регіонів та КПУ.
  • Серед особливостей електоратів партій та блоків експерти зазначили:
  1. Відмінності електоратів за географічною ознакою: Партія регіонів та Компартія мають більшість свого електорату у Східному та Південному регіонах, БЮТ та “Наша Україна–Народна самооборона” – у Західному та Центральному регіонах;
  2. Відмінності електоратів за мовною ознакою: російськомовне населення віддає перевагу Партії регіонів та Компартії, україномовне – БЮТ та “Нашій Україні–Народній самообороні”;
  3. Відмінності електоратів за освітньою ознакою: частка виборців з початковою і незакінченою середньою освітою найбільша в електораті КПУ, найменша – в електораті БЮТ і Партії регіонів, а частка виборців із вищою освітою найбільша в електоратах НУ–НС, КПУ та БЮТ.
  4. Відмінності електоратів за віковою ознакою: наймолодший молодий електорат у БЮТ, найстарший – у КПУ.
  • Особливістю електорату усіх політичних сил є втома від виборів і чинник байдужості, що може позначитися на явці та, відповідно, результатах голосування за ті чи ті політичні сили.

Відповіді керівників соціологічних служб

 

Олександр Бухалов, директор Фонду “Громадська думка – Україна”.

1 . Як Ви вважаєте, якою буде явка на позачергових парламентських виборах? (Відповідь вказати у відсотках).

Явка будет составлять 62–66%.

2. Як Ви вважаєте, які партії пройдуть до парламенту і скільки приблизно відсотків вони отримають?

Партия регионов –                                         33–35%

Блок Тимошенко –                                         23–25%

Наша Украина – Народная самооборона –  9–11%

Коммунистическая партия –                          4–5%

Блок Литвина –                                               4,5–5,5%

-----------------------------------------------------------------

А также, возможно СПУ –                            1,7 – 3,7%

3. Які, на Вашу думку, особливості електорату лідерів виборчих перегонів?

Электорат основных лидеров избирательной кампании, как и прежде, разделен по географическому признаку. Исследование последних месяцев показывают, например, что устойчивый рост рейтингов Блока Тимошенко происходит, главным образом, за счет уменьшения рейтингов НУНСа. В целом же, «оранжевый блок» стабильно набирает 32–34% голосов избирателей и не превышает рейтинг Партии регионов. Так же стабилен рейтинг Коммунистической партии, который постоянно колеблется от 4 до 5%. Заметно прибавляет Блок Литвина и можно предположить, что его рейтинг может быть выше, чем у коммунистов.

 

Валерій Хмелько, президент Київського міжнародного інституту соціології

1 .Як Ви вважаєте, якою буде явка на позачергових парламентських виборах? (Відповідь вказати у відсотках).

Якби вибори відбулися на тиждень раніше, то у них взяли б участь приблизно 66–68% виборців. Що можуть вчинити за останні дні ті чи ті політичні сили і як це може вплинути на настрої виборців, соціологічні методи не дають можливості вирахувати.

2. Як Ви вважаєте, які партії пройдуть до парламенту і скільки приблизно відсотків вони отримають?

Якби вибори відбулися на тиждень раніше, то до парламенту пройшло б п’ять учасників виборчих перегонів – Партія регіонів, БЮТ, НУ–НС, КПУ та Блок Литвина. А які відсотки вони отримають наприкінці тижня, соціологічні методи не дають можливості передбачити. Їх покаже спочатку Національний екзит-пол’2007, а потім, я сподіваюсь, ЦВК.

3. Які, на Вашу думку, особливості електорату лідерів виборчих перегонів?

За даними КМІС, основні особливості електоратів лідерів виборчих перегонів я можу охарактеризувати таким чином.

По-перше, ці електорати відрізняються тим, якою мірою вони складаються, з одного боку, з виборців Східного і Південного регіонів (які разом становлять 48 % усього електорату України, а з іншого – з виборців Західного і Центрального регіонів (які разом становлять 52% усього електорату країни). Так, переважна частина електоратів Партії регіонів та Компартії – 76 та 73%, відповідно, – це виборці Східного і Південного регіонів. А електорат НУ–НС і БЮТ, навпаки, здебільшого – на 86 та 83%, відповідно, – це виборці Західного і Центрального регіонів. В електораті блоку Литвина частка виборців із Західного і Центрального регіонів разом не така велика, але також помітно переважає частку виборців зі Східного і Південного регіонів, взятих разом, – 64 проти 36 %.

По-друге, дані опитувань КМІС свідчать про те, що переважна частина електоратів Партії регіонів та Компартії – 71 та 65%, відповідно, – це російськомовні виборці,  тоді як більшу частину електоратів НУ–НС і БЮТ – 81 і 76%, відповідно, – становлять україномовні виборці. За пропорціями виборців, які віддають перевагу спілкуванню українською чи російською мовами, електорат Блоку Литвина найбільш врівноважений: у ньому 52% україномовних виборців на 48% російськомовних.

По-третє, електорати лідерів виборчих перегонів помітно по-різному наповнюються виборцями з різними рівнями освіти. Так, в електоратах Партії регіонів та Блоку Литвина частка виборців з вищою освітою становить лише 12% – вдвічі менше, ніж в електоратах НУ-НС і Комуністичної партії, де частка таких виборців – понад  24%. До цієї пропорції близька і частка виборців з вищою освітою в електораті БЮТ – вона становить близько 21%.

Частка виборців з початковою освітою найбільша в електораті Компартії – понад 21%, а найменша – в електоратах БЮТ і Партії регіонів: відповідно, близько 8 і 7%. За цим показником електорати НУ–НС і Блоку Литвина посідають проміжне становище – з частками у 14 та 12%, відповідно.

 

Євген Копатько, директор компанії R&B

1 .Як Ви вважаєте, якою буде явка на позачергових парламентських виборах? (Відповідь вказати у відсотках)

В среднем явка может быть на уровне 65–75%.

2. Як Ви вважаєте, які партії пройдуть до парламенту і скільки приблизно відсотків вони отримають?

Исходя из данных различных компаний, опубликованных за 2 недели до выборов, ПР может набрать от 29 до 35 %, БЮТ – 20-25%, НУ–НС – 9–13%, КПУ – 3–5%, Блок Литвина +/- 3%. Обращаю ваше внимание на то, что не учитывается динамика в последние 2 недели перед выборами.

3. Які, на Вашу думку, особливості електорату лідерів виборчих перегонів?

ПР имеет достаточно устойчивый базовый электорат. Наблюдается переток электората от НУ–НС к БЮТ (очевидно, более радикальная его часть). У КПУ электорат небольшой, но стабильный. Блоку Литвина симпатизируют разочаровавшиеся сторонники других политических сил.

Особенность электората всех ведущих политических сил заключаются и в том, что он устал от выборов и фактор безразличия и относительной пассивности может отразиться на явке.

 

Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень імені О. Разумкова

1. Як Ви вважаєте, якою буде явка на дострокових парламентських виборах? (Відповідь вказати у відсотках)

62-64%.

2. Як Ви вважаєте, які партії пройдуть до парламенту і скільки приблизно відсотків вони отримають?

Впевнено проходять до парламенту три політичні сили: Партія регіонів (33–41%), "Блок Юлії Тимошенко" (24–31%), Блок "Наша Україна – Народна самооборона" (10–16%). Також мають значні шанси пройти до парламенту Комуністична партія України (2,7–5%) і «Блок Литвина» (2,5–5%). Також зберігають шанси (хоча і менші) Соціалістична партія України (1,5–3%) і Прогресивна соціалістична партія України (1–3%).

3. Які, на Вашу думку, особливості електорату лідерів виборчих перегонів?

Партія регіонів

Більше половини електорату цієї партії − жителі Східного регіону (якщо включати до Східного регіону Донецьку, Луганську, Харківську, Дніпропетровську і Запорізьку області), а три чверті − жителі Сходу і Півдня. Рівень освіти − дещо нижчий за середній по країні. Частіше, ніж загалом громадяни України, вважають, що події в країні розвиваються «в неправильному напрямі».

"Блок Юлії Тимошенко"

Майже половина всього електорату − жителі Центрального регіону, а близько 80% − жителі Центрального і Західного регіонів. Частка молоді серед виборців БЮТ – дещо більша, ніж в цілому серед громадян України, а частка людей літнього віку − менша.

Блок "Наша Україна – Народна самооборона"

Відносну більшість виборців цього блоку становлять жителі Західного регіону, а близько 80% − жителі Західного і Центрального регіонів. Частка молоді серед виборців НУНС – дещо нижча, ніж в цілому серед громадян України.

Лише серед представників електорату НУ–НС тих, хто вважає, що події в країні розвиваються «в правильному напрямі», приблизно стільки ж, скільки й тих, хто вважає, що події розвиваються «в неправильному напрямі» (тоді як переважна більшість громадян України, так само як і більшість прихильників інших політичних сил, схильні вважати, що події розвиваються «в неправильному напрямі».

Комуністична партія України

Близько 70% виборців КПУ − жителі Східного і Південного регіонів, лише 1% − жителі Західного регіону. 71% електорату цієї партії − люди віком від 60 років і старші. Матеріальне становище − помітно гірше, ніж в середньому по країні, так само як і помітно нижчим є освітній рівень.

«Блок Литвина»

Майже половина всього електорату − жителі Центрального регіону, більше третини − жителі Східного і Південного регіонів.

Прес-реліз підготували Ілько Кучерів, Ірина Бекешкіна  та Ірина Філіпчук.

Опитування провела Тетяна Непийвода.

27 вересня 2007 р.

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024