Коментарі
30 вересня 2024

Україна може непублічно отримати можливість бити вглиб РФ західною далекобійною зброєю, — Тарас Жовтенко

Україна може непублічно отримати можливість завдавати ударів вглиб території РФ західною далекобійною зброєю. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт із міжнародної безпеки фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас ЖОВТЕНКО.

Він зазначив, що Захід спостерігає беззубу реакцію військово-політичного керівництва Росії на Курську операцію Сил оборони України.

“Хоч якоїсь ефективної протидії операціям Збройних сил України на території Курської області російське військове командування насправді запропонувати не змогло. І зважаючи на це, наші західні партнери набагато лояльніше дивляться на ось цю опцію принаймні непублічно дати дозвіл Збройним силам України бити по російських військових об’єктах західними крилатими ракетами”, — сказав Тарас Жовтенко.

Він звернув увагу, що деякі російські “воєнкори” переконані, що Україна нібито використовувала крилаті ракети західного виробництва для завдання ударів по артилерійських складах на території РФ, хоча й не можуть довести використання західної зброї.

“Ми будемо продовжувати обговорювати цю тему з нашими союзниками. Найімовірніше, результатом цього обговорення буде те, що неофіційно ми отримаємо можливість знищувати певні військові об’єкти на території Російської Федерації з використанням західних крилатих ракет. Але робити це так, щоб ані російському командуванню, ані російському політичному керівництву до кінця не було зрозуміло, і в них не було офіційних аргументів для того, щоб стверджувати, що це було зроблено саме крилатими ракетами. І ось у такий спосіб намагатися зварити цю кремлівську жабу, поступово нагріваючи температуру цієї води, та просто привчаючи російські еліти до думки про те, що, по-перше, удари в глибину російської території — це нібито нова норма, до якої їм потрібно звикати… І в якийсь момент стане зрозуміло, що ці удари завдавалися не тільки українськими безпілотниками, але й, зокрема, деякими західними системами дальнього радіуса дії”, — сказав Тарас Жовтенко.