Україна на шляху до перемоги. Бриф №7

Аналітика
Перегляди: 578
10 лютого 2023
Read this article in English

Цей бриф підготовлено спеціально для "Рубрики"

Внутрішня ситуація

Саміт Україна-ЄС окресли наступні політичні досягнення у взаєминах між Україною та Європейським Союзом: (1) ЄС підтвердив курс України на членство, що остаточно знівелювало російські претензії на позаблоковий статус України і на її територію як на «ексклюзивну сферу впливу»; (2) ЄК погодилася надати попередню оцінку готовності України до переговорів щодо членства навесні 2023 року замість осені, як планувалося раніше, що означає можливість для України швидше почати переговори щодо вступу у цьому році, за умов досягнення ухвалених у 2022 році 7 відповідних критеріїв; (3) ЄС засудив незаконну окупацію усіх українських територій і висловив вимогу відновити територіальну цілісність України. Останнім ЄС підтвердив, що будь-які майбутні мирні переговори з рф не можуть включати територіальних поступок.

Делегація Міністерства фінансів США здійснила перевірку використання Україною військової фінансової допомоги, наданої Вашингтоном, а також дотримання Києвом антикорупційної політики. В офіційному висновку аудитори відзначили, що нема ознак нецільового використання Україною фінансової допомоги, наданої Сполученими Штатами, а також наголосили на готовності продовжувати тісну співпрацю з українською стороною в сфері протидії корупційним ризикам і загрозам. Ця заява передувала масштабним офіційним антикорупційним розслідуванням щодо чиновників Міністерства оборони України, що, ймовірно, є  ознакою неофіційного обміну думками між Києвом і Вашингтоном з приводу результатів аудиту.

Міжнародні події

США оголосили про намір передати Україні керовані бомби малого діаметру GLSDB для систем HIMARS/М270, спроможних вражати стаціонарні та рухомі цілі на відстані до 150 км. Здатність до  маневрування в польоті дає змогу  вражати цілі по круговому радіусу, не змінюючи положення самої пускової установки. Це дозволить ЗСУ  знищувати ворожі об’єкти на Півночі окупованого росіянами Криму з теперішніх позиці, а також стане наступним кроком у переговорах з отримання боєприпасів ATACMS з дальністю до 300 км.

Переговори з західними союзникам щодо отримання Україною сучасних бойових літаків тривають, незважаючи на те, що Білий дім офіційно заперечує такі плани  на цей момент. На переговорний процес впливають кілька чинників: (1) президент рф путін особисто повторив погрози в бік  Великої Британії та Німеччини на їхнє рішення надіслати  Україні сучасні основі  бойові танки; (2) західні союзники поділяють бачення того, що на тактичному рівні сучасні бойові літаки є занадто складною системою, яку українські пілоти змогли б опанувати для негайного використання в бойових умовах задля забезпечення контрнаступу ЗСУ (як варіант, розглядається можливість поставок Україні важких ударних безпілотників). Україна використає наступний раунд Рамштайну 14 лютого для початку політичного обговорення рішення про організацію постачання бойових літаків.

Окружний суддя Федерального суду Мангеттена виніс рішення про можливість конфіскації $5,4 млн активів, що належать підсанкційному російському бізнесмену Малофєєву. Це перше подібне судове рішення, ухвалене після того, як Міністерство юстиції США створило спеціальну робочу групу з позбавлення союзників путіна доступу до фінансових ресурсів. Очікується, що конфісковані активи можуть бути передані на потреби України, що створить перший подібний прецедент для інших Західних країн.

Висновки

1. Хоч аудит Міністерства фінансів США не виявив порушень у використанні Україною фінансової допомоги зі США, Києву варто звернути посилену увагу на боротьбу з корупцією в сфері безпеки і оборони. Це може зменшити ризик послаблення фінансової і технічної підтримки, яка надається Заходом Україні.

2. Результати саміту Україна-ЄС чітко продемонстрували, що керівництво ЄС   цілковито підтримує   поступ  України до повноправного членства та український мирний план. Однак при цьому Україні варто чітко дотримуватися курсу судової реформи і гарантувати незалежність Конституційного суду до початку переговорів про вступ у 2023 році.

3. Україна має активізувати переговори з західними союзниками щодо попереднього погодження рішення про передачу сучасних бойових літаків або ударних дронів, щоб не допустити затягування війни з боку рф із метою виснаження ресурсів України.

4. Україні слід інтенсифікувати переговори з Швейцарією і Бельгією щодо офіційного узгодження конфіскації і передачі заморожених активів російських олігархів, які оцінюються у €50,5 млрд у Бельгії і у 7,5 млрд швейцарських франків у Швейцарії.

_________________________

Цей аналітичний бриф підготовлений у межах проєкту “Russia-Ukraine Conflict: from Full-Scale War to Conflict Resolution and Post-War Reconstruction”, який втілюється спільно з Центром Разумкова за фінансової підтримки програми Посольства Нідерландів МАТРА. Висловлені в ньому думки належать винятково автору(ам) і не повинні розглядатися як такі, що відображають офіційну позицію Посольства.

Останні новини з категорії Аналітика

Медіапростір Одеси: аналіз контенту, який споживають одесити

Медіавподобання жителів Одеси та Одеської області,чому частина з них досі споживає російський контент, а також умови переходу на україномовн...
18 квітня 2024

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Як відновлюються села Чернігівщини впродовж двох років після деокупації – фоторепортаж Дмитра Шолоха у співавторстві з Романом Коржовим
15 квітня 2024

Голос України в Одесі: переорієнтація одеського медіапростору у воєнний час

Сучасний прогрес українізації одеського медіапростору аналізує Станіслава Воронкіна
8 квітня 2024

Як швидко розмінувати Україну? Скільки потрібно «псів Патронів»?

Масштаби розмінування звільнених територій України, проблеми в процесі їх очищення, а також міжнародну допомогу в цій сфері аналізують Л. Бє...
5 квітня 2024