Коментарі
Перегляди: 2047
17 листопада 2018

Вибір бідних

Під час лекції циклу НВ «Україна-2020» директор Фонду  «Демократичні ініціативи» та соціолог Ірина Бекешкіна сказала, що популізм властивий усім країнам, де є демократичні вибори.

“Але популізм у країнах, де більшість становить середній клас, і популізм у країні, де більшість – незаможне населення, це різні явища”, – підкреслила соціолог.

Ірина Бекешкіна наводить дані цьогорічного опитування Центру Разумкова. Коли українців запитали, якими якостями має володіти їхній кандидат у президенти, 54% сказали про не корумпованість, 45% – чесність, і для 45% важливо побачити готовність захищати інтереси простих людей. Примітно, що таку якість як “професіоналізм” обрала дуже незначна кількість респондентів. Соціолог вбачає у цьому схильність до популізму.

Ірина Бекешкіна нагадує про досвід Швейцарії. Там у 2016 році відкинули пропозицію уряду запровадити базовий дохід для усіх людей, навіть якщо вони є безробітними. На референдумі цю пропозицію відхилили близько 78% громадян. “Вони проголосували проти, бо розуміють, що ці виплати відбуватимуться за рахунок тих, хто працює. Якби в нас запропонували подібне – всі би вже проголосували», – говорить соціолог.

Ірина Бекешкіна говорить, що Україна – виняткова країна, де влада міняється від виборів до виборів. Соціолог нагадує, що лише Леонід Кучма в 1999 році переобирався на другий термін. А партії з’являлись і зникали – тобто змінювали свої назви.

«Вони безмежно обіцяли на виборах, а коли приходили до влади, то розуміли, що не можуть їх втілити. І тому українці голосували вже за інших – за тих, хто знову обіцяв, – підсумувала Ірина Бекешкіна. – Популізм – це переважно для бідних країн».

Оригінал: Новое время

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024