Україна на шляху до перемоги. Бриф №11

Аналітика
Перегляди: 1515
17 березня 2023
Read this article in English

Міжнародні події

  • Європейські союзники України посилюють свою військову підтримку, щоб  забезпечити повну готовність України до майбутнього контрнаступу та його переможного завершення.

Тренувальна місія ЄС забезпечить підготовку 11 000 українських військовиха до завершення 2023 року ця цифра зросте до 30 000. За словами Високого представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, ЄС також планує виділити €1 млрд з власного Фонду миру для фінансування збільшення поставок боєприпасів Україні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив на необхідності подальших практичних кроків з координації постачання боєприпасів Україні, ініціювавши обговорення  про потребу збільшити обсяги запасів боєприпасів у країнах-членах Альянсу.

  • Низка західних медіа (починаючи з New York Times) поширила повідомлення з посиланням на окремі розвідувальні дані про нібито причетність до вибухів газопроводу «Північний потік» «проукраїнського угруповання», хоча американські й британські розвідслужби категорично відкидають подібну версію.

На публікації одразу відреагував речник російського президента Пєсков, відкинувши, за його словами, другорядні версії, зокрема про «український слід», при тому, що Росію навмисне усунули від процесу розслідування. Більше того, Кремль вкотре повторив звинувачення у вибухах на адресу США.

Варто зазначити, що з вересня 2022 року розслідування руйнівних вибухів Північних потоків-1 і -2 ведуть Німеччина, Данія та Швеція. Офіційне розслідування розглядає кілька версій, включно з участю недержавних акторів. Однак усі залучені до процесу країни засвідчили на засіданні Радбезу ООН, що розслідування триває.

Таким чином, опубліковані в медіа витоки можуть бути спробою протидіяти російській пропаганді і дезінформації на цю тему. Німеччина не дозволила Росії стати першою в поширенні версії про «український слід» у диверсії, змушуючи кремлівську пропагандистську машину реагувати на ситуацію.

  • ЄС виступив з ініціативою розпочати спільні місії з морського патрулювання та міжнародні військові навчання із захисту критичної інфраструктури та протидії російському ворожому і диверсійно-розвідувальному впливу.

Очікується також, що ЄС днями оприлюднить свою нову морську стратегію, яка передбачатиме: (1) проведення щорічних міжнародних військово-морських навчань, (2) збільшення кількості військових морських патрулів та патрулів берегової охорони, і (3) тіснішу координацію з безпекових питань між країнами Європи.

ЄС готується до довготермінового стратегічного протистояння з Росією. Він консолідує зусилля й ресурси для протидії загрозам та викликам, а також для трансформації системи безпеки і адаптації її до нових регіональних і глобальних безпекових реалій.

Ініціатива є прямою відповіддю на розслідування вибухів на газопроводах «Північного потоку» – загрозі, яка, якщо їй не протидіяти, може потенційно створювати небезпеку для інших об’єктів міжнародної критичної інфраструктури (наприклад, глобальних ліній комунікацій).

  • Після свого офіційного візиту до Китаю, самопроголошений президент Білорусі Лукашенко офіційно прокоментував інцидент на військовій авіабазі в Мачулищах, де від атаки безпілотників зазнав ушкоджень російський літак ДРЛВ А-50. Передбачувано, Лукашенко пов’язав атаку, відповідальність за яку пізніше взяла на себе білоруська група спротиву, з Україною та США. Водночас основну увагу він акцентував на внутрішніх білоруських аспектах. Як і можна було очкувати, він використає цей інцидент для посилення контролю над ситуацією всередині країни, посилаючись також на диверсійну операцію російської РДК в Брянській області РФ.

Воєнна/безпекова ситуація

Цього разу Росія використала 6 аеробалістичних ракет «Кинжал» – найбільшу кількість в одній серії атак. Російські військові відчайдушно намагаються подолати українську систему ППО, яка стає дедалі технологічнішою і розвиненішою, при тому, що запаси російських ракет, що використовуються для таких ударів, закінчуються. Росіяни також намагаються завдати максимальних руйнувань українській цивільній/критичній інфраструктурі до того, як Україна розгорне батареї Patriot, технологічно спроможні збивати також і гіперзвукові ракети.

Російська державна пропагандистська машина прив’язала атаку до інциденту в Брянській області, до якого причетне російське угруповання РДК – це ще один сигнал, який свідчить про брак успіхів на фронті, які можна подавати російській аудиторії як «перемогу». Окрім суто пропагандистського значення, ця російська атака імовірно була також покликана перевірити новий варіант комбінування ракетних озброєнь в одній серії ударів.

  • Стратегічні розрахунки військового керівництва України щодо використання облоги Бахмута для відвернення і виснаження російських сил справджуються. Тільки з 6 березня російські війська втратили понад 2 500 осіб, із них – 1 100  безповоротно, а також десятки одиниць бронетехніки і артилерії.

За оцінками розвідувального співтовариства США, російські війська не в змозі компенсувати втрати особового складу та техніки і не зможуть досягти значних результатів цього року. Розвідувальні оцінки НАТО доходять висновку, що на кожного втраченого в обороні Бахмута українського військового припадає щонайменше 5 росіян.

Спроби російських військ захопити Бахмут значно послабили їхню здатність проводити інші військові операції.

Висновки і пропозиції

  1. Європейські союзники України посилюють свою військову підтримку, щоб забезпечити повну готовність України до майбутнього контрнаступу та його переможного завершення. Україна має продовжувати тісно координувати свої дії із Західними союзниками задля (1) задоволення запитів Збройних сил України, і (2) збереження можливості західних союзників підтримувати власну боєготовність як передумову подальшої ефективної допомоги Україні без зайвих безпекових/політичних ризиків.
  2. Публікація і широке поширення версій розслідування вибухів «Північних потоків», імовірно, є кроком Заходу із протидії російській пропаганді й дезінформації на цю тему.
  3. Нова ініціатива ЄС щодо спільних місій з морського патрулювання та міжнародних військових навчань, як і нова морська стратегія ЄС можуть стати черговим кроком до об’єднання зусиль з НАТО із захисту критичної інфраструктури та протидії російському ворожому і диверсійно-розвідувальному впливу Росії. Україна має уважно відстежувати розвиток цієї співпраці і брати у ній активну участь там, де ми можемо зміцнити зусилля з протидії російській гібридній і терористичній тактиці Росії, яку вона активно застосовує проти України.
  4. Реакція самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка на інцидент на військовій авіабазі в Мачулищах свідчить про те, що його головним пріоритетом лишається посилення контролю над ситуацією всередині країни, а не виконання вимог Путіна щодо більш активної участі у російській війні проти України. Здійснивши візит до Китаю та анонсувавши візит до Ірану, Лукашенко дотримується стратегії перетворення Білорусі радше на логістичний та військово-промисловий хаб для Росії, аніж на союзника Кремля на полі бою в Україні. Очевидно, що в цій ситуації це єдиний спосіб для Лукашенка ефективно захистити себе в особистому й політичному сенсі. 
  5. Масований ракетний удар РФ цього тижня продемонстрував зміну тактики росіян в очікуванні наступного етапу зміцнення системи ППО України. Росія активно вивчає нові підходи в контексті (1) виснаження власних запасів високоточних ракет, (2) вагань Ірану щодо постачань балістичних ракет Росії, і (3) підготовки до російського наступу. Україна має використати цей крок РФ для посилення своїх переговорних позицій щодо надання Заходом додаткових засобів ППО (включно з сучасними винищувачами).
  6. Стратегічні розрахунки військового керівництва України щодо використання облоги Бахмута для відвернення і виснаження російських сил справджуються. Ключові західні союзники України погоджуються в своїх оцінках і наголошують, що спроби російських військ захопити Бахмут суттєво послабили їхню здатність проводити інші наступальні операції. Україні, зі свого боку, необхідно продовжувати мобілізовувати західних союзників на посилення військової допомоги, щоб гарантувати Збройним силам України спроможність конвертувати тактичні успіхи в Бахмуті у стратегічну ініціативу під час очікуваного масштабного контрнаступу.

Останні новини з категорії Аналітика

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Як відновлюються села Чернігівщини впродовж двох років після деокупації – фоторепортаж Дмитра Шолоха у співавторстві з Романом Коржовим
15 квітня 2024

Голос України в Одесі: переорієнтація одеського медіапростору у воєнний час

Сучасний прогрес українізації одеського медіапростору аналізує Станіслава Воронкіна
8 квітня 2024

Невиправдані помилки Лули шкодять його міжнародній репутації

Президент Бразилії Луїз Інасіу Лула да Сілва відновив міжнародну репутацію країни, але його провокативні жести ускладнюють досягнення основн...
4 квітня 2024

Етноспільноти Одещини на зламі воєнного часу: зберегти культуру та допомогти країні

Про вплив війни на життя етноспільнот Одещини, виклики та пріоритети в діяльності представників етнічних громад міста та Одеської області...
3 квітня 2024