Коментарі
Перегляди: 1449
8 грудня 2023

Україна має надихнути Глобальний Південь так само, як вона надихнула й переконала Захід – Омар Ашур

На Українському центральноєвропейському форумі 2023 у Львові 7-8 листопада обговорювали, чому Україні потрібен Глобальний Південь і як до нього достукатися.

Росія загравала з Глобальним Півднем протягом 30 років. Сьогодні Україна намагається змінити баланс, звертаючись до постколоніальних країн, які поділяють її травматичну історію. Після повномасштабного російського вторгнення Україна почала проводити ширший курс у міжнародній політиці, взаємодіючи не лише з давніми союзниками, але й шукаючи зв'язки з країнами Глобального Півдня. Саме ці країни Росії вдалося переконати, що Україна є лише «маріонеткою імперіалістичних держав». Тим часом, до лютого 2022 року Україна була невидимою і часто невідомою в країнах Близького Сходу, Азії, Африки, Латинської Америки та Карибського басейну.

Однак налагодження контактів з країнами Глобального Півдня стало одним із викликів для української дипломатії відтоді, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення. Згідно з доповіддю Інституту вивчення війни (ISW), Росія продовжує позиціонувати себе як провідний гарант безпеки для авторитарних африканських режимів. Заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін заявив, що Росія незабаром підпише додаткові угоди про військову співпрацю ще з шістьма африканськими країнами – до тих  30 з 54 африканських держав, з якими вона вже має оборонні домовленості.

Про це йдеться у статті інтернет-газети Euromaidan Press ( by Maria Tril ).

Тож чому Україні потрібен Глобальний Південь, як їй виходити на ці країни і знаходити шляхи співпраці – у коментарі інтернет-ресурсу пояснив  професор з питань безпеки та військових досліджень у Катарі та Великій Британії, закордонний дослідник Фонду «Демократичні ініціативи» Омар Ашур.

Чому Україні потрібен Глобальний Південь?

За  словами науковця,  Глобальний Південь має майже 40% голосів у Генеральній Асамблеї ООН.  Країни Глобального Півдня також володіють  критично важливими ресурсами, постачання яких до Росії чинить безпосередній вплив на Україну. Це ціла низка країн – від найбагатших, таких як Катар і Кувейт, до найбідніших, таких як Центральноафриканська Республіка і Судан. І хоча останні є найбіднішими, вони постачають золото в Росію,  яке допомагає  їй пережити західні санкції та фінансувати війну проти України.

«Багато країн, включно з країнами Близького Сходу, таких як сумнозвісні ОАЕ, які порушують санкції, слугують лазівками в санкційному режимі проти Росії з точки зору інвестицій та торговельних потоків»,  – каже Омар Ашур.

Крім того, Глобальний Південь є резервуаром зброї, якої вкрай потребує Україна. Сотні тисяч тонн боєприпасів, радянських і пострадянських систем озброєння зберігаються на Близькому Сході і в країнах Глобального Півдня.   Омар Ашур пояснив, що, наприклад, Україні потрібні снаряди для протиповітряної оборони для таких систем, як С-300, Бук-М та інших. На Заході їх не так багато в плані боєприпасів і виробничих потужностей. До того ж пускові установки і перехоплювачі західного виробництва дуже дорогі, і Україна потребуватиме їх якомога більше, щоб протистояти безперервним ракетним атакам з боку Росії.

З іншого боку, науковець зазначив, що Близький Схід є надзвичайно складним. Країни там мають дуже різну і суперечливу політику, навіть якщо вони є сусідами. Алжир і Марокко, ОАЕ і Катар, Єгипет і Лівія – всі вони або майже воюють, або вже воювали, не кажучи вже про арабо-ізраїльські конфлікти, що тривають.

Як Україні вийти на Глобальний Південь?

Україна може або надихнути Глобальний Південь, або надати йому економічну допомогу. Оскільки фінансові ресурси та бюджет України спрямовані на військові зусилля та інші критичні питання, на думку Ашура, Україна повинна надихнути та переконати країни Глобального Півдня.

«Українці дуже добре вміють це робити, так само, як вони надихнули й Захід, – наголосив Омар Ашур,  і  задлч цього їй потрібна ефективна політика стратегічних комунікацій».

Спільна історія

Так, зрозуміти один одного і знайти спільні інтереси між Україною та багатьма країнами Глобального Півдня, на думку Омара Ашура, може спільна історія.

Науковець  зазначив, що Україна та багато країн Східної Європи пережили колоніалізм протягом своєї історії. Це схоже на колоніальну спадщину, якої зазнали такі регіони, як Африка, Латинська Америка та частини Близького Сходу.

Ашур охарактеризував нинішнє вторгнення Росії в Україну як колоніальну війну, в якій Україна бореться за своє звільнення від спроб Росії домінувати і контролювати її. Він назвав Росію колоніальною державою, якій тимчасово вдалося уникнути покарання за колонізацію частин України в минулому за допомогою таких тактик, як примусова депортація місцевих жителів і переселення російських поселенців – про що свідчить понад півмільйона російських поселенців, які переїхали в окуповані райони, такі як Крим і Донбас.

Омар Ашур нагадав про ще одну «спільну спадщину» –  підтримку, яку здійснювала Україна на Близькому Сході.

    «Я брав інтерв'ю у деяких офіцерів іракської, алжирської  та єгипетської армії. Всі вони були підготовлені відставними генералами, і всі вони були підготовлені в 70-х і 80-х роках українськими офіцерами, а не російськими офіцерами. Прізвища всіх офіцерів були українськими. Принаймні з точки зору підтримки визвольних воєн у постколоніальних країнах Радянським Союзом, частиною якої  була Україна, навіть на військовому рівні», – пояснив Омар Ашур.

Однак, додав він, в той же час,  в інших країнах зберігається  думка, що Україна діє як маріонетка західного імперіалізму, хоча і несправедливо. Тому Ашур запропонував Україні залучати Глобальний Південь, не згадуючи про підтримку США чи Великої Британії.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024