Коментарі
Перегляди: 801
10 листопада 2021

В Україні триває лагідна українізація, – Олексій Гарань

Українці вважають, що  української мови стає  дедалі більше  в публічному  просторі  України. Про це в коментарі телеканалу «UA: Перший», презентуючи дані загальноукраїнського опитування,  сказав (з 29:10 хв) професор політології  НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучерів Олексій Гарань.

Загалом по  Україні  збільшення частоти використання української мови помітили  59% громадян,  а на Сході країни ріст використання української відзначили 65%.

«Це може бути суб’єктивне враження людей, – зауважив Олексій Гарань, – але  це суттєво,  і тому це важливо».  

Науковець також відзначив, що більшість українців схвалює норму «мовного закону» про обслуговування українською при збереженні можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. Є такі, що не схвалюють. Але є й категорія «байдужих», яких аналітик трактує  радше як позитивно налаштованих.  Байдужість, на його думку означає, що  люди достатньо толерантно ставляться до цієї норми, і вживання української мови для них не викликає дискомфорту.

«Тобто люди не те, що підтримують, але  мовчки погоджуються – ну, нехай буде, як буде, вже прийняли таку норму, нехай вона і буде», – пояснив Олексій Гарань.

Він нагадав, як ще за радянських часів  у Харкові чи ще десь на  півдні, коли там звучала  українська мова, наполегливо просили перейти на «общепонятний язик».  Сьогодні там показники щодо вживання української кращі, а серед молоді вони ще вищі.

Водночас, як зауважив Олексій Гарань, попри те, що у всіх видах поселень українська мова домінує як рідна, залишаються ще міста-мільйонники, де по Україні загалом  40% їхніх жителів вважають рідною мовою російську.  Найвищі цифри традиційно на Сході та Півдні країни.

«Якщо ми візьмемо міста-мільйонники сходу і півдня, тобто Харків, Дніпро  і  Одесу, то тут уже 55%  вважають, що їхня рідна мова російська. А  40% кажуть про те, що їхня рідна мова  українська», – прокоментував дані громадської думки професор політології НаУКМА.

Міста-мільйонники  все-таки залишаються таким собі русифікаторським пресом, але разом з тим цифри застосування української мови зростають і там,  акцентував науковець.

«Насправді  в Україні  триває лагідна українізація. Тому спокійно  – закони не є драконівськими , поступово,  особистим прикладом, не нагнітаючи пристрастей,  але поширюймо  українську мову!», – підсумував Олексій Гарань.

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024