Події
Перегляди: 1569
25 квітня 2023

Українська делегація в Південній Африці протистояла російським наративам та нейтральній позиції ПАР щодо війни в Україні

Олексій Гарань, професор НаУКМА, науковий директор "Демініціатив"  з іншими членами української делегації в Йоганнесбурзі 21 квітня 2023 року. REUTERS - JAMES OATWAY

Джерело: RIF

Тимчасом як ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Владіміра Путіна ставить під сумнів плани Південної Африки щодо проведення саміту BRICS, невелика українська делегація щойно завершила візит до цієї країни. Метою цього візиту було підвищити обізнаність південноафриканців про війну в Україні та представити альтернативний російському наративу погляд на російську агресію, тоді як Преторія відстоює свою «нейтральну» позицію. Хоча представники української делегації  усвідомлюють історичні зв'язки між РФ і ПАР,  вони сподіваються, що їхня позиція була почута.

Попри те, що учасники делегації мали зустріч з представником Міністерства закордонних справ Південної Африки, свої ідеї їм вдалося донести переважно до місцевого громадянського суспільства та дослідників. Для Олексія Гараня, наукового директора Фонду «Демократичні ініціативи», професора НаУКМА було важливо нагадати деякі моменти історії:

"Так, Радянський Союз підтримував визвольні рухи, але Україна, як республіка Радянського Союзу, також підтримувала їх. Україна брала участь у спеціальному комітеті ООН проти апартеїду. І понад 300 членів Африканського національного конгресу пройшли навчання під Одесою», – розповів він у коментарі RFI.

Щоб виправдати своє небажання засудити Москву, ПАР аргументує свою позицію дотриманням політики позаблоковості, яку Олексій Гарань засуджує:

«Позаблоковість не є синонімом нейтралітету. Рух неприєднання також підтримав тут боротьбу за незалежність».

Країна, яка наприкінці серпня має приймати саміт BRICS (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка), збентежена можливим приїздом Володимира Путіна. Учасниця делегації Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод, який торік отримав Нобелівську премію миру, сподівається, що Преторія зробить правильний вибір:

«Ми очікуємо, в першу чергу, що країна відправить офіційну делегацію в Україну. Крім того, на саміті БРІКС вони повинні будуть знайти інші форми представництва, наприклад, онлайн, а не приймати візит Володимира Путіна», – акцентувала вона.

Під час свого виступу у Центрі Голокосту в Кейптауні професор Олексій Гарань  відзнчив, що за війною російського президента Владіміра Путіна проти України стоїть ідеологія геноциду. Він розповів, як на початку війни російське державне інформаційне агентство опублікувало статтю про деукраїнізацію України, де йшлося про плани Росії  знищити українців як націю.

«Масові поховання, смерті та депортація тисяч дітей до Росії є свідченням бажання Путіна мати "великий російський народ" без українців», – пояснив Олексій Гарань і закликав південноафриканський уряд змінити свою позицію "нейтральності" щодо війни в Україні.

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024