Події
Перегляди: 1815
29 листопада 2023

У війні з Україною росія активно використовує «незбройні» методи боротьби – Олексій Гарань

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», професор політології НаУКМА Олексій Гарань взяв участь у дискусії «Нові форми війни у 21 столітті: від зброї до кібервійни», яка відбулася 26 листопада на Міжнародному книжковому ярмарку в Гвадалахарі (Мексика) – найбільшому іспаномовному ярмарку в світі.

Політологи, урядовці та військові експерти обговорили новітні технології «незбройної» війни, які вивели військові баталії за межі застосування зброї. Удари по  продовольчих ринках та дезінформаційні кампанії, економічні санкції між державами та кібератаки – ці та інші невійськові операції часто використовуються країнами, що воюють одна з одною, як ще одна форма війни.

Олексій Гарань наголосив, що війна, яку веде росія в Україні, також є не лише збройною. Ворог активно використовує й інші інструменти для дегуманізації українського народу.

Науковець нагадав, що цими днями Україна вшановує пам'ять мільйонів людей, яких сталінський режим на смерть замордував голодом у 19321933 роках.

«Сьогодні, як і 90 років тому, росія використовує голод як інструмент контролю над такими країнами, як Україна. Росії також потрібна Запорізька атомна електростанція як важіль ядерного шантажу.  Україна вимагає, щоб росія вивела свої війська з нашої атомної електростанції, і ми сподіваємося, що інші країни приєднаються до нашої вимоги», – сказав він.

Крім того, Кремль не визнає, що перебуває у стані війни, і щоб легалізувати та виправдати свої військові дії, він атакує світ дезінформацією.  

 «Дезінформація – це також частина гібридної війни, яка почалася у 2014 році, коли росія окупувала Крим і ніколи не визнавала присутність своїх військ. Вони кажуть, що це не війна, а спеціальна військова операція. Але те, що роблять росіяни, – це дегуманізація українців, тому що вони чітко говорять, що нас, українців, не існує, що ми є частиною росіян. Це типова російська термінологія. Росія заперечує наше існування, тому з цією нацією важко вести переговори. Росія хоче створити ще одну колонію, і це є причиною цієї війни», – пояснив Олексій Гарань.

Джерело: Universidad de Guadalajara

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024