Події
Перегляди: 1363
5 лютого 2020

Учасники першого засідання Українсько-чеського форуму розробили рекомендації для урядів України та Чехії й ухвалили свою Резолюцію

4 лютого в Празі за участі міністрів закордонних справ України та Чехії відбулося перше інавгураційне засідання Українсько-чеського громадського форуму. З ініціативою проведення Форуму виступили міністерства закордонних справ України та Чехії – у травні минулого року на рівні заступників міністрів обох країн було підписано Меморандум про заснування Форуму.

Координатором української частини Форуму став голова Ради зовнішньої політики «Українська призма» Геннадій Максак, тоді як чеських експертів згуртував навколо себе колишній дипломат, провідний аналітик think-tank «Європейські цінності» Давід Стулік. 

Фонд "Демократичні ініціативи" на Форумі представляв науковий директор Фонду Олексій Гарань.

Учасники форуму домовилися на першому засіданні зосередитися на п'ятьох основних напрямках. Ними стали:
- Питання євроатлантичної інтеграції, проведення реформ, які наближають до членства в ЄС та НАТО;
- Досвід Чехії у питаннях суспільної, економічної та політичної трансформації.
-  Боротьба з російською пропагандою, фейковими новинами, підтримка незалежних ЗМІ.
- Ситуація на окупованих територіях, гуманітарна допомога.
- Співпраця в історичних справах та питаннях, пов'язаних з декомунізацією.

Українську сторону в інавгураційному засіданні «Українсько-чеського форуму» представляли Генадій Максак – голова Ради зовнішньої політики «Українська призма», Володимир Бірчак – керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху, Андрій Веселовський - завідувач Центру міжнародних досліджень ДАУ, Ганна Гопко – голова правління ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС»», Ганна Мєдвєдєва – аналітик Центру «Нова Європа», Галина Пастух - заступник директора Громадської організації «Агенція журналістики даних» Тексти, Олексій Гарань - науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», Світлана Таран - дослідник Центру зовнішньої торгівлі «Trade+» Київської школи економіки, Любов Цибульська – керівник Групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру.

Наступний форум має відбутись в Києві, де до обговорення зможе долучитися більше учасників з української сторони.

Учасники першого засідання Українсько-чеського форуму розробили  рекомендації для урядів України та Чехії й ухвалили

Резолюцію Українсько-чеського форуму

Ми, учасники першого засідання Українсько-чеського форуму, що зібралися в Празі 4 лютого 2020 року,

- виходячи з необхідності продовження подальшого розвитку плідних відносин між Чехією та Україною,

- вітаючи меморандум між МЗС Чеської Республіки та України про започаткування Українсько-чеського форуму,

- враховуючи зростаючу спроможність представників громадянського суспільства обох країн долучатися до процесу прийняття рішень у сфері міжнародних відносин,

- визнаючи поступ у здійсненні реформ в Україні, що наближають її до членства в ЄС та НАТО,

- усвідомлюючи досвід, отриманий Чехією в процесі її підготовки до членства в ЄС та НАТО, та зважаючи на цінність цього досвіду трансформації для сучасної України,

- розуміючи важливість для всього регіону успішної соціально-економічної трансформації України, приклад якої може стати дороговказом для інших пострадянських країн і, тим самим, сприяти зміцненню демократії, верховенства права та безпеки не лише в цьому регіону, але на всьому європейському континенті,

- усвідомлюючи загрозу, що несе в собі російська пропаганда та дезінформація,

погодилися щодо необхідності:

1. Визнати потребу проведення Українсько-чеського форуму на регулярній основі. Наступний форум провести в м. Київ у 2021 році. Звернутись до МЗС Чеської Республіки та України щодо передбачення фінансування цієї ініціативи в бюджетах відповідних відомств на 2021 рік.
2. Підтримувати роботу щорічного Форуму регулярними заходами чеських та українських організацій-учасниць.
3. Активно інформувати засоби масової інформації обох країн про роботу Форуму та використовувати всі доступні форми публічної дипломатії для подальшого підвищення видимості цього Форуму.
4. Сприяти спільним ініціативам між неурядовими організаціями Чехії та України щодо протидії поширенню російської дезінформації та протидії дискредитації двох держав в інформаційному просторі.
5. Звернутися до уряду Чеської Республіки щодо надання пріоритетності відносинам з державами-підписантами Угоди про асоціацію під час головування Чеської Республіки в Раді ЄС в першій половині 2021 року.
6. Враховуючи головування в Вишеградській групі, запропонувати уряду ЧР відновити та наповнити конкретним змістом формат В4+Україна, який був спрямований, зокрема, на запозичення позитивного досвіду реформування країн В4.
7. Об’єднавши зусилля, сформувати на засіданнях у форматі В4+СхП (4+6) позицію щодо необхідності посилення підтримки України, Грузії та Молдови за рахунок додаткових програм, які будуть враховувати рівень виконання Угод про асоціацію.
8. Запропонувати урядам України та Чехії запровадити фінансові механізми, спрямовані на підтримку громадських українських та чеських ініціатив, які зроблять внесок у досягнення цілей Форуму, формування спільної чесько-української мережі громадських активістів, реалізації інформаційних кампаній щодо підвищення обізнаності про європейську інтеграцію, двосторонні відносини і т.д.
9. Підтримувати прагнення України на урядовому та експертному рівні щодо подальшої лібералізації торгівлі, поглиблення економічної інтеграції України у єдиний ринок ЄС шляхом зменшення існуючих тарифних і нетарифних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС (в т.ч. пом’якшення тарифних зобов’язань та розширення тарифних квот, визнання еквівалентності санітарних і фітосанітарних заходів, початок переговорів щодо підписання Угоди про оцінку відповідності АСАА, секторальна інтеграція, спрощення та інтеграція митних процедур тощо), що дозволить підвищити ефективність Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС та реалізувати потенціал Угоди про асоціацію.
10. Посилити урядову співпрацю щодо визначення та зменшення існуючих бар’єрів, що обмежують торгівлю та інвестиції на двосторонньому рівні.
11. Вивчити досвід Чеської Республіки та інших країн В4 щодо інтеграції у європейські та глобальні ланцюги доданої вартості, та посилити двосторонню співпрацю щодо включення України до таких ланцюгів.
12. Посилити співпрацю в сфері захисту прав людини, зокрема, на рівні офісів Омбудсманів, і сприяти обміну досвідом між правозахисними організаціями Чеської Республіки і України.
13. Запустити спеціалізовану міжнародну платформу, яка об'єднуватиме експертне співтовариство та залучатиме неурядові громадські організації, аналітичні центри та афілійовані структури в різних сферах, що постраждали від згубного іноземного впливу, для протидії гібридним загрозам, обміну досвідом з різних держав та різних галузей та підвищення стійкості європейських суспільств.
14. Посилити співпрацю в галузі історичних досліджень та розуміння важливості оцифровування й дослідження нещодавно відкритих радянських архівів КГБ в Україні.
15. Звернутися до чесько-української міжурядової комісії з питань економічного, промислового та наукового співробітництва та Європейської Бізнес Асоціації в Україні зі закликом сприяти та зміцнювати двосторонні зв'язки, особливо у сфері подальшої економічної інтеграції України до ЄС.
16. Запропонувати чеському уряду розглянути ідею організації в Празі чергової щорічної «Української конференції з питань реформ».

Джерело: Embassy of Ukraine in Prague

Останні новини з категорії Події

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024

Олексій Гарань став лавреатом Премії імені Петра Могили

25 січня 2024 року Вчена рада НаУКМА присудила професору політології НаУКМА Олексію ГАРАНЮ Премію імені Петра Могили 2023 року
6 лютого 2024