Події
Перегляди: 1516
3 грудня 2013

Валерій Чалий: Шансів підписати Угоду про асоціацію з ЄС на початку 2014 року практично немає

Шансів  підписати Угоду про асоціацію з ЄС на початку 2014 року практично немає. Таку думку  заступник генерального директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий вислови під час прес-конференції  висловив під час прес-конференції. «Україна після Вільнюса: що далі?».

«Я досить скептично дивлюсь на такі перспективи, – зазначив експерт. – Ще місяць тому я особисто не бачив  мотивації сьогоднішньої правлячої групи іти на виконання цієї угоди і, відповідно, брати на себе політичне зобов’язання перед Європейським союзом. Тож  не думаю, що з’явилися якісь вмотивовані серйозні причини, щоб українська влада зараз продовжувала активну інтеграцію».

Валерій Чалий не виключає, що під тиском громадянського суспільства влада може спробувати робити якісь кроки, давати обіцянки  їхати в Брюссель і продовжувати переговори, власне, що вона зараз і  робить.  Але насправді це буде лише імітація дій, переконаний експерт.

 «У Вільнюсі був унікальний шанс для підписання угоди, тому що Євросоюз пішов на багато компромісів, –  наголосив заступник генерального директора Центру імені Разумкова, – тож  навряд чи складеться така ситуація в найближчому майбутньому».

А от згорнути євроінтеграційні стремління своїх громадян владі вже не вдасться, переконаний Валерій Чалий. Бо в країні визрів свій досить потужний інтеграційний чинник – це українське суспільство і насамперед молодь. «Події останнього тижня засвідчили, що саме молодь, яка народилася вже після незалежності, для якої навіть помаранчева революція  був такий собі спогад дитинства, сьогодні захищає свої права, і очевидно, це нове покоління не дасть діючій владі згорнути цей напрям».

Вирішення політичної ситуації в Україні після Вільнюського саміту, яка ускладнилась  внаслідок розгону мирних громадян на майдані, може піти за двома сценаріями, вважає експерт.

Один із них – силовий, яким намагатимуться  розколоти Україну,  провести в східних областях засідання обласних рад, закликати до введення надзвичайного стану, відповідно,  із  залученням внутрішніх військ. Другий – легітимний, реалізований при підтримці громадян:  переведення питань у Верховну Раду,  переформатування більшості, голосування за новий склад уряду.

Підсумовуючи, Валерій Чалий наголосив, що  Україні все ж необхідне  таке переформовування, аби зберігався баланс влади. «Відчуття таке, що  одну людину в країні допускати до керівництва всім – і зовнішньою політикою, і національною безпекою  – на жаль, дуже небезпечно», – констатував експерт.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024