Коментарі
Перегляди: 2244
17 жовтня 2016

У ПАРЄ визнали агресію РФ. Що далі?

 

Олексій Гарань,
професор політології Києво-Могилянської академії,
науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи»(«ДІ»)

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила дві резолюції щодо України. Ключові тези: продовження санкцій проти РФ до повного відновлення суверенітету України і відмова від повернення російської делегації до роботи Асамблеї. Крім того, було публічно визнано участь Росії в українському конфлікті, більше того у резолюції йдеться саме про «російську агресію».

Рада Європи – організація, що займається насамперед питаннями прав людини та верховенства права, а не, припустимо, геополітикою чи економікою. Саме тому конфлікт в Україні виявився настільки болісним для ПАРЄ. Все, що Росія робить в Криму і на сході України, знаходить відсіч у Раді Європи. По суті, це перша інституція, яка в 2014 році ухвалила санкції проти Росії, зокрема, призупинила цілу низку повноважень російської делегації. Правда, і в Раді Європи з’явилися тенденції до ігнорування базових принципів і врахування інтересів Володимира Путіна (так звані Putinversteher).

Російська делегація і Кремль активно працювали над тим, щоб зняти з себе санкції. Але не вдалося. Це величезна перемога України. По суті, ПАРЄ використала в своїх резолюціях українські формулювання: чітко говориться про російську агресію в Україні, чітко вимагається вивести російські війська.

З чим це пов'язано? По-перше, добре попрацювала українська дипломатія і делегація України в ПАРЄ. Але по-друге, і це найголовніше, за останні тижні посилився негатив щодо РФ. Причина – оприлюднення вбивчої для Кремля доповіді Міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи Боїнга МН17, а також ескалації конфлікту в Сирії.

У Кремлі, мабуть, гадали, що втрутившись в сирійський конфлікт, зможуть зміцнити позиції, використовувати Сирію як розмінну монету для торгу. Це те, чого дуже боялися в Україні. Однак Росія продемонструвала свою недоговороздатність і безвідповідальність. Картинки бомбардованого Алеппо, розлетілися по всьому світу, знищення лікарні та гуманітарного конвою – все це погіршило ставлення до Москви. Французький президент Франсуа Олланд вирішив не супроводжувати Путіна під час візиту в Париж і говорити з ним лише про Сирію, після чого той відмовився від своєї поїздки до Франції на відкриття російського культурного центру.

Що далі? Резолюції ПАРЄ стосуються, насамперед, дотримання прав людини, однак у них і більш конкретні наслідки. По-перше, російську делегацію не відновлять у правах в ПАРЄ. По-друге, це дасть змогу Україні зайняти жорсткішу позицію в інших переговорних форматах. Київ зможе спиратися і посилатися на ці документи, на базі резолюцій ПАРЄ формуватимуться позиції інших країн. Це посилює українську аргументацію, зокрема в рамках мінських переговорів. Риторика європейців щодо виборів на Донбасі вже починає змінюватися.


Оригінал: «Новое время»
http://nv.ua/ukr/opinion/haran/u-parje-viznali-agresiju-rf-shcho-dali-243792.html

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024