Події
Перегляди: 1716
25 жовтня 2017

У Чернівцях поговорили про корупцію

24 жовтня у Чернівцях відбувся круглий стіл  «Корупція у повсякденному житті українців: За що даємо хабарі? Кому і чому?»,  під час якого  було презентовано  результати загальнонаціонального дослідження про побутову корупцію, здійсненого Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

За словами  політичного аналітика  «Демініціатив» Андрія Сухарини, найбільш корумпованими установами, на думку громадян,  є суди, Верховна Рада та медзаклади. Населення вважає хабарництво однією з найбільших сучасних проблем, каже експерт,  але водночас це явище не слід розглядати як надто критичне.
– Населення вважає корупцію однією з найбільших проблем у сучасному суспільстві.  Але тут є деяка двоякість. Населення це сприймає корупцію як проблему, але не факт що її масштаби, насправді такі. З огляду на те, що в  медіа  ця тема дуже поширена, часто це явище дуже перебільшують, в основному у тих сферах,  з якими звичайні громадяни зрідка контактують, наприклад НАБУ, прокуратурою. Очевидно,  ця думка у людей складається не з особистого досвіду, а з медіа  та інших джерел.

За підсумками опитувань, громадяни називають медичну галузь найбільш корумпованою в Україні. Далі ідуть суди, прокуратура,  політичні партії. В принципі всі органи, які створюють важкість для людини,  люди вважають корумпованими, каже експерт. Позитивні оцінки  дістали  церква, громадські організації та медіа, підсумував Андрій Сухарина.

Керівник відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ  Вадим Міський, підтвердив що нинішні суди не спроможні боротися із корупцією ефективно, тому  потрібно створювати  антикорупційний суд, який  формуватиметься за зовсім незвичними для українців правилами -  якомога менше українських політичних партій.

Опитування проведено на території всієї України крім Криму та окремих територій Луганської та донецької областей за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чехії.

Відеозапис із заходу:

Фото Сергія ДАНЕВИЧА
З матеріалами: «Чернівці», «Буковина», «Погляд»

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024