Україна у світових тенденціях: що українці та решта світу очікують від 2022 року

Опитування
Перегляди: 4756
2 лютого 2022

Міжнародне опитування проведене міжнародною асоціацією Геллап (Gallup) у період з жовтня по грудень 2021 року. Вибіркова сукупність складає 41 560 респондентів із 44 країн світу. Опитування проводилося з використанням методу інтерв’ю face-to-face, телефонних інтерв’ю (CATI) та онлайн. Теоретична похибка опитування становить 3–5%.

В Україні дослідження проведено Фондом «Демократичні  ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Опитування проведено з 2 по 11 грудня 2021 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Вибіркова сукупність складає 2003 респондента і є репрезентативною для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

  • Відносна більшість (38%) респондентів світу проводжала 2021 рік з надією на краще майбутнє у новому 2022 році. 27% населення вважає, що наступаючий рік буде гіршим, ще стільки ж – що він буде таким самим, як і 2021 рік.
  • Найоптимістичнішими[1] щодо майбутнього виявилися жителі Індонезії (+72%), Албанії (+65%), Азербайджану (+53%), Нігерії (+51%) та В’єтнаму (+47%). Найбільше ж тих, хто вважає, що наступний рік буде гіршим, серед громадян таких країн, як Туреччина (-34%), Болгарія (-33%), Афганістан (-32%), Польща (-30%) та Чехія (-25%).
  • На початку січня 2022 року у Казахстані розпочалися протести, внаслідок яких загинула чи зникла велика кількість протестувальників, однак ще у грудні 2021 року 43% населення країни вірили, що наступний рік буде кращим.
  • Що ж до сусідів України, які увійшли в опитування, то найоптимістичнішою є Румунія (+10%), тоді як жителі Молдови (-2%) та Росії (-13%) мають переважно песимістичні настрої.  Геллап вже впродовж багатьох років спостерігає у своїх опитуваннях, що жителі Європи, а надто Східної Європи, у середньому більш песимістичні щодо майбутнього.
  • Населення України у своїй більшості теж розділяє песимізм щодо майбутнього: 38% вважає, що 2022 рік буде гіршим за 2021-й, чверть громадян оптимістично налаштована і ще 25% думають, що все залишиться без змін. У загальному рейтингу з 44 країн за Індексом надії Україна посідає 37 місце з показником -13%.

  • Економічні очікування більшості населення світу вельми песимістичні. 41% вважає, що наступний рік стане роком економічних труднощів. 26% схиляється до того, що все ж економічна ситуація покращиться. Ще стільки ж думають, що економічна ситуація не зміниться.
  • Держави, які є лідерами з оптимізму, так само є лідерами з частки населення, що налаштоване на позитивні економічні зміни. Серед таких – Нігерія (61%), Індонезія (58%), В’єтнам (55%), Азербайджан (52%) та Албанія (49%). Попри те, що Боснія і Герцеговина не входять навіть до топ-10 країн-песимістів, ця країна, разом із Туреччиною, мають найгірші очікування щодо стану економіки у 2022 році. Так само абсолютна більшість населення Болгарії (64%), Польщі (64%) та Румунії (61%)  очікують економічних труднощів від нового року.
  • Серед українців частка тих, хто схиляється до того, що від 2022 року варто очікувати лише економічних труднощів, теж становить абсолютну більшість (53%). Лише 10% вірять у економічне процвітання. 31% вважає, що все залишиться як є.

  • Незважаючи на пандемію та економічні труднощі, особисте щастя, як і завжди, переважає: 57% населення світу задоволені власним життям, лише 13% ним не задоволені і ще 28% не відчувають ані задоволення, ані незадоволення щодо власного становища.
  • Найщасливішими[2]  себе відчувають жителі Колумбії (+79%), Казахстану (+76%), Албанії (+74%), Еквадору (+73%) та Малайзії (+73%). Як і у попередніх опитуваннях Геллапу, населення Латинської Америки, Африки та Східної Азії почувається найщасливіше з усіх країн світу, тоді як жителі Європи, Близького Сходу та Росії почувають себе більш нещасними. У 2021 році до списку лідерів нещасних країн світу ввійшли Гана (+2%), Афганістан (+9%), Гонконг (+11%), Ірак (+17%) та Росія (+18%).
  • Що ж до України, то попри те, що абсолютна більшість населення (51%) задоволена власним життям, у Індексі щастя Україна (+20%) посідає 38 місце з 44-х. Таким чином українці входять до топ-10 найнещасливіших націй світу.

  • Міжнародна політика США, Росії та Китаю сприймається більшістю світу як дестабілізаційна. Порівняно з минулим роком, негативні суспільні настрої щодо цих країн майже не змінилися, однак за рік ставлення до США трохи покращилося: на 6% зросла частка респондентів, які вважають, що США сприяють стабілізації у світі, і на 11% знизилася частка респондентів, які думають, що США, навпаки, дестабілізують світ. Загалом же, станом на грудень 2021 року, 41% респондентів вважав, що міжнародна політика США сприяє дестабілізації, 39% − стабілізації, і ще 20% не визначилися.
  • Найдоброзичливіше до політики США налаштовані жителі В’єтнаму (76%), Албанії (72%), Нігерії (72%), Філіппін (71%), Кенії (70%), Косово (70%) та Таїланду (64%), які у своїй більшості схиляються до того, що Сполучені Штати спрямовують свої сили, щоб стабілізувати світ. А от головного ворога стабільності у світі в образі США бачать у Афганістані (72%), Сербії (71%), Іраку (70%), Пакистані (63%), Боснії і Герцеговині (59%).
  • Хоч як дивно, але більшість американців (42%) сприймає міжнародну політику власної держави як дестабілізаційну. У те, що американський уряд несе мир та спокій, вірять 35% громадян США.
  • Українці позитивніше розглядають дії США на міжнародній арені, ніж самі американці. 41% українців вважає, що США сприяє стабілізації світу, не погоджуються з цим твердженням 37%, чіткої позиції щодо цього питання немає 22% громадян України. 

  • Порівняно з американською міжнародною політикою, міжнародна політика Російської Федерації сприймається у світі дещо негативніше. 46% населення вважає, що РФ скоріше дестабілізує ситуацію у світі, аніж стабілізує. У стабілізаційні прагнення РФ вірить 29% респондентів.
  • Найбільше вірить у добрі наміри Росії на міжнародній арені населення Албанії (86%), В’єтнаму (76%), Сербії (64%), Казахстану (62%) та Індії (57%). Самі ж росіяни теж позитивно оцінюють міжнародну політику власної держави: 44% впевнені, що їхня держава сприяє стабілізації, 22% − не згодні з цим, 33% − не змогли визначитися.
  • Абсолютна більшість українців (74%) впевнені, що Росія дестабілізує світ. Не згодні з цим твердженням 10% українців, 16% не змогли дати відповідь на це запитання. Таким чином, Україна з усіх країн, у яких пройшло опитування, найчастіше вбачає у діях Росії загрозу дестабілізації світу. Так само негативно до Російської Федерації налаштовані громадяни Австрії (70%), Косово (69%), Німеччини (69%), Польщі (69%), Чехії (68%) та Швейцарії (66%).

  • Ставлення світу до напрямку міжнародної політики Китаю схоже зі ставленням до Російської Федерації: 47% вважає, що політика Китаю призводить до дестабілізації світу, 29% − до стабільності, і 24% вагаються у свої позиції.
  • До того, що Китай сприяє стабільності у світі, найчастіше схиляються у Албанії (79%), Кенії (64%), Малайзії (64%), Нігерії (64%), Пакистані (58%), Сербії (56%) і Таїланді (53%). Такі сухопутні сусіди Китаю, як Росія (40%) та Казахстан (49%), переважно сприймають Китай як стабілізаційну силу на міжнародній арені, тоді як Афганістан (53%), В’єтнам (82%) та Індія (65%) вважають, що дії китайського уряду призводять лише до дестабілізації. Цей погляд поділяють і у Південній Кореї (88%), Австрії (72%), Швейцарії (71%), Італії (69%), Німеччині (69%) та Палестині (69%).  
  • Оцінка українцями міжнародної політики Китаю багато у чому є свідченням непоінформованості населення України. 37% українців взагалі не змогли визначитися, чи спряє Китай стабілізації чи дестабілізації на міжнародній арені. 36% схиляються до того, що все ж Китай сприяє дестабілізації у світі. 27% вважають, що міжнародна політика Китаю стабілізує світ.

  • Європейський Союз – єдиний із запропонованих наддержав, на думку опитаних, скоріше сприяє стабільності (46%) у світі, аніж дестабілізації (28%). 26% респондентів не змогли визначитися у своєму ставленні до ЄС.
  • Найбільше у прагнення ЄС сприяти стабільності у світі вірять жителі Албанії (82%), В’єтнаму (78%), Колумбії (62%), Малайзії (60%) та Німеччини (59%). У Великій Британії, яка кілька років тому припинила своє членство в ЄС, 34% населення вважає, що ЄС скоріше сприяє дестабілізації. Категорично не згодні з цим 33% британців. Дестабілізацію у діях ЄС вбачають переважно у Палестині (57%), Сербії (51%), Афганістані (48%), Іраку (48%), Росії (45%), Гонконгу (44%) та Пакистані (44%).
  • Абсолютна більшість населення України (51%) не має сумнівів, що міжнародна політика Європейського Союзу стабілізує відносини на міжнародній арені. 24% схиляється до того, що ЄС скоріше дестабілізує світ. Ще чверть не змогли відповісти на запитання інтерв’юерів.


[1] Розраховано за різницею відповідей «Кращим» і «Гіршим»

[2] Розраховано за різницею сум відповідей «Дуже задоволені», «Задоволені» і «Незадоволені», «Дуже незадоволені»

Пресреліз з таблицями розподілів відповідей.

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024