Події
Перегляди: 1756
14 жовтня 2014

Учасники Консорціуму "Національний екзтит-пол'2014" розповіли, як буде проведено екзит-пол на парламентських виборах

Консорціум "Національний екзит-пол-2014", до складу якого входять Фонд "Демократичні ініціативи ім.І.Кучеріва", Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім.О.Разумкова, проведе Національний екзит-пол-2014 в день парламентських виборів 26 жовтня.

Як  зазначила виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології  Наталія Харченко, відпочатку буде вироблено дві незалежні вибірки на 200 діляницях для кожної з дослідницьких компаній.  "Це, по суті,  проведення двох паралельних незалежних екзит-полів, що дасть своєрідний контроль щодо даних. Оголошувати дані КМІС і Центр Разумкова будуть спільно з Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва". Ми прогнозуємо, що буде опитано близько 17 000 респондентів", - розповіла Харченко.

На кожній виборчій дільниці буде опитано від 40 до 50 осіб. Опитування проводитиметься протягом усього дня. "Ми передбачаємо і плануємо, що помилка по лідерах не перевищуватиме 2,5%, для решти учасників близько до 1,5%", - зазначила Харченко. Вона наголосила, що на попередніх парламентських виборах ймовірність статистичної помилки була меншою. Генеральна сукупність екзит-полу, виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України, крім спецділянок - лікарні, в'язниці, військовий частини, закордонні дільниці. Вибірка буде репрезентативною для України в цілому і для її чотирьох регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь). Результати екзит-полу будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі даних регіонів.

Як зазначили керівники соціологічних компаній, в східному регіоні (Харківська, Донецька і Луганська області) екзит-пол буде проведено на тих територіях, на яких відбудуться вибори.

"У тих регіонах, де будуть вибори, там буде екзит-пол, там, де виборів не буде, звичайно, екзит-пол проведений не буде",  - сказала директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна. Вона також зазначила, що на цих виборах можна очікувати ще кілька  інших екзит-полів. Загалом соціолог вважає, що чим більше буде професійних екзит-полів, тим більше буде підтверджень результатів виборів. Ірина Бекешкіна констатувала, що екзит-пол, який проводитиме фонд, не задіюватиме коштів від зацікавлених сторін. Опитування фінансуватиметься міжнародними фондами, що гарантуватиме цілковиту незалежність його від різних політичних партій та бізнес-структур.

"Екзит-пол - це задоволення не з дешевих. Адже це певного роду загальнонаціональне опитування, яке охоплює всі види поселень, в тому числі і село. Нерідко інтерв'юерам доводиться там і ночувати, якщо немає транспорту назад", - відзначила Бекешкіна. За словами директора Фонду "Демократичні ініціативи", вартість польового етапу проведення опитування становитиме 155 тис доларів, всього на проведення екзит-полу витратять 184 тис доларів.

Вона наголосила, що під час проведення екзит-полу будуть присутні міжнародні спостерігачі з ближнього зарубіжжя, в тому числі і Росії. Вони моніторитимуть  роботу інтерв'юерів та соціологічних фірм, збір інформації, методологію проведення екзит-полу тощо. А після виборів, традиційно, буде видано книгу про проведений екзит-пол на парламентських виборах-2014.

У свою чергу директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко підкреслив, що інтерв'юери не працюватимуть у супроводі представників правоохоронних органів для забезпечення безпеки, оскільки це може вплинути на відповіді респондентів і результати екзит-полу.

Він також відзначив, що відповіді виборців на дільницях під час екзит-полу будуть таємними. "Сам інтерв'юер не знатиме, що відповів виборець. Він сам заповнює анкету і кидає її в ящик", - пояснив Биченко.

Крім того, соціолог наголосив, що  екзит-пол  для науковців це не лише інструмент демократичного контролю за виборами, а й  потужний науковий інструмент. «Він дуже важливий,  - пояснив  Андрій Биченко. - За останній рік українське суспільство змінилося кардинально. Тобто вже неможна говорити про розкол суспільства навпіл – грубо кажучи, на «помаранчевий» і «голубий» електорат. Результати останніх досліджень громадської думки показують, що суспільство досить сильно гармонізувалося. І от саме екзит-пол дозволить дослідити ці зміни і  нові виміри української політики саме стосовно виборчих партійних  уподобань».

 Голова Наглядової ради Національного  екзит-полу’2014  Ігор Когут  відзначив високу кваліфікацію  соціологічних організацій, які проводитимуть  Національний екзит-пол, а також наголосив, що на цих виборах на них покладено високу відповідальність. «Адже ці вибори  досить конкурентні, – відзначив Ігор Когут. - Значення цього екзит-полу теж доволі вагоме.  Є багато «порогових» партій, котрі можуть потрапити до парламенту чи ні.  Це буде жорстка конкуренція  Тому  висока відповідальність лежить і на соціологах, які проводять екзит-пол".

Громадській діяч і експерт з права пояснив, що функція Наглядової ради  – провадити певний моніторинг того, як відбувється підготовка, саме проведення опитування, як оприлюднюватимуться результати. І що не менш важливо – контролювати, як використовуються кошти, надані міжнародними донорами. "Це цілий пул донорських органзаацій, які долучилися до проведення екзит-полу, - відзначив Ігор Когут. - Серед них - Міжнародний Фонд «Відродження», Програма Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Національний Фонд підтримки демократії (США), PACT, проект UNITER, Європейський  Союз. Саме вони допомолги  мати цей інструмент - екзит-пол -  незалежним від різних політичих середовищ. І ми, Наглядова рада екзит-полу,  цю незалежність маємо верифікувати".

Інфомаційне забезпечення екзит-полу лежатиме на Фонді  "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та інформаційному агтнетстві "Укрінформ". Як повідомив перс-секретар Фонду "Демініціативи"  Юрій Горбань, оприлюднення результатів Національного екзит-полуʼ2014 відбудеться  в Укрінформі (вул. Богдана Хмельницького, 8/16 ). Перше оголошення результатів пройде о  20.01, на якому  повідомлять про  попередні результати відразу по закритті виборчих дільниць, на основі даних, що були зібрані за дві години до закінчення голосування і продиктовані телефоном. Друге  - о  23.00, де будуть представлені  оновлені дані, зібрані на дільницях, де робота тривала до закриття дільниць (теж продиктованих телефоном).

Деталізований звіт  за результатами екзит-полу буде оприлюднено  після одержання паперових анкет, орієнтовно 4-5 листопада.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024