Аналітика
Перегляди: 504
12 січня 2023
Read this article in English

Україна на шляху до перемоги. Бриф №3

Міжнародна ситуація

Росія намагається заручитися максимально повною підтримкою своєї агресивної війни з боку керівництва Китайської Народної Республіки. Телефонна розмова між главою КНР Сі Цзиньпіном  і російським президентом Путіним викликала занепокоєння щодо того, що Пекін може зайняти жорсткішу позицію на підтримку злочинних дій російських військ. Однак Китай має свої чітко окреслені інтереси щодо цієї війни, які полягають у послабленні обох сторін – Заходу і Росії, уникаючи при цьому непотрібної конфронтації. Це, очевидно, не відповідає планам Путіна, але дає змогу Китаю залишатися рівновіддаленим від усіх ключових гравців.

Франція намагається зайняти провідні позиції на новому етапі надання Україні військової допомоги, ухваливши рішення про відправку Києву легких танків AMX-10RC та бойових машин піхоти Bastion. Своє стратегічне рішення Париж виробив одразу після телефонної розмови між Президентом Макроном та його українським колегою, Президентом Зеленським, за яким одразу ж з`явилася інформація про аналогічні рішення Вашингтона і Берліна.

Сполучені Штати офіційно підтвердили відправку Україні 50 БМП Bradley M2A2 ODS як частини другого найбільшого пакету допомоги на майже $3 млрд, оголошеного адміністрацією Байдена. Німеччина також ухвалила рішення про поставку Збройним силам України 40 БМП Marder і ще однієї додаткової батареї ЗРК Patriot – крок, який знаменує значну зміну в поглядах Берліна на військову допомогу, яку він надає Україні.

Росія ініціювала т.зв. «Різдвяне перемир`я» у відчайдушній спробі отримати хоча б невелику паузу в тій непростій ситуації, в якій опинилися російські сили на Південному і Східному фронтах. Ініціатива була озвучена після телефонної розмови між російським президентом Путіним та Президентом Туреччини Ердоганом, в контексті якої останній заявив, що російські заклики до мирних переговорів мають бути підкріплені одностороннім припиненням вогню з російського боку. Ініціатива Путіна скидається на слабку спробу відповісти на вимогу Ердогана.

Слідом за французькою, американською і німецькою ініціативами поставити Україні сучасні БМП, Польща оголосила про намір відправити ЗСУ роту основних бойових танків Leopard німецького виробництва. Це рішення було озвучене наступного дня після того, як Велика Британія офіційно підтвердила наміри надати Україні свої основні бойові танки Challenger 2. Цю тенденцію продовжила Канада, оголосивши про намір придбати для України додаткову батарею ЗРК NASAMS.

Воєнна/безпекова ситуація

Українські сили завдали удару по російській авіабазі стратегічної авіації «Енгельс» з метою порушити планування та підготовку РФ до заподіяння ракетних ударів по українських цивільних об`єктах. Дані про пошкодження щонайменше 5 стратегічних бомбардувальників Ту-95, аеродромного обладнання, техніки і диспетчерської вежі, а також про втрати серед особового складу підтвердилися відтермінуванням і відносно меншим масштабом наступних ракетних ударів. 

Російські сили продовжують підготовку оборонних рубежів на Південному – Херсонському і Запорізькому – напрямку, одночасно намагаючись втягти українські сили у жорстокі (і фатальні для самих росіян) бої на ключових напрямках на Сході, насамперед довкола Бахмута та Соледара. Окрім тактичних і пропагандистських цілей, цілком імовірна наявність і певного особистого інтересу (зокрема, керівника російської ПВК «Вагнер» Пригожина) у проведенні наступальних операцій саме на цьому напрямку.

Рекомендації

1. Заходу слід приділяти більше уваги lдедалі більшому впливу Китаю на Росію з огляду на все відчутнішу залежність Москви від міжнародної, економічної, фінансової та військової підтримки Пекіна, а також враховуючи чітке небажання китайської влади займати жорстку позицію на підтримку РФ.

2. Спроможність українських сил завдавати ефективних й точних ударів углиб російської території по військових об`єктах (особливо з урахуванням доступних засобів) є серйозним аргументом для Заходу надати Україні високоточну зброю великого радіусу дії, аби вона могла завдавати гарантованих і ще більш високоточних ударів по російській військовій інфраструктурі, яка використовується для ведення агресивної війни проти України.

3. Після стратегічного рішення Парижа, Вашингтона і Берліна, Україна і західні союзники мають використати наступну зустріч ініціативи «Рамштайн» 20 січня як новий, вагомий крок до постачання Києву ще більш високотехнологічної зброї, такої як основні бойові танки, реактивні бойові літаки та ракети великого радіусу дії, з метою вирівнювання потенціалу на полі бою.

4. Ініційоване РФ т.зв. «Різдвяне перемир`я» як відчайдушна спроба отримати хоча б невелику паузу в тій непростій ситуації, в якій опинилися російські сили на Південному і Східному фронтах, було жорстко розкритиковане в самій Росії, відзначаючи поглиблення розколу між російським президентом та групами впливу в його оточенні. Україна і Захід повинні пильно відстежувати ці тенденції як маркери, які окреслюють майбутню боротьбу за владу в переможеній Росії.

5. Російські наступальні операції оголюють факт значної нестачі ресурсів, яка фактично ставить Кремль у глухий кут, демонструючи його нездатність просуватися вперед на обох ключових напрямках – Південному і Східному. Це відкриває Заходу вікно можливостей для надання ЗС України необхідних засобів та переваги для початку контрнаступальної операції раніше, ніж цього очікують російські генерали.

Панорамна світлина: Американські БМП Bradley, фото - DoD US
__________________

Цей аналітичний бриф підготовлений у рамках проєкту “Russia-Ukraine Conflict: from Full-Scale War to Conflict Resolution and Post-War Reconstruction”, який втілюється спільно з Центром Разумкова за фінансової підтримки програми Посольства Нідерландів МАТРА. Висловлені в ньому думки належать винятково автору(ам) і не повинні розглядатися як такі, що відображають офіційну позицію Посольства.

Останні новини з категорії Аналітика

Голос України в Одесі: переорієнтація одеського медіапростору у воєнний час

Сучасний прогрес українізації одеського медіапростору аналізує Станіслава Воронкіна
8 квітня 2024

Як швидко розмінувати Україну? Скільки потрібно «псів Патронів»?

Масштаби розмінування звільнених територій України, проблеми в процесі їх очищення, а також міжнародну допомогу в цій сфері аналізують Л. Бє...
5 квітня 2024

Невиправдані помилки Лули шкодять його міжнародній репутації

Президент Бразилії Луїз Інасіу Лула да Сілва відновив міжнародну репутацію країни, але його провокативні жести ускладнюють досягнення основн...
4 квітня 2024

Етноспільноти Одещини на зламі воєнного часу: зберегти культуру та допомогти країні

Про вплив війни на життя етноспільнот Одещини, виклики та пріоритети в діяльності представників етнічних громад міста та Одеської області...
3 квітня 2024