Події
Перегляди: 1637
10 червня 2021

Україна не веде війни пам'яті, війну пам'яті веде Росія

У Києві 7-8 червня 2021 р. відбулася міжнародна конференція  з питань гібридних загроз демократії: дезінформації, корупції та правових війн "Democracy in Action: Zero Corruption Conference", організована  Центром протидії корупції, Центром "Нова Європа"  та іншими партнерами за підтримки Агентства США .

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», професор НаУКМА Олексій Гарань взяв участь у заході, зокрема, презентувавши спеціальне дослідження громадської думки, яке провели «Демініціативи», про вплив епідемії COVID-19 на російський порядок денний в Україні. Як він зазначив, не дуже втішні цифри ставлення українців до вакцинації й довіри до ефективності української системи охорони здоров’я стали поживним матеріалом для російської пропаганди. Однією з поширюваних тем була й непорозуміння місцевої та національної влади у питаннях карантинних обмежень.

Проте вплив російської пропаганди не обмежується лише питаннями пандемії, зазначив науковець. Російська пропаганда продовжує діяти в традиційних для неї сферах гуманітарної і мовної політики, політики історії пам’яті і геополітики. Але до честі українців вони почали краще орієнтуватися у системній дезінформації російських медіа, позитивні зрушення у їхніх поглядах очевидні. Після 2014 року підтримка східного вектору впала, за словами політолога, драматично – до 10%. Зовнішньополітичні орієнтації вже не розколюють суспільство, і громадяни України більшістю обирають євроінтеграційний напрям. 70% українців вважають, що нині іде війна з Росією, а не громадянська війна, як розповідає у своїх медіа Кремль. Важливі зрушення відбулися й у мовній свідомості. Більшість українців, де показники сягають 80%, вважають, що всі керівники держави мають знати державну мову, у робочий час мають нею спілкуватися і більшість предметів у школах має також викладатися державною мовою.

«Колосальні зміни відбулися у сфері політики пам'яті, – презентує далі трансформацію поглядів українців Олексій Гарань. – Практично половина українців вважає, що СРСР і нацистська Німеччина вдвох відповідальні за розв'язання Другої світової війни. Практично 50% українців вважають, що війна не могла бути виграна без Антигітлерівської коаліції. Такі погляди українців на питання історії повністю контрастують за поглядами росіян».

Такі зрушення відбулися, на думку Олексія Гараня, насамперед, завдяки тому, що українці почали багато знати, отримувати багато інформації, про це почали розповідати різні засоби масової, причому як патріотичні, так і ті, які перебувають під контролем олігархів. Але головне, що посприяло змінам у свідомості українців, це те, що відбулося після 2014 року, тому що агресія Росії показала, що Путіну вірити не можна, наголосив він.

«Російські історичні міфи треба перемагати правдою і розповсюдженням правдивої інформації як всередині країни, так і на міжнародній арені, – каже науковець. – Україна не веде війни пам'яті, війну пам'яті веде Росія, яка цілковито нехтує історичними фактами».

В контексті політики історичної пам’яті Олексій Гарань також закцентував увагу на гострому й актуальному нині питанні меморіалізації Бабиного Яру. Він зазначив, що сьогодні в Україні є дві схеми меморіалізації цієї всесвітньо відомої трагедії, яка стала символом Голокосту. Перша – розроблена вченими державного академічного Інституту історії, а друга – так званий приватний проєкт, в якому беруть участь російські олігархи і які вже розпочали це будівництво.

«Це будівництво здійснюється незаконно, без врахування українських законів і без врахування думки громадськості», – наголосив Олексій Гарань, закликавши уряд терміново створити наглядову раду державного проєкту, куди, за бажання, можуть ввійти й представники приватного проєкту, а президента Зеленського – звернути увагу на державний проєкт, розроблений українськими фахівцями, зустрітися з ними для конструктивного обговорення, а не підтримувати приватну ініціативу за участі російських олігархів.

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024