Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 536
8 червня 2023

Україна має створити єдину доказову базу винуватості РФ у підриві Каховської ГЕС — Тарас Жовтенко

Україні необхідно створити єдину доказову базу, що свідчить про винуватість РФ у підриві Каховської ГЕС. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт із міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

«Я думаю, що зараз найважливіше — зібрати доказову базу того, що саме Російська Федерація стоїть за підривом Каховської гідроелектростанції. Тут мають працювати й правоохоронні органи вже постфактум, тобто збираючи докази і виходячи з тієї ситуації, яку ми маємо, і фіксуючи будь-які аргументи, які дають змогу стверджувати, що це справа рук саме російських військових. З іншого боку, цю доказову базу потрібно обов’язково пов’язувати з інформацією, яку отримували українські спецслужби, тому що ми не повинні забувати, що ще торік, наприкінці літа, щонайменше ГУР заявляв про те, що фіксується пересування російських інженерних військ на території Каховської ГЕС, що фіксується переміщення вибухівки на території безпосередньо самої гідроелектростанції, до машинних залів тощо», — сказав експерт.

За його словами, все перераховане вище має сформувати єдину доказову базу, яка  підтверджуватиме не тільки те, що саме російські війська підривали Каховську ГЕС, а й те, що це був абсолютно свідомий та прорахований умисел  російського як військового, так і політичного керівництва.

«Ми маємо розуміти, що такі рішення ухвалюються не на рівні командувача операцією, не на рівні, тим паче командира якоїсь військової частини чи військового з’єднання, які розміщувалися на території Каховської ГЕС. Такого роду рішення ухвалюють на найвищому політичному рівні РФ, і все це має бути зібрано в єдину, логічно  пов’язану між собою доказову базу. І це все має бути представлено нашим західним партнерам. Це все має бути представлено до Міжнародного кримінального суду», — переконаний Тарас Жовтенко.

Безпековий аналітик вважає, що всі зібрані докази щодо теракту на Каховській ГЕС мають стати частиною тих матеріалів, які розглядатимуться вже на міжнародному трибуналі над російським військово-політичним керівництвом загалом за фактом військової агресії проти України.

Тарас Жовтенко звернув увагу, що західні партнери України сконцентрувалися на тому, щоб надати інструментарій, який допоміг би впоратися з наслідками цього теракту.

«Уже в середньостроковій перспективі всі чудово розуміють, що цим терактом насправді кремлівське керівництво полегшило нашим західним партнерам обґрунтування збільшення  військової допомоги Україні. Тому що всі прекрасно розуміють, що на Каховській ГЕС російські агресори навряд чи зупиняться, і що, скоріш за все, наступним кроком буде використання російського контролю над Запорізькою атомною електростанцією та подальший шантаж України, подальший шантаж Заходу, зокрема й провокування якихось техногенних аварій», — прогнозує експерт.

Він наголосив, що з огляду на це допомога і практичні кроки, які західні країни робитимуть після підриву ГЕС, трансформуватимуться і в допомогу Україні з протидії наслідкам теракту, і в допомогу, яка дасть змогу швидше деокупувати території.

Тарас Жовтенко  також назвав основні важелі впливу, які країни Заходу можуть використовувати для тиску на РФ.

«Це максимальна рішучість наших партнерів щодо постачання зброї Україні для того, щоб забезпечити успіх нашого контрнаступу. Це зняття обмежень на нанесення ударів по території Російської Федерації, що ми вже бачимо. І по-третє, це просто чітка максимальна аргументація російському керівництву їхніх подальших перспектив. Тобто це вибір між повним військовим розгромом на території України і військово-політичною поразкою всередині Російської Федерації. Або це можливість домовитися, відповзти і собі спокійно перетворитися на Північну Корею 2.0 і займатися внутрішніми проблемами, робити все, що завгодно. Головне не створювати загрози сусіднім країнам, не створювати загрози європейській глобальній безпеці», — підсумував  аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024