Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1233
4 липня 2023

Україна для східного флангу НАТО робить більше, ніж сам Альянс — Тарас Жовтенко

Україна зараз робить для захисту східного флангу НАТО більше, ніж сам Альянс. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт з міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Він зазначив, що тверда позиція президента Володимира Зеленського щодо вступу України до Альянсу абсолютно виправдана.

«По-перше, Україна і Збройні сили України насправді зараз роблять для захисту східного флангу НАТО набагато більше, ніж це роблять усі союзники і країни-члени НАТО, насправді. Це перший момент. І другий момент — ми теж не повинні якимось чином переоцінювати або абсолютизувати Альянс як міжнародну організацію, що спеціалізується на питаннях євроатлантичної безпеки, тому що насправді ще перший етап російської гібридної агресії 2014 року виявив колосальний блок проблем усередині самого Альянсу, починаючи від того, скільки країн виділяють ось ці необхідні 2% ВВП на національну оборону й безпеку, і закінчуючи тим, що насправді Альянс на 2014 рік не мав абсолютно жодного ефективного інструменту для того, щоб протидіяти саме гібридним інструментаріям російської агресії», — сказав Тарас Жовтенко.

Експерт звернув увагу, що з 2014 року відбувається трансформація НАТО: у деяких моментах зміни досить швидкі та ефективні, у деяких — трохи пробуксовують. Він наголосив, що зараз Збройні сили України, отримуючи допомогу від НАТО, максимально ефективно протидіють російській агресії.

«Ми точно не даємо цій агресії розширитися, як би цього не хотілося Кремлю, географічно ані на територію України, ну і, в принципі, на країни-члени НАТО: той самий східний фланг або на країни Балтії. Тому всі ці моменти, вони насправді дають нам велику впевненість у нашому діалозі з Альянсом», — безпековий аналітик.

Він наголосив, що Україна не тільки просить НАТО про допомогу, але й може дуже багато чого привнести в систему колективної безпеки, допомогти зробити її набагато ефективнішою і дієвішою.

«Насправді це діалог рівного з рівним. Тобто тут ми не повинні, звісно ж, применшувати роль і вплив НАТО в євроатлантичній безпеці, але, з усім тим, та робота, яку здійснюють Збройні сили України, наші захисники, представники інших силових інституцій нашої держави, — це робота на одному якісному рівні та рівні ефективності з їхніми колегами в країнах-членах НАТО. Тому, найімовірніше, ось така риторика — це сигнал того, що на даному етапі ми прекрасно розуміємо, що ми повинні розмовляти з Альянсом на рівних. І в принципі, судячи з реакції НАТО — і керівництва, і ключових країн-членів цієї організації — в Альянсі загалом є розуміння важливості України, розуміння потрібності України для системи євроатлантичної безпеки», — сказав Тарас Жовтенко.

На його думку, цей діалог у кінцевому підсумку призведе до взаємовигідного спільного результату. Експерт нагадав, що вже 21 країна-член НАТО готова підтримати прискорену процедуру входження України до НАТО.

«І з іншого боку, ми бачимо повністю стратегічну підтримку на рівні керівництва НАТО, генерального секретаря Єнса Столтенберга, який теж підтримує цей же стратегічний вектор. Тобто це абсолютно конструктивний діалог, тут немає нічого надприродного, і цей діалог зрештою дасть і Альянсу, і Україні ті результати, на які розраховують обидві сторони», — наголосив експерт.

 

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024