Події
Перегляди: 1548
3 грудня 2013

Валерій Чалий: Шансів підписати Угоду про асоціацію з ЄС на початку 2014 року практично немає

Шансів  підписати Угоду про асоціацію з ЄС на початку 2014 року практично немає. Таку думку  заступник генерального директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий вислови під час прес-конференції  висловив під час прес-конференції. «Україна після Вільнюса: що далі?».

«Я досить скептично дивлюсь на такі перспективи, – зазначив експерт. – Ще місяць тому я особисто не бачив  мотивації сьогоднішньої правлячої групи іти на виконання цієї угоди і, відповідно, брати на себе політичне зобов’язання перед Європейським союзом. Тож  не думаю, що з’явилися якісь вмотивовані серйозні причини, щоб українська влада зараз продовжувала активну інтеграцію».

Валерій Чалий не виключає, що під тиском громадянського суспільства влада може спробувати робити якісь кроки, давати обіцянки  їхати в Брюссель і продовжувати переговори, власне, що вона зараз і  робить.  Але насправді це буде лише імітація дій, переконаний експерт.

 «У Вільнюсі був унікальний шанс для підписання угоди, тому що Євросоюз пішов на багато компромісів, –  наголосив заступник генерального директора Центру імені Разумкова, – тож  навряд чи складеться така ситуація в найближчому майбутньому».

А от згорнути євроінтеграційні стремління своїх громадян владі вже не вдасться, переконаний Валерій Чалий. Бо в країні визрів свій досить потужний інтеграційний чинник – це українське суспільство і насамперед молодь. «Події останнього тижня засвідчили, що саме молодь, яка народилася вже після незалежності, для якої навіть помаранчева революція  був такий собі спогад дитинства, сьогодні захищає свої права, і очевидно, це нове покоління не дасть діючій владі згорнути цей напрям».

Вирішення політичної ситуації в Україні після Вільнюського саміту, яка ускладнилась  внаслідок розгону мирних громадян на майдані, може піти за двома сценаріями, вважає експерт.

Один із них – силовий, яким намагатимуться  розколоти Україну,  провести в східних областях засідання обласних рад, закликати до введення надзвичайного стану, відповідно,  із  залученням внутрішніх військ. Другий – легітимний, реалізований при підтримці громадян:  переведення питань у Верховну Раду,  переформатування більшості, голосування за новий склад уряду.

Підсумовуючи, Валерій Чалий наголосив, що  Україні все ж необхідне  таке переформовування, аби зберігався баланс влади. «Відчуття таке, що  одну людину в країні допускати до керівництва всім – і зовнішньою політикою, і національною безпекою  – на жаль, дуже небезпечно», – констатував експерт.

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024