Події
Перегляди: 1312
28 вересня 2018

Учасники 15-ї Асамблеї ГС «Всеукраїнська Громадська Ліга Україна–НАТО» підтримали конституційне закріплення на курс в НАТО і ЄС

27 вересня 2018 року в Києві, в приміщенні Посольства Литовської Республіки в Україні відбулась 15-а Асамблея Громадської Ліги Україна-НАТО. В заході взяли участь понад 50 представників громадських організацій з більшості регіонів України, представники державних органів влади, представники сектору безпеки, наукової спільноти.

Учасники 15-ї Асамблеї ГС «Всеукраїнська Громадська Ліга Україна–НАТО»  підтримали конституційне закріплення на курс в НАТО і ЄС і ухвалили Заяву з цього приводу.

 

ЗАЯВА

15–ї Асамблеї Громадської Ліги Україна–НАТО

щодо Конституційного закріплення курсу України

на євроатлантичну інтеграцію

 

20 вересня 2018 року Верховна Рада України підтримала президентський законопроект щодо внесення змін до Конституції України по закріпленню стратегічного курсу держави на вступ до НАТО і ЄС та прийняла (321 голосами) рішення направити його на розгляд до Конституційного суду.

Про актуальність і доцільність такого підходу свідчить цілеспрямований розвиток відносин України з НАТО і ЄС, який розпочався після проголошення незалежності України.

На відміну від країн Центрально-східної Європи,  політична еліта України не завжди своєчасно визначалась щодо реалізації задекларованого цивілізаційного вибору. У 2010 році, всупереч волі народу, він був призупинений. Наслідком чого стала агресія РФ та пов’язані з нею незворотні людські втрати і порушені територіальна цілісність, мир і безпека країни.

У 2013-2014 роках європейський і євроатлантичний вибір підтвердив Народ України, який вийшов на Майдан і вже чотири роки виборює своє право повернутися до спільного європейського дому. Фактично це і був народний референдум на користь євроатлантичного вибору.

Конституційне закріплення цього вибору має запобігти постійним спробам маніпулювати свідомістю, відновити і посилити довіру українських громадян, а також НАТО і ЄС, до незворотності європейського вибору і усвідомленості нашої відповідальності.    

Саме з метою сприяти поглибленню розуміння і підтримці зазначених інтеграційних процесів, які визначають її зміст і практичну діяльність, була створена і діє Громадська Ліга Україна-НАТО.

Запорукою нашого успішного просування шляхом євроатлантичної інтеграції має бути чітка скоординована співпраця органів державної влади, навчальних закладів, інституцій громадянського суспільства та медіа.

Висловлюємо надію і впевненість, що конституційне закріплення євроатлантичного вектору та практичні кроки з його реалізації призведуть у найкоротший термін до членства України в НАТО.

Тому ми, учасники 15-ї Асамблеї ГС «Всеукраїнська Громадська Ліга Україна–НАТО», підтримуємо ініціативу Президента України Петра Порошенка і його законопроект №9037 по затвердженню в Конституції України курсу на євроатлантичну інтеграцію.

 

Київ, 27 вересня 2018 року

 

Під час статутного засідання Асамблеї Громадської Ліги Україна-НАТО обговорено поточну ситуацію: досягнення, проблеми та майбутні заходи. Прийнято Заяву 15–ї Асамблеї Громадської Ліги Україна–НАТО щодо підтримки конституційного закріплення курсу України на євроатлантичну інтеграцію.
Обрано новий склад Координаційної ради Громадської Ліги Україна-НАТО: Джердж Сергій Федорович – голова; Тодоров Ігор Ярославович – заступник; Соскін Олег Ігорович – заступник; Кокошинський Олег Аркадійович – заступник; Григор’єва Оксана Володимирівна – заступниця;
Глєбова Любов Миколаївна; Гресько Ольга Вікторівна; Жовніренко Павло Григорович; Кермач Руслан Васильович; Лакійчук Павло Петрович; Левченко Анатолій Миколайович; Мамалига Олександр Дмитрович; Свідерська Наталія Володимирівна.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024