Події
Перегляди: 1754
29 листопада 2023

У війні з Україною росія активно використовує «незбройні» методи боротьби – Олексій Гарань

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», професор політології НаУКМА Олексій Гарань взяв участь у дискусії «Нові форми війни у 21 столітті: від зброї до кібервійни», яка відбулася 26 листопада на Міжнародному книжковому ярмарку в Гвадалахарі (Мексика) – найбільшому іспаномовному ярмарку в світі.

Політологи, урядовці та військові експерти обговорили новітні технології «незбройної» війни, які вивели військові баталії за межі застосування зброї. Удари по  продовольчих ринках та дезінформаційні кампанії, економічні санкції між державами та кібератаки – ці та інші невійськові операції часто використовуються країнами, що воюють одна з одною, як ще одна форма війни.

Олексій Гарань наголосив, що війна, яку веде росія в Україні, також є не лише збройною. Ворог активно використовує й інші інструменти для дегуманізації українського народу.

Науковець нагадав, що цими днями Україна вшановує пам'ять мільйонів людей, яких сталінський режим на смерть замордував голодом у 19321933 роках.

«Сьогодні, як і 90 років тому, росія використовує голод як інструмент контролю над такими країнами, як Україна. Росії також потрібна Запорізька атомна електростанція як важіль ядерного шантажу.  Україна вимагає, щоб росія вивела свої війська з нашої атомної електростанції, і ми сподіваємося, що інші країни приєднаються до нашої вимоги», – сказав він.

Крім того, Кремль не визнає, що перебуває у стані війни, і щоб легалізувати та виправдати свої військові дії, він атакує світ дезінформацією.  

 «Дезінформація – це також частина гібридної війни, яка почалася у 2014 році, коли росія окупувала Крим і ніколи не визнавала присутність своїх військ. Вони кажуть, що це не війна, а спеціальна військова операція. Але те, що роблять росіяни, – це дегуманізація українців, тому що вони чітко говорять, що нас, українців, не існує, що ми є частиною росіян. Це типова російська термінологія. Росія заперечує наше існування, тому з цією нацією важко вести переговори. Росія хоче створити ще одну колонію, і це є причиною цієї війни», – пояснив Олексій Гарань.

Джерело: Universidad de Guadalajara

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024